5 trükk a vágódeszka épségéért

A konyhában szükségünk van egy-két megbízható partnerre. Ilyenek a jó kések – melyeket persze idővel célszerű újra és újra megélezni, és ilyen egy jó vágódeszka is!

Sajnos legtöbben elhanyagoljuk deszkánkat, pedig nagyon fontos, hogy megfelelően ápoljuk, hiszen így kevésbé kopik, karcolódik vagy vetemedik meg.

A Tasting Table nekiállt, és jó néhány hasznos tanácsot begyűjtött egy brooklyni bútorgyártótól a fa vágódeszka ápolásával kapcsolatban. Ha szeretnétek ti is hosszú életű, szép és jól teljesítő vágódeszkát, olvassátok el figyelmesen az alábbi trükköket és praktikákat!Persze az élettartam attól is függ, hogy milyen vágódeszkát vásárolunk. Anyagát tekintve szerintük a juhar, a dió és a cseresznye a legalkalmasabbak erre a célra, de az is igen lényeges, hogy legalább 1 hüvelyk, vagyis körülbelül 2,5 cm vastag legyen a deszkánk.

Olajozzuk

Havonta egyszer érdemes bedörzsölni a vágódeszkát valamilyen olajjal. Ők az ásványi olajra esküsznek, ami megtalálható bármely gyógyszertárban fillérekért. (Ezt a színtelen kencét egyébként a hidratálókban és babaolajokban is fellelhetjük). Az étolajat azonban szerintük érdemes elkerülni, mivel ez hajlamos az avasodásra. Ennek ellenére mi eddig nem találtunk benne kivetnivalót...

Karcolások

Ha már egy ideje nyüstölöd a deszkád és telis-tele van karcolásokkal, bátran ess neki egy csiszolópapírral – persze csak gyengéden. Így elkerülheted, hogy az ételmaradék és az egyéb szennyeződés baktérium formájában megüljön a sérülésekben.

Ne áztasd!

A nedvességtől ugyanis hamar megvetemedik a fa, és egy kissé meggörbült vágódeszkán már nem lesz könnyű a szeletelés.

Tipp

Használat után csepegtessünk mosogatószert a vágódeszkára, és fémdörzsivel súroljuk át. Csodálatos lesz. Fontos, hogy soha ne áztassuk vízbe, csak hirtelen forró vizet engedjünk rá.

Használj papírtörlőt!

Használatkor tegyél a deszka alá egy nedves papírtörlőt vagy konyharuhát, így nem csúszkál majd a konyhapulton – ergo kevésbé balesetveszélyes.

Dörzsöld citrommal

A hagyma és a fokhagyma erős illata be tudja enni magát a vágódeszkába. Hogy hogyan számolj le a kellemetlen szagokkal? Önts rá egy kevés durva szemcsés sót, vágj félbe egy citromot, és dörzsöld át vele a deszka felületét. Nemcsak kellemes illatot kölcsönöz neki, de a fa színét is felfrissíti.

Tipp

Ha használat előtt a fa vágódeszkára hideg vizet engedünk, a fa telítődik vízzel, és kevésbé szívja majd magába a szagokat és színeket.

(Via: Tasting Table)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...