5 tipp, hogy ne rontsd el a házi kenyérsütést

Ropogós héjú, puha cipók… jó esetben ilyen a végeredmény, máskor kezdheted elölről az egészet. Velem is előfordult, ezért megosztom veled, mire figyelj kenyérsütéskor!   

Annyira jó házilag kenyeret sütni! Egyrészt sokkal olcsóbban jön ki, másrészt tudom, hogy mi van benne, és ez jó érzéssel tölt el. A sütőből frissen előbukkanó, ropogós héjú, puha belsejű cipók…jó esetben ilyen a végeredmény, máskor viszont kezdheted elölről az egészet. Velem is többször előfordult, hogy elbénáztam, tanulj a hibáimból, megosztom veled, hogy mire figyelj kenyérsütéskor!

Ezt láttad?

Szeletelt kenyér frissen tartása egyetlen trükkel

  • Hajlamos vagyok szórakozottságomban a szemmértékre bízni magam, te viszont ne tedd! A pékáruk készítésekor nagyon sokat számít az alapanyagok pontos kimérése, pár dekányi tévedés is elronthatja a kenyér állagát. Vegyél digitális mérleget, az a legbiztosabb, külföldi recepteknél ne felejtsd pontosan átváltani a mértékegységeket! Ehhez ITT találsz segítséget.
  • Nem mindegy, hogy milyen lisztet használsz! Hiába is szerettem volna, egy kókuszlisztes recept sosem lesz ugyanolyan, mint egy búzalisztes, nem tudom egyszerűen lecserélni a korábbi hagyományos liszteket új, alternatív lisztekre. Kísérletezés helyett kifejezetten az adott liszthez készülő receptet keresek inkább, megspórolva egy csomó hozzávalót és idegeskedést.
  • Ismerd az élesztődet! Ez furcsának tűnhet, de kellő tapasztalat szükséges az alkalmazásához: friss élesztőt langyos tejben, cseppnyi cukorral futtathatsz fel, és nagyon vigyázz, hagyj neki elég időt, különben a kenyered sem lesz puha és levegős belsejű. Az instant élesztővel könnyebb dolgod van, felfuttatni sem kell, bár én szeretem ezt a lépést itt sem átugrani. Mostanra. Párszor azért neki kellett futni, mire erre rájöttem.
  • Egy csomó recept írja elő, hogy lisztezett deszkán nyújtsd és formázd a tésztádat, az én tapasztalatom viszont az, hogy az olajos felület sokkal inkább megteszi, például olívaolaj, de ha más nem, pár csepp vízzel nedvesítem be a felületet, és így dolgozom meg a tésztámat. Ezt nem mondanám kifejezetten hibának, szerintem egyszerűen csak finomabb lesz így a kenyér.
  • Szuper tipp: akenyér tetejének bevagdosása nem csak díszítésül szolgál, hanem segíti a kenyér megemelkedését a sütőben, ami így sokkal gusztább és levegősebb lesz végül. Ne spórold meg ezt a lépést, kulcsfontosságú a finom kenyérhez!

Íme, nyári kenyérválogatásunk:

  1. 1.

    Kovászos kenyér

  2. 2.

    Gyors házi cipó

  3. 3.

    Francia vékony bagett Gabystól

  4. 4.

    Szénhidrátcsökkentett tönkölykenyér

  5. 5.

    Paleo kókuszlisztes kenyér

  6. 6.

    Hagymás kenyér Évi nénitől

  7. 7.

    Diós kenyér Via konyhájából

  8. 8.

    Paleo kenyér

  9. 9.

    Bagett kenyér

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...