6 banán már halálos lehet?

Ti hallottatok már arról, hogy ha 6 banánt esztek meg egy ültő helyetekben, az akár halálos is lehet?

Hozzám ma ért el az a hír, hogy egyeses szerint, annak ellenére, hogy a banán az egyik legkedveltebb gyümölcs a világon, ha túl sokat (szám szerint 6 db-t) fogyasztunk el egy ültő helyünkben, az akár halálos is lehet.

Nyilván.

Mármint nyilvánvalóan ez nem igaz. Bár az is igaz, hogy még sosem próbáltam megenni 6 banánt egy ültő helyemben, de biztos vagyok benne, hogy ha erre sort kerítenék, akkor sem halnék meg.

Mi áll mögötte?

A rémhír alapja a banán magas káliumszintje, azaz, a 6 db banán összes káliumtartalma hivatott a halált okozni.

Egy db közepes banán ~120 g (héj nélkül), ennek káliumtartalma ~420 mg, ami a napi ajánlott mennyiség 12-21%-a (annak függvényében, hogy az amerikai (3500 mg/nap) vagy a hazai (2000 mg/nap) ajánlást tekintjük alapnak). Tehát ahhoz, hogy a napi káliumszükségletünket biztosítsuk 5-8 db közepes banánt fogyaszthatunk el. De ez az ajánlott, nem a veszélyes mennyiség!

Persze az is igaz, hogy a banán mellett más ételeinkből, különösen a gyümölcsökből, zöldségekből is jutunk káliumhoz étkezéseink során. Ettől azonban még nem kell túladagolástól tartanunk. A kálium nélkülözhetetlen szerepet tölt be a sejtek, az idegrendszer működésében, szerepet játszik többek között a vércukorszint, a vérnyomás szabályozásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában. A felesleg a vizelettel, széklettel távozik szervezetünkből. A túlzott káliumbevitel egyes krónikus betegségeknél (pl. vesebetegségek) okozhat súlyos tüneteket.

Száz szónak is egy a vége - ha valami miatt olyan helyzetbe kerültök, hogy 6 db banánt kell elfogyasztanotok egy ültő helyetekben, ne aggódjatok, nem lesz belőle baj.

via BBC.com

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...