6 dolog, amit lehet, hogy eddig nem tudtál a gabonapelyhekről

Ki ne szeretné az édes és ropogós gabonapelyhet egy tál hideg tejjel vagy joghurttal – hivatalosan reggelire, de valójában bármikor?

Legyen szó csokis, mazsolás, mézes, mogyorós vagy cukormázas pelyhekről, ez az egyszerű étel megunhatatlan.

Tudtad, hogy a kukoricapehely ma is pont olyan méretű és alakú, amikor azt több mint száz éve megszületett? Íme néhány tény a gabonapelyhekről, melyekre eddig lehet, hogy nem gondolt falatozás közben.

1. Véletlenül találták fel

Az 1800-as évek végén John Harvey Kellogg, egy szanatórium főorvosa testvérével, William Keith Kellogg-gal az egészséges étkezés jegyében kukorica, zab és búzaliszt keverékéből granolát készített a betegeinek. William egyszer a búzával kísérletezett, amikor véletlenül túlnedvesítette a szemeket. Nem dobta ki, hanem kinyújtotta és megsütötte. Így születhetett meg a ma ismert búzapehely.

Erről szól egyébként Alan Parker 1994-esPromenád a gyönyörbecímű filmje.

2. Európa legnagyobb gabonapehely gyára 18-szor akkora, mint egy focipálya

A Manchesterben működő hatalmas gyárba havonta több mint 30 ezer tonnányi kukorica érkezik, melyből több mint félmilliárd doboz pehely készül.

3. Egy kukoricaszem 5 óra alatt pehellyé válik

Egy kamionnyi hántolt kukoricából kevesebb, mint 24 óra múlva mintegy 700 ezer doboz kukoricapehely kerül a boltokba. Sőt, a gyárba érkezéstől számított 5 óra elteltével már a dobozban vannak a pelyhek.

Ezt az utat követi végig a Gyárlátogatás című műsor is, minden hétvégén 12 órakor a Spektrumon.

4. Az angolok eszik a legtöbb gabonapelyhet

Nagy-Britanniában fogy a legtöbb gabonapehely Európában. A felnőtt brit lakosság 87%-a fogyasztja előszeretettel, ami napi másfél millió tálnyi finomságot jelent. A rajongást bizonyítja, hogy Londonban van egy olyan étterem is, ahol kizárólag reggelizőpelyheket kínálnak.

5. A rizspehely az olasz rizotto rizsből készül

A ropogós rizspelyhet arborio rizsből készítik, melyet a főzés és ízesítés után megszárítanak, összeaprítanak és forró levegővel szó szerint felpuffasztanak. Ehhez kakaót adnak és a cukrot sem sajnálják, egy tányérnyi pehelyre ugyanis 2 és fél teáskanál cukor jut.

6. Az első gabonapehely lisztből és vízből készült

A gabonapehely ősét, a granolát, a Kellogss fivérek nagy áttörése előtt egy amerikai orvos, James Caleb Jackson is készítette betegeinek 1863-ban. Az egészséges vegetáriánus reggelit Te is elkészítheted otthon, csupán búzaliszt és víz kell hozzá – és sok türelem, ugyanis csak hosszú órák múlva lehet falatozni belőle. Össze kell keverni a búzalisztet és vizet úgy, hogy tapétaragasztó-állagot kapjunk. Ezt kilenc órán át, alacsony hőmérsékleten kőkeményre kell sütni, ezután lehűteni, majd újabb kilenc órára a sütőbe tenni. Végül törd apró darabkákra, áztasd be éjszakára, és reggel így fogyaszthatod.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...