5+1 fogyástipp (nem csak) férfiaknak

Párolt csirkemell, főtt zöldségek, délig semmi, mindez kenyér nélkül - ki lehet mindezt bírni hosszú távon? Ráadásul egy férfinak? Szerintem nem, de szerencsére nem is kell!

Egyre több férfi jut el odáig, hogy egészsége miatt és/vagy esztétikai okból fogyni szeretne. Engem mindig lenyűgöz akaraterejük: ha egyszer elhatározták magukat, szinte bármire képesek a fogyás érdekében – amit, nálunk nőkénél is gyorsabban, látványosabban szeretnének elérni.

Hogy csináljuk jól, ha férfiként fogyni szeretnénk, vagy nőként támogatni szeretnénk párunkat a fogyásban? Az alábbi 5+1 tippel segítünk a férfias fogyókúracsapdák elkerülésében!

1. Ne mondj le az ételek élvezetéről!

Meggyőződésem - és a tapasztalataim is ezt igazolják -, hogy a testtömeg-csökkentő étrend nem zárja ki, az evés örömének élvezetét! Ne csak főtt zöldségben és párolt csirkemellben gondolkodjunk!

Nyilvánvaló, hogy a fenntartható energiaszegény étrendben az ételek ízét nem a hozzáadott cukor, állati eredetű zsiradék és/vagy só kombinációjával kell elérnünk. Ahogy az is alaptétel, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás alapanyagai: zöldségek, magas rosttartalmú szénhidrátforrások, sovány húsok nélkül sem fog menni a fogyás. A főszerep mindezek közül a zöldségeknek jut, hiszen nagy térfogatuk mellett alacsony kalóriatartalommal bírnak, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, amikre attól függetlenül, hogy kevesebb energiát viszünk be, a szervezetünknek ugyanúgy szüksége van.

Adottak tehát a kiegyensúlyozott táplálkozás alapanyagai és a fogyókúra korlátai (zsírszegénység, hozzáadott cukor mellőzése stb.) Mit kezdjünk ezekkel?

  • A fűszernövények, hagymafélék, karakteres ízű gombák gondoskodnak az energiaszegény ételek élvezetéről.
  • A kevert zöldsaláták joghurtos-fokhagymás, snidlinges öntettel teljesen másképp csúsznak, mintha önmagukban kellene tényleg kecske módjára legelnünk őket.
  • Ha szeretjük a csípős ízeket használjuk őket, ahol csak lehet!
  • A teljes őrlésű sajtos melegszendvics (hozzáadott cukor nélküli) csípős szósszal jól leplezi a fehér és a teljes őrlésű kenyér közti különbséget, de készíthetünk csípős körözöttet is.
  • A sült zöldségek sem olyan rémisztőek, ha sok fűszerrel vagy akár például tormával fogyasztjuk őket.
  • Amennyiben zsírosabb húsokhoz szoktunk, de egyébként is, jó szolgálatot tehet a pácolás: a sovány húsok ízességét, szaftosságát jelentősen fokozhatjuk, ha egy éjszakára bepácoljuk őket. A pácokhoz használt összetevők és azok variációja végtelen: mustár, paradicsompüré, mediterrán vagy indiai fűszerek, különböző olajok, natúr joghurt stb.

Olvastad már?

Itt az életmódváltás első kihívása!

2. Ne koplalj!

Sőt! Nem ciki tízóraizni, uzsonnázni! Tegyük ezt szervezetünk egyenletes energiaellátása és vércukorszintünk stabilan tartása érdekében! Ha tízóraizunk, könnyebben le tudunk mondani a jóval nagyobb energiatartalmú ebéd utáni desszertekről. Ha uzsonnázunk, nem fogjuk hazaérve feltépni és kifosztani a hűtőt. Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy sportolni megyünk munka után, a teljesítményünk is jobb lesz a pályán vagy az edzőteremben az uzsonna beiktatását követően.

3. Számolj az alkohollal!

Vedd számításba, hogy 1 g alkohol 7 kcal energiát tartalmaz, többet, mint a szénhidrát, aminek grammja 4 kcal. Ettől függetlenül az alkoholos italok szénhidráttartalma sem elhanyagolható. Kiváltképp igaz ez a sörre vagy az ízesített tömény italokra. Ráadásul, „ha már iszunk, akkor eszünk is” elv alapján – mondjuk egy hétvégi partin - ördögi körbe keveredhetünk: iszunk, amire aztán enni kell, eszünk valami zsírosat (sajtokat, zsíros húsételeket, töpörtyűs pogácsát), hogy „felszívja az alkoholt”, és ezek után nincs más választás: újra inni kell.

Szabjunk határt az alkoholbevitelnek! Alkoholtartalom, szénhidráttartalom és biológiai érték szempontjából a száraz fehér/vörös és rozé borok a legkedvezőbbek. A férfiakra szabott határ pedig 2-3 dl egy egész napra – nyilván nem kötelezően.

Pipérade

A francia-spanyol határról származó baszk lecsó, a nyár utolsó érett lédús paradicsomaiból az igazi! :)

4. Rögzítsd az életmódod! Vezess étrendi, testsúly és mozgás naplót!

Mindenképpen sikeresebb lesz az új étrended, ha nemcsak fejben, de papíron vagy mobilos/ webes alkalmazás segítségével is rögzíted. Az étrendi napló tükröt tart előtted, összegzi, hogy mennyit ettél. Ha mindent jól csinálsz, a testsúlynapló fogyásnaplóvá változik, amiről szépen leolvasható a lassú fogyás üteme. Még szebb és tanulságosabb, ha a fogyásnapló mozgásnaplóval is kiegészül.

5. A valódi, fogyás lassan megy!

A tartós, a zsírtömegből leadott fogyáshoz időre van szükség. 1 kg testtömeg-vesztéshez 7000 kalóriát kell megspórolnunk. Hosszú távon heti 0,5(-1) kilónyi testtömeg-vesztés a reális, ami napi 300-600 kalóriányi deficitből jön össze.

+ Nincs vége!

Akkor vagyunk jók, ha nem drasztikus kúrát, hanem életmódváltást csinálunk a fogyásprogramunkból. Ezért is fontos a betartható, kiegyensúlyozott, változatos, rendszeres étrend. Két-három hétig (netán hónapokig is) képesek vagyunk bármilyen étrendi korlátozást végrehajtani, hosszú távon gondolkodva azonban csakis azok az életmód és étrendi változtatások lehetnek sikeresek, amelyek betarthatóak. Gondoljuk csak végig, ha visszatérünk ahhoz az életmódhoz, amit a kúra előtt folytattunk, ugyanúgy hízni fogunk tőle!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...