5+1 tipp a dietetikustól a karácsonyi pluszkilók ellen

Ünnepi lakoma - és ezzel együtt egészségünk vagy éppen az év során szépen leadott kilók megtartása. Nem könnyű, de nem is lehetetlen kihívás!

Célegyenesbe érkeztünk az ünnepek felé, elkezdődött a felkészülés (rohanás, menütervezés, bevásárlás, utolsó pillanatos döntések), aztán pedig kezdődik a vendégjárás, a családi ebédek időszaka. Ilyenkor hajlamosak vagyunk kevésbé odafigyelni az étkezésre, mondván egy évben egyszer (?) igazán lazulhatunk. Van azonban egy-két egyszerű alapelv, amelyet ha betartunk, minimalizálhatjuk az egy hét alatt felugró kilók számát.

1. Ne éheztessük ki magunkat az ünnepi lakomákra!

A legrosszabb, amit tehetünk, ha korgó gyomorral ülünk le az asztalhoz. Gondos háziasszonyoknál ez nem egyszer pont azért esik meg, mert megállás nélkül sütnek-főznek. Vannak, akik tudatosan teszik, mondván: „most úgyis nagy lakoma következik, lekoplalom előre”. A nézet ott sántít, hogy farkaséhesen már hajlamosak vagyunk túlenni magunkat. A hirtelen nagy mennyiségű étel- és energiabevitel pedig leterheli az emésztőrendszerünket, jelentősen megemeli vércukorszintünket. Javaslom, hogy tízóraizzunk, uzsonnázzunk az ünnepek alatt is! Egy alma, 4-5 szem dióval vagy mandulával, bele kell, hogy férjen még a karácsonyi rohanás idején is!

2. Ilyenkor is figyeljünk a helyes arányok betartására!

Korábbi cikkünkben bemutattuk már a „tányér-modellt". Az ünnepi időszakban különösen a „féltányérnyi zöldséghalomhoz” ragaszkodjunk! Ha ezt betartjuk, a zöldségekkel fogunk jóllakni és nem a bejglivel. Hagyományos étkezések alkalmával sokszor nehéz megfelelni a zöldségevés követelményének - főleg vendégségben -, de nézzünk alaposan körül, valamit biztos találunk: zöldséglevest, ecetes céklasalátát vagy savanyúságokat.

3. Ne kóstolgassunk!

Ha már sokadszorra készítjük el ugyanazt süteményt, tortát, bízzunk a tudásunkban! Higgyük el, kóstolgatás nélkül is ugyanolyan finom lesz, mint legutóbb!

4. Mérsékeljük az otthoni sütikínálatot!

nem kell hat tálcát sütivel megpakolni, elég egy-két-féle sütemény is. Nagyon egyszerű: ha hatalmas sütemény-, édesség készletet halmozunk fel, otthon, addig esszük, amíg el nem fogy. Abban is biztosak lehetünk, ha minden egészségtudatosság ellenére olthatatlan édességvágyat érzünk, ezt más helyeken is kielégíthetjük: vendégségben, karácsonyi ünnepségeken, céges vacsorákon. Ha rajtunk a sor, és mi felelünk a desszertért, teremtsük meg az egészségesebb desszertválasztás lehetőségét! Készítsünk gyümölcstálat, gyümölcssalátát vagy túrós, joghurtos, gyümölcsös édességeket!

5. Ne együk meg a karácsonyfadíszt!

Csak pár szem szaloncukor, néhány mézeskalács a fáról és máris pár száz üres kalóriával többet ettünk, anélkül, hogy észrevettük volna, vagy anélkül, hogy étvágyunkat ez befolyásolná.

+ 1. Az ebédek, vacsorák köré szervezzünk aktív programokat!

Az ünnepek alatti étkezésekkel nem csak az a gond, hogy ilyenkor hajlamosak vagyunk többet enni, de az is, hogy kevesebbet mozgunk mindezekhez: egyik vacsora, összejövetel, buli a másik után, egyik asztaltól megyünk a másikig. Hogy mindezt kompenzáljuk, a közös étkezéseket kössük össze aktív programokkal! Ebéd előtt vagy után sétáljunk, kiránduljunk, szánkózzunk, korcsolyázzunk! Barátainkkal nemcsak együttétkezős programok keretében találkozhatunk, de közös aktivitás ürügyén is. Ami amellett, hogy jót tesz a szervezetünknek, még lehetővé teszi azt is, hogy utána nyugodtabb szívvel lehet finomakat enni!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...