5+1 tipp a tökéletes zabkásához

A világ egyik legjobb reggelije - gyors, olcsó, és még egészséges is. Sokan mégsem nagy rajongói a zabkásásnak - ha követed a tippjeinket, hidd el, hamar megszereted!

Mi olyan nagy szám a zabkásában? Mint az előbb említettem, meglehetősen gyors, hiszen zacskóbontástól tálalásig nettó 8 perc telik el. Mert olcsó, hiszen egy fél kilós csomag olyan 200 forint körül van. Mert egészséges, hiszen lassan lebomló szénhidrát lévén elfogyasztása után három órával is jóllakottak leszünk, anélkül, hogy úgy éreznénk, mindjárt szétcsattanunk. Ráadásul annyi rengeteg módon elkészíthető, így még az a veszély sem fenyeget, hogy hamar ráununk. Sokan mégsem kedvelik. Mi lehet az oka? Hát, valljuk be, nem a legszebb étel, és amilyen egyszerű, olyan könnyű elrontani is. Mit tegyél, hogy ne ess bele ebbe a csapdába?

A zabkása variációk receptjeit itt találod

1. A tej nyúlóssá teszi a zabkásást.

A tejbegrízzel ellentétben a zabkásának nem tesz igazán jót a tej. Nyúlósabb, nehezebb lesz tőle - reggel pedig pont nincs szükségünk erre. Ha csak nem külön erre hajtunk, vízben főzzük meg, és csak a végén adjunk hozzá egy pici tejet. Így a ronda szürke színt is elkerülhetjük, ami hajlamos elvenni az étvágyunkat.

2. A nagy láng ellenség!

Ha a vizünk felforrt, az jó - mehet bele a zab. Ezen a ponton azonban vegyük takarékra. Jó, hogy kicsit pöszög, de ha nagy lángon főzzük, az alja leragad. A leragadt zabkásán pedig még az áztatás is keveset segít - inkább előzzük meg!

A zabkása variációk receptjeit itt találod

3. Fűszerezz időben!

Fűszer nélkül ez a szuperkaja is unalmas. Amint felforrt a víz, adj hozzá fűszereket, amik illenek a tiédbe! Ha van pár percük a lobogó vízben, sokkal intenzívebb lesz az ízük, mintha csak a végén kevernéd hozzá őket.

4. Időzíts jól!

Persze nem muszáj figyelni a időzítésre, de érdemes. Tudjuk, hogy van olyan is, aki a serpenyőben veri fel a tojásokat a rántotta készítésekor... De higgyétek el, mint minden ételnek, ennek is vannak technikái! Ha a hideg vízzel együtt kezdjük főzni, sokkal krémesebb, pépesebb, ergo kevésbé "fotogén" lesz a végeredmény. Ha a lobogó folyadékba szórjuk, kicsit keményebb, tartósabb. Ízlések és pofonok, ki így szereti, ki úgy - de jó tudni, hogy az ördög még itt is a részletekben rejlik.

5. A tálalás nem mindegy.

Vannak ételek, amelyeknek kifejezetten jót tesz, ha kicsit hűlnek. A zabkása nem ilyen. Minél melegebb, annál jobb! Tálaláskor kerüljük a levesestányért, inkább vastagabb falú, mély müzlistálba tegyük, hogy lassan hűljön el. Sőt, ha nagyon ráérünk, a tányért meg is mikrózhatjuk előtte...

A zabkása variációk receptjeit itt találod

6. Légy kreatív reggel is!

Ezt felejtsd el! Mindegy, milyen korán van, a zabkása készítésekor az egyik legjobb dolog, hogy kreatív lehetsz! Készülhet aszalt és friss gyümölccsel, magokkal, csokidarabokkal vagy lekvárral, főhet vízben, gyümölcslében vagy növényi tejben, sőt, a sós verziót is bátran próbálják ki a haladó zabkásarajongók!

Olvastad már?

5 tuti érv a zabkása mellett

Forrás: Bon Appetit

A dekorációért köszönet a Butlers-nek

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...