Legyen szó csokis, mazsolás, mézes, mogyorós vagy cukormázas pelyhekről, ez az egyszerű étel megunhatatlan.
Tudtad, hogy a kukoricapehely ma is pont olyan méretű és alakú, amikor azt több mint száz éve megszületett? Íme néhány tény a gabonapelyhekről, melyekre eddig lehet, hogy nem gondolt falatozás közben.
1. Véletlenül találták fel
Az 1800-as évek végén John Harvey Kellogg, egy szanatórium főorvosa testvérével, William Keith Kellogg-gal az egészséges étkezés jegyében kukorica, zab és búzaliszt keverékéből granolát készített a betegeinek. William egyszer a búzával kísérletezett, amikor véletlenül túlnedvesítette a szemeket. Nem dobta ki, hanem kinyújtotta és megsütötte. Így születhetett meg a ma ismert búzapehely.
Erről szól egyébként Alan Parker 1994-esPromenád a gyönyörbecímű filmje.
2. Európa legnagyobb gabonapehely gyára 18-szor akkora, mint egy focipálya
A Manchesterben működő hatalmas gyárba havonta több mint 30 ezer tonnányi kukorica érkezik, melyből több mint félmilliárd doboz pehely készül.
3. Egy kukoricaszem 5 óra alatt pehellyé válik
Egy kamionnyi hántolt kukoricából kevesebb, mint 24 óra múlva mintegy 700 ezer doboz kukoricapehely kerül a boltokba. Sőt, a gyárba érkezéstől számított 5 óra elteltével már a dobozban vannak a pelyhek.
Ezt az utat követi végig a Gyárlátogatás című műsor is, minden hétvégén 12 órakor a Spektrumon.
4. Az angolok eszik a legtöbb gabonapelyhet
Nagy-Britanniában fogy a legtöbb gabonapehely Európában. A felnőtt brit lakosság 87%-a fogyasztja előszeretettel, ami napi másfél millió tálnyi finomságot jelent. A rajongást bizonyítja, hogy Londonban van egy olyan étterem is, ahol kizárólag reggelizőpelyheket kínálnak.
5. A rizspehely az olasz rizotto rizsből készül
A ropogós rizspelyhet arborio rizsből készítik, melyet a főzés és ízesítés után megszárítanak, összeaprítanak és forró levegővel szó szerint felpuffasztanak. Ehhez kakaót adnak és a cukrot sem sajnálják, egy tányérnyi pehelyre ugyanis 2 és fél teáskanál cukor jut.
6. Az első gabonapehely lisztből és vízből készült
A gabonapehely ősét, a granolát, a Kellogss fivérek nagy áttörése előtt egy amerikai orvos, James Caleb Jackson is készítette betegeinek 1863-ban. Az egészséges vegetáriánus reggelit Te is elkészítheted otthon, csupán búzaliszt és víz kell hozzá – és sok türelem, ugyanis csak hosszú órák múlva lehet falatozni belőle. Össze kell keverni a búzalisztet és vizet úgy, hogy tapétaragasztó-állagot kapjunk. Ezt kilenc órán át, alacsony hőmérsékleten kőkeményre kell sütni, ezután lehűteni, majd újabb kilenc órára a sütőbe tenni. Végül törd apró darabkákra, áztasd be éjszakára, és reggel így fogyaszthatod.
Ez is érdekelhet!
Ezeket olvastad már?
Egészséges fogyókúrás reggelik
Arról már írtunk mi is, hogy mit nem javasolt enni reggelire, most viszont bemutatunk 5 olyan változatot, amit igen. Ráadásul kétféle étrendbe illeszthetően!
Szálka Brigitta dietetikus19 reggeli kajatrükk, amitől a nap császára leszel!
Mi azt mondjuk, egy kiadós reggelinél nincs jobb dolog a világon. És nem is kell korán kibújnod az ágyból, ha a lenti trükkök valamelyikét bedobod a reggelid elkészítésénél!
NosaltyEgy igazán laktató reggeli!
A brit reggeli közismerten az egyik leglaktatóbb reggeli a világon. Mi most megpróbáltuk megkeresni a 11 leglaktatóbb reggelit!
Nosalty15+1 csodás reggeli 400 kcal alatt
A sikeres fogyás alapja a rendszeres étkezés, tévhit, hogy a reggeli elhagyása segíti céljaink elérését. Persze nem mindegy, mit reggelizünk! Ehhez adunk most ötleteket!
Bodon Judit dietetikus