Annyira jó házilag kenyeret sütni! Egyrészt sokkal olcsóbban jön ki, másrészt tudom, hogy mi van benne, és ez jó érzéssel tölt el. A sütőből frissen előbukkanó, ropogós héjú, puha belsejű cipók…jó esetben ilyen a végeredmény, máskor viszont kezdheted elölről az egészet. Velem is többször előfordult, hogy elbénáztam, tanulj a hibáimból, megosztom veled, hogy mire figyelj kenyérsütéskor!
Ezt láttad?
Szeletelt kenyér frissen tartása egyetlen trükkel
- Hajlamos vagyok szórakozottságomban a szemmértékre bízni magam, te viszont ne tedd! A pékáruk készítésekor nagyon sokat számít az alapanyagok pontos kimérése, pár dekányi tévedés is elronthatja a kenyér állagát. Vegyél digitális mérleget, az a legbiztosabb, külföldi recepteknél ne felejtsd pontosan átváltani a mértékegységeket! Ehhez ITT találsz segítséget.
- Nem mindegy, hogy milyen lisztet használsz! Hiába is szerettem volna, egy kókuszlisztes recept sosem lesz ugyanolyan, mint egy búzalisztes, nem tudom egyszerűen lecserélni a korábbi hagyományos liszteket új, alternatív lisztekre. Kísérletezés helyett kifejezetten az adott liszthez készülő receptet keresek inkább, megspórolva egy csomó hozzávalót és idegeskedést.
- Ismerd az élesztődet! Ez furcsának tűnhet, de kellő tapasztalat szükséges az alkalmazásához: friss élesztőt langyos tejben, cseppnyi cukorral futtathatsz fel, és nagyon vigyázz, hagyj neki elég időt, különben a kenyered sem lesz puha és levegős belsejű. Az instant élesztővel könnyebb dolgod van, felfuttatni sem kell, bár én szeretem ezt a lépést itt sem átugrani. Mostanra. Párszor azért neki kellett futni, mire erre rájöttem.
- Egy csomó recept írja elő, hogy lisztezett deszkán nyújtsd és formázd a tésztádat, az én tapasztalatom viszont az, hogy az olajos felület sokkal inkább megteszi, például olívaolaj, de ha más nem, pár csepp vízzel nedvesítem be a felületet, és így dolgozom meg a tésztámat. Ezt nem mondanám kifejezetten hibának, szerintem egyszerűen csak finomabb lesz így a kenyér.
- Szuper tipp: akenyér tetejének bevagdosása nem csak díszítésül szolgál, hanem segíti a kenyér megemelkedését a sütőben, ami így sokkal gusztább és levegősebb lesz végül. Ne spórold meg ezt a lépést, kulcsfontosságú a finom kenyérhez!
Íme, nyári kenyérválogatásunk:
Ezeket olvastad már?
9 nagyon cukkinis recept, amit neked is ki kell próbálnod
Mielőtt nekilátsz a főzésnek, elárulunk pár meglepő információt a cukkiniről!
Országh Kitti7 hűsítő citromos recept a kánikulára
Mi lehet frissítőbb a forró nyári délutánokon, mint egy citromfagyi, a bodzaszörp szódával vagy egy jeges limonádé?
Országh Kitti13 kihagyhatatlan étel, amit mindenképp ki kell próbálnod, ha Párizsban...
A francia konyha ezernyi finomságot tartogat, csak győzd végigkóstolni a teljes palettát!
Országh Kitti5 tipp a tökéletes házi lecsóért - egyetértesz vagy nem?
Legnagyobb nyári kedvencünk, a lecsó mindig vitákat generál az elkészítést illetően - mi erre az 5 tippre esküszünk!
Országh Kitti