5+1 tipp, ha szereted az édességeket, de mérsékelnéd a cukorfogyasztásod

Szereted az édességeket, és néha előfordul, hogy rád tör az édességvágy? Ezekre figyelj, ha nem szeretnél lemondani a sütikről, de a cukorfogyasztásod is kordában tartanád.

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor ránk tör az édesség iránti vágy. Szerencsére vannak olyan helyzetek, amikor - ésszel persze - engedhetünk ennek a vágynak, és vannak olyan helyzetek is, amikor - sajnos - nem engedhetünk.

Fussuk át gyorsan, mit lehet és mit nem, ha édes ízre vágyunk, de szeretnénk kiegyensúlyozottan, egészségesen étkezni, esetleg fogyni!

1. Kell az édes!

Először is ne gondoljuk azt, hogy nem ehetünk édes ízű ételeket. Ilyen erős és felesleges korlátozást nem érdemes sem a testsúlycsökkentő, sem az életmódváltó étrendbe illeszteni, mert hosszú távon nem fenntartható - különösen, ha édesszájúak vagyunk. A teljes elvonás előbb-utóbb megbosszulja magát, és azon kapjuk majd magunkat, hogy a harmadik szelet sütit fogyasztjuk egy ültő helyünkben. Meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyeket nyugodt szívvel elfogyaszthatunk. Soha ne a teljes tiltás lebegjen a szemünk előtt, hanem első sorban az adagnagyság (azaz, hogy meg tudunk-e állni egy szelet sütinél, vagy az egész tapsit akarjuk), illetve a megfelelő alapanyagokból, a cukor hozzáadásának minimalizálásával, nem csak üres kalóriákból álló süteményekre, desszertekre koncentráljunk.

A fentiek mellett pedig mindenképp érdemes átgondolni, hogy vajon eleget eszünk-e és nem azért kívánjuk esetleg az édes ételeket, mert nem megfelelő a napi energiabevitelünk és a szervezetünk így jelenti be igényét.

2. Gyümölcsöt a tányérra!

A gyümölcsök gyakorlatilag bármelyik étkezésbe beilleszthetőek. Testsúlycsökkentő étrendben relatíve magas, gyorsan felszívódó szénhidráttartalmuk miatt ne fogyasszuk őket korlátlanul, de energia- és tápanyagtartamukat számolva (!) bátran illesszük be őket tízóraira vagy uzsonnára, ebédnél levesként vagy a hús mellé mártásként, de betölthetik a desszert szerepét is. Élelmi rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk biztosítja azokat a többletérdemeket, amelyekkel egy üres kalóriának tekinthető cukrászsütemény, bolti édesség nem rendelkezik.

Vaníliás túrókrém stevia-val

100 g tápértéke: energia: 72.48 kcal fehérje: 7 g szénhidrát: 7.67 g zsír: 1.49 g A napokban csekkoltam az egyik hipermarketben az összes vaníliás pudingport, kiszámolgattam a ...

Fahéjas krémtúró

Fogyókúra. Minél kevesebb szénhidrát és zsír, sok fehérje. Nem is olyan egyszerű. Különösen, ha az ember egészen egyszerűen nem tud ellenállni az édességeknek. Ezért ki kellett ...

Kakaós joghurt

Nagyon édesszájú vagyok. Mivel élsportoló vagyok, nem ehetek édességet kedvemre. Ezért fejlesztettem ki a joghurt és a kakaó édes krémes keverékét. Nem igényel szaktudást, de mivel ...

3. Desszert jöhet?

Egy tartalmas, de nem extrém magas energiatartalmú leves (pl. egy tárkonyos, sok zöldséges, húsos raguleves, tejföl helyett joghurttal készítve, vagy egy zöldségkrémleves) után második fogásként fogyaszthatunk hagyományos édes ételeket is, pl. császármorzsát, aranygaluskát, pitét vagy rétest, édes tésztaételeket. Ezek esetében mindig figyeljünk az adagnagyságra, és bátran spóroljunk a cukorral!

Sütés nélküli desszertnek, édes kisétkezésnek a legjobb opció szerintem egy energiamentes édesítőszerrel (pl. eritrit, sztívia) édesített joghurtos túrókrém. Magas, teljes értékű fehérjetartalma hosszan tartó telítettségérzetet biztosít és kiváló energiaforrás fogyókúra idején. Ebbe tehetünk ízesítőnek citrom- vagy narancshéjat, vaníliaesszenciát, fahéjat, gyömbért, akár kakaóport is, hogy "csokis" hatást keltsünk és némi friss vagy aszalt gyümölcsöt is, diót, mandulát - ezeket azonban csak csekély mennyiségben és kizárólag energia- és tápanyagtartalmukat beszámolva.

Töltött káposzta leves

Biztosan mindenkinek van jól bevált töltött káposzta receptje, de azért kíváncsiságból csak belekukkantunk, hogy más, hogy főzi. Én sem vagyok kivétel. Ezt az ötletet így találtam, ...

4. Pár szem mazsola is megoldás lehet!

Az aszalt gyümölcsök koncentrált (gyümölcs)cukortartalmuk miatt nagyon édesek. Ez persze nem előnyös, ha az ember fogyni szeretne, de ha tényleg elsöprően ránk tör az édes íz utáni vágy, akkor pár szem mazsola elrágcsálása eltelítheti ízlelőbimbóinkat anélkül, hogy túl sok extra kalóriát fogyasztanánk. De ez tényleg csak pár szemet jelent, nem egy egész marékkal!

5. És egy kiskanál méz is

Hasonló elven működik egy kiskanál méz is, forgassuk jól körbe a szánkban, hogy bevonja nyelvünket és nyálkahártyánkat. Egy kiskanál, nem több!

+1. Ha tényleg csak a nyelvünk kívánja...

Tipikusan kívánjuk az édes ízeket egy sós, telítő ebéd után. Ilyenkor, ha már a napi kalória- és tápanyag-előírásunkba nem fér bele a desszert, akkor választhatunk más elterelő módszereket:

  • Figyelemelterelés - ez nyilván nem jön magától, ezt tudatosan kell irányítani. Ebéd után fogjunk azonnal valami tevékenységbe - otthon házimunkába, munkahelyen vessük bele magunkat a munkába. 5-10 perc alatt elfelejtjük, hogy nemrég még egy tábla csokira tudtunk csak gondolni.
  • Fogmosás - mossunk fogat ebéd után! A fogkrém mentolos íze hamar kiöli ízlelőbimbóinkból az édes íz utáni vágyat.
  • Rágógumi - ha nincs időnk vagy lehetőségünk fogat mosni, akkor jó szolgálatot tesz egy mentolos vagy akár egy gyerekeknek való édes, gyümölcsös rágógumi is, ezek jellemzően cukor- és (emiatt)energiamentesek.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...