5 trükk a vágódeszka épségéért

A konyhában szükségünk van egy-két megbízható partnerre. Ilyenek a jó kések – melyeket persze idővel célszerű újra és újra megélezni, és ilyen egy jó vágódeszka is!

Sajnos legtöbben elhanyagoljuk deszkánkat, pedig nagyon fontos, hogy megfelelően ápoljuk, hiszen így kevésbé kopik, karcolódik vagy vetemedik meg.

A Tasting Table nekiállt, és jó néhány hasznos tanácsot begyűjtött egy brooklyni bútorgyártótól a fa vágódeszka ápolásával kapcsolatban. Ha szeretnétek ti is hosszú életű, szép és jól teljesítő vágódeszkát, olvassátok el figyelmesen az alábbi trükköket és praktikákat!Persze az élettartam attól is függ, hogy milyen vágódeszkát vásárolunk. Anyagát tekintve szerintük a juhar, a dió és a cseresznye a legalkalmasabbak erre a célra, de az is igen lényeges, hogy legalább 1 hüvelyk, vagyis körülbelül 2,5 cm vastag legyen a deszkánk.

Olajozzuk

Havonta egyszer érdemes bedörzsölni a vágódeszkát valamilyen olajjal. Ők az ásványi olajra esküsznek, ami megtalálható bármely gyógyszertárban fillérekért. (Ezt a színtelen kencét egyébként a hidratálókban és babaolajokban is fellelhetjük). Az étolajat azonban szerintük érdemes elkerülni, mivel ez hajlamos az avasodásra. Ennek ellenére mi eddig nem találtunk benne kivetnivalót...

Karcolások

Ha már egy ideje nyüstölöd a deszkád és telis-tele van karcolásokkal, bátran ess neki egy csiszolópapírral – persze csak gyengéden. Így elkerülheted, hogy az ételmaradék és az egyéb szennyeződés baktérium formájában megüljön a sérülésekben.

Ne áztasd!

A nedvességtől ugyanis hamar megvetemedik a fa, és egy kissé meggörbült vágódeszkán már nem lesz könnyű a szeletelés.

Tipp

Használat után csepegtessünk mosogatószert a vágódeszkára, és fémdörzsivel súroljuk át. Csodálatos lesz. Fontos, hogy soha ne áztassuk vízbe, csak hirtelen forró vizet engedjünk rá.

Használj papírtörlőt!

Használatkor tegyél a deszka alá egy nedves papírtörlőt vagy konyharuhát, így nem csúszkál majd a konyhapulton – ergo kevésbé balesetveszélyes.

Dörzsöld citrommal

A hagyma és a fokhagyma erős illata be tudja enni magát a vágódeszkába. Hogy hogyan számolj le a kellemetlen szagokkal? Önts rá egy kevés durva szemcsés sót, vágj félbe egy citromot, és dörzsöld át vele a deszka felületét. Nemcsak kellemes illatot kölcsönöz neki, de a fa színét is felfrissíti.

Tipp

Ha használat előtt a fa vágódeszkára hideg vizet engedünk, a fa telítődik vízzel, és kevésbé szívja majd magába a szagokat és színeket.

(Via: Tasting Table)

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!