6 banán már halálos lehet?

Ti hallottatok már arról, hogy ha 6 banánt esztek meg egy ültő helyetekben, az akár halálos is lehet?

Hozzám ma ért el az a hír, hogy egyeses szerint, annak ellenére, hogy a banán az egyik legkedveltebb gyümölcs a világon, ha túl sokat (szám szerint 6 db-t) fogyasztunk el egy ültő helyünkben, az akár halálos is lehet.

Nyilván.

Mármint nyilvánvalóan ez nem igaz. Bár az is igaz, hogy még sosem próbáltam megenni 6 banánt egy ültő helyemben, de biztos vagyok benne, hogy ha erre sort kerítenék, akkor sem halnék meg.

Mi áll mögötte?

A rémhír alapja a banán magas káliumszintje, azaz, a 6 db banán összes káliumtartalma hivatott a halált okozni.

Egy db közepes banán ~120 g (héj nélkül), ennek káliumtartalma ~420 mg, ami a napi ajánlott mennyiség 12-21%-a (annak függvényében, hogy az amerikai (3500 mg/nap) vagy a hazai (2000 mg/nap) ajánlást tekintjük alapnak). Tehát ahhoz, hogy a napi káliumszükségletünket biztosítsuk 5-8 db közepes banánt fogyaszthatunk el. De ez az ajánlott, nem a veszélyes mennyiség!

Persze az is igaz, hogy a banán mellett más ételeinkből, különösen a gyümölcsökből, zöldségekből is jutunk káliumhoz étkezéseink során. Ettől azonban még nem kell túladagolástól tartanunk. A kálium nélkülözhetetlen szerepet tölt be a sejtek, az idegrendszer működésében, szerepet játszik többek között a vércukorszint, a vérnyomás szabályozásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában. A felesleg a vizelettel, széklettel távozik szervezetünkből. A túlzott káliumbevitel egyes krónikus betegségeknél (pl. vesebetegségek) okozhat súlyos tüneteket.

Száz szónak is egy a vége - ha valami miatt olyan helyzetbe kerültök, hogy 6 db banánt kell elfogyasztanotok egy ültő helyetekben, ne aggódjatok, nem lesz belőle baj.

via BBC.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...