5 tipp vaníliára

Vaníliaillatú emlékek gyerekkorunkból! Ugye sokunknak beugranak a tipikus édességek? Kis vaníliatörténet és 5 tuti recept!

Aranygaluska, ahogy nagymamám készíti

A sáfrányhoz hasonlóan a világ egyik legdrágább fűszere a vanília. Annyi mindenhez használjuk, hogy szinte már fel sem tűnik, hogy a mindennapokban a mesterséges aromákkal előállított vaníliás cukrokat tesszük szinte mindenbe a valódi vaníliarudak helyett. Az eredetileg Mexikóban őshonos növény mindössze egyetlen napig virágzik, ezen idő alatt kell elvégezni a beporzást, amit egy bizonyos trópusi méhfajta, ennek híján munkások szorgos kezei segítenek. Előállítása sok gondosságot igényel: előbb forrázni, majd napon kell szárítani, így kapjuk a jellegzetes vaníliaízt, amit ki kell nyerni ezekkel a technikákkal a növényből. Csak mindezek után kapja az általunk is ismert, ráncos külsejét. Igaz, mára egészen drága lett a valódi vaníliarúd, de néha megéri a befektetést, mert teljesen más az ízélmény, amit így a süteménybe csempészünk! 5 tippet adunk, mihez használd!

Isteni vaníliás édességek

  • A madártej az alapvető. El se tudnánk képzelni ezt az igazi gyerekkori nyalánkságot vanília nélkül: a téli hidegben bent még langyos, krémes, vaníliás, habos édesség képe jelenik meg a szemünk előtt, ami nyáron lehűtve ugyanolyan jólesik!
  • A gesztenyepüré is amolyan kölyökédesség képében tetszeleg, persze a felnőttek is imádják, főleg, ha valódi tejszínnel és gesztenyepürével készül – a vanília, ha lehet, az i-re teszi fel a pontot.

Créme brulée

A franciáknál égetett krém, a spanyoloknál pedig katalán krém az elnevezése. Vitatott, hogy kinek az érdeme e népszerű édesség megalkotása, mindenesetre köszönjük, akárkit illet is ...

Gesztenyepüré házilag

Készítése kétségkívül macerás, nagyon is. De a markáns, tömény gesztenye íz, ami visszaköszön a tejszínhab kupac alól, kárpótol mindenért. Egyszer mindenképpen megéri venni a ...

NoSalty torta

Hívhatnánk 8000 kalóriás tortának is... ízHuszár kollégával azt a feladatot kaptuk, hogy csináljunk valami finom tortát a NoSalty 5. szülinapjára. Ez az elsőre bonyolultnak tűnő, ...

  • A créme brulée elképzelhetetlen a vanília nélkül. Az égetett krém alapja a rengeteg tejszín – ehhez pedig mi más passzolhatna jobban? Ünnepi, mégis egyszerű desszert.
  • Az aranygaluskát is jobbára pár éves korunktól fogyasztjuk, hogy aztán egy életen át állandó kísértést jelentsen a sodóban, dióban forgatott, vaníliás kelt tészta emléke.

Pirog, az orosz kelt tészta >>

  • És elévülhetetlen, érdemi helyet szerzett magának a magyar gasztronómia történetében a Túró Rudi: ez a hűs finomság aztán tényleg nem létezik vanília nélkül. Próbáljuk meg otthon elkészíteni!

Még több vaníliás recept >>

Az Egyből 5 rovat további érdekes cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...