50 élelmiszer, ami megmentheti a Földet

Ha szeretnél tenni a bolygóért és helyesen étkezni, akkor a legjobb helyen jársz!

A Knorr és a WWF összeszedte, melyek azok az élelmiszerek, amelyek fogyasztása kedvezőbbek az emberi szervezetre és a termesztése is jót tesz a bolygónknak a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest. „Fajunk tápanyagbevitelének 75 százaléka csupán 12 mezőgazdasági terményből és öt állatfajtából áll össze, noha több mint 20 000-féle emberi fogyasztásra alkalmas növényfajtát ismerünk.”

A változatos életmód egyébként nem csak számunkra egészségesebb, hiszen ha különféle élelmiszereket fogyasztunk, akkor a bolygónk erőforrásait se merítjük ki. Sőt, ha sok növényfajt vonunk be a termesztésbe az azt is eredményezi, hogy a kártevőknek és a klímaváltozás hatásainak jobban ellenálló élővilág vesz körbe minket.

Változtass most!

A Knorr a WWF brit szervezetével, valamint elismert tudósokkal, dietetikusokkal és mezőgazdasági szakértőkel együttműködve összeállította „A jövő 50 élelmiszere” című kiadványt, melyben 50 tápláló növényi alapú élelmiszer szerepel. Vannak köztük mindennapos összetevők, és kevésbé közismertek is.

A jövő 50 fontos élelmiszere – 11 fő csoportba rendezve

Algák

Ezek a tápanyagban gazdag növények adják a Föld oxigéntermelésének felét, továbbá a tengeri ökoszisztéma létfontosságú elemeit jelentik.

  • laver hínár
  • wakame hínár

Babfélék és hüvelyesek

A magas élelmirost-, fehérje- és B-vitamin tartalmú babfélék és hüvelyesek komoly hányada rossz minőségű talajban vagy minimális csapadék mellett is képes fejlődni. ((A babféléket és hüvelyeseket fogyasztás előtt viszont meg kell főzni!)

  • adzuki bab
  • fekete teknős bab
  • lóbab (vagy fava bab)
  • bambara bab
  • tehénborsó (más néven tehénbab, homoki bab, csicseribab)
  • lencse
  • mamara bab
  • mungóbab
  • szójabab

Gabonafélék

Növényi eredetű táplálékbevitelünk közel 60 százalékát a fehér rizs, a búza és a kukorica teszi ki, pedig néhány kevésbé ismert fajta tápláló és fenntartható alternatívát kínál.

  • amaránt
  • hajdina
  • köles
  • fonio
  • kamut (khorasan búza)
  • quinoa
  • tönköly
  • teff
  • vadrizs

Curry-s répás hajdina

Olvastam a hajdina előnyös élettani tulajdonságairól, de natúr elkészítve feledhető élményt nyújtott. Nem vagyok önsanyargató aszkéta, de ez a növény nagyon értékes, így ...

Édes zöldségek

Ezeket a gyümölcsöket gyakran sorolják a zöldségek közé, de azoknál édesebbek, gyakran szénhidrátban és vízben gazdagabbak.

  • tökvirág
  • okra
  • narancssárga paradicsom

Kaktuszok

A kaktuszok rengeteg vizet tárolnak, így nagyon száraz időjárási körülmények között is megteremnek.

  • a fügekaktusz vagy medvetalp kaktusz (nopal), mivel a növény gyümölcse, levele, szára és olaja is ehető.

Leveles zöldségek

A legtáplálóbb és legrugalmasabban felhasználható zöldségfélék közé tartoznak – magas élelmirost- és ásványianyag-tartalmuknak, de alacsony kalóriatartalmuknak köszönhetően rendkívül egészségesek.

  • céklazöld
  • rapini brokkoli
  • fodros kel
  • moringa
  • töklevél
  • pak choi
  • vöröskáposzta
  • spenót
  • vízitorma

Wokban sült spenót

Ez egy nagyon egyszerű, finom és egészséges köret, ami sokfajta ételhez passzol. Ázsiában rengeteg féle levélzöldséget termelnek és fogyasztanak. Ezeknek a zöldségeknek rendkívül ...

Nyúl, cékla, vízitorma

Nézd meg Az ételművész című filmet! Az ételeket Marcus Wareing, nemzetközileg elismert, többszörösen díjnyertes, Michelin-csillagos brit séf alkotta meg Az ételművész című filmhez. ...

Fodros kel chips indiai fűszerekkel

Amikor elkezdtem nyers ételeket fogyasztani, akkor tanultam ennek a chipsnek az elkészítését. Bizony jól jött olyankor, amikor száraz, ropogós, sós csemegét kívántam. Nagyon kell ...

Gombafélék

Több mint 2000-féle ehető gomba terem a Földön, ráadásul olyan területeken is megmarad, ahol más élelmiszerek nem.

Diófélék és magok

Nem véletlen, hogy ezeket a fehérjében gazdag magvakat gyakran nevezik szuperélelmiszernek!

  • kendermag
  • lenmag
  • szezámmag
  • dió

    Dió mousse

    Ezt a finom desszertet elkészíthetjük egy nappal korábban, tálalás előtt megszórjuk a karamellizált-dióval. Az erdeti receptben pekándióval készült ez a finom mousse, de nekem sajnos ...

Gyökérzöldségek

Roppanós, színes gyökerek, leveles zölddel, amit az élelmiszerpazarlás minimalizálása érdekében szintén elfogyaszthatunk.

  • fekete salátabakszakáll
  • petrezselyemgyökér
  • jégcsapretek

Csírafélék

A csíráztatás megduplázza, esetenként megháromszorozza a növények tápértékét.

  • lucernacsíra
  • csíráztatott vesebab
  • csíráztatott csicseriborsó

Koronázási saláta

Megkívántam egy almás, majonézes csirkesalátát, aztán ráakadtam erre a receptre az interneten. Azért koronázási saláta a neve, mert Erzsébet királyné koronázási ebédjén 1953-ban ez ...

Gumósok

A gumósok a föld alatt nőnek, ahol a hideg vagy száraz hónapok alatt megőrzik a tápanyagokat. Szénhidráttartalmuk magas, ezért értékes energiaforrások.

  • lótuszgyökér
  • ube (lila édesburgonya)
  • jamgyökér
  • indonéz vörös (cilembu) édesburgonya

Lótuszgyökérchips

A lótuszgyökér (Renkon) a vízililiom gyöktörzse, a japán konyha kedvelt alapanyaga, rengeteg rostot, C vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Japánban az újévi tál kötelező eleme, ...

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: iStock

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...