5+1 egészséges tízórai- és uzsonnatipp 200 kalóriából

Nincs ötleted uzsonnára? Most videós összeállításunkkal segítünk összeállítani a kiegyensúlyozott, egészséges uzsonnát!

Szervezetünk optimális működése érdekében a napi 1-2-szeri étkezés helyett a napi 4-5-szöri étkezés ajánlott. A tízórai és az uzsonna szerepet játszik a napi kiegyensúlyozott energia- és tápanyagbevitelben, hozzájárul a vitamin-, ásványi anyag- és élelmi rost szükségletünk kielégítéséhez.

Sokan el sem tudják képzelni, hogy tízóraizzanak vagy uzsonnázzanak, bár jellemző, hogy gyakran bekapnak "valamit" a főétkezések között - jellemzően a munkahelyi büfében, a közeli kisboltban kapható előre csomagolt, gyors, általában magas szénhidrát- és cukortartalmú élelmiszereket.

Olvastad már?

3+1 tipp az egészséges reggelihez - VIDEÓ

A cikkünkben található videóban most 5+1 hétköznapi tízórai és uzsonnaötletet mutatunk, amelyek gyorsan, egyszerűen elkészíthetőek, tartalmazzák a szervezetünk számára elengedhetetlen tápanyagokat. Az összeállítások mindegyike ~200 kalória - azaz a napi 2000 kcal energiatartalmú, általános, nem fogyókúrás étrendbe tökéletesen beilleszthetőek. Természetesen maguk a kombinációk a fogyókúrás étrendben is fogyaszthatóak, de ott a kalóriatartalmat az egyéni igényeknek megfelelően kell beállítani (csökkenteni).

5+1 tízórai és uzsonna összeállítás

  1. 1 kisebb alma + 20 g dió – a gyümölcsökkel hozzájárulhatunk a napi élelmi rost-, vitamin- és ásványi anyagbevitelünkhöz, a dióval pedig kedvező hatású telítetlen zsírsavakat is biztosítunk.
  2. Két vékony szelet (50 g) teljes kiőrlésű rozskenyér + zöldfűszeres sajtkrém + kápia paprika – a teljes kiőrlésű kenyerek a fehér kenyérnél több élelmi rostot, növényi fehérjét tartalmaznak és összetett szénhidráttartalmuk lassabban szívódik fel, kiegyensúlyozottabb vércukorszintet biztosítva. A zöldfűszeres sajtkrém képviseli ebben az összeállításban a teljes értékű fehérjét, a kápia paprika pedig színesíti tízórainkat és tovább növeli az értékes rosttartalmat.
  3. 2 db pászka + 35 g füstölt Anikó sajt + fürtös uborka – A pászka egy sok helyen hozzáférhető, jól szállítható élelmiszer, azt egészítjük ki a füstölt sajt teljes értékű fehérjetartalmával és az uborka rosttartalmával.
  4. 100 g natúr joghurt + 1 evőkanál (10 g) zabpehely + 100 g körte – A natúr joghurt teljes értékű fehérje tartalmát egészítjük ki a zabpehely összetett szénhidráttartalmával + és a körte édes ízével, élelmi rosttartalmával.
  5. 100 g görög joghurt + 1 kiskanál búzacsíra + 1 kiskanál búzakorpa + 100 g málna – a görög joghurt teljes értékű fehérjetartalmát egészítjük ki a korpa összetett szénhidrát-, a búzacsíra értékes zsírsav- és a málna élelmi rost és antioxidánstartalmával.
  6. 2 db laposkenyér + 40 g avokádó + koktélparadicsom – Az üzletekben kapható laposkenyerek közül keressük a teljes kiőrlésű lisztből készült, magas rosttartalmú termékeket. Ezeket szendvicsalapanyagként használva gyakorlatilag bármivel megpakolhatjuk, most értékes zsírsavakat tartalmazó avokádót és paradicsomot tettünk rá.

Ne felejtsetek el tízóraizni és uzsonnázni, nézzétek meg a videót!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...