Létezik még rakott, töltött, sült, főtt, püré, és még számtalan fajta variáció krumplira. Talán a legkézenfekvőbb, ha sülve tálaljuk.
Variációk sült krumplira
De valljuk be, a legtöbben csak pucoljuk, szeleteljük és bedobáljuk a forró olajba, pedig van élet ezen túl is. Magában, vagy köretnek, mindenképp megállja a helyét. Egy kevés fűszer, zöldfűszer, esetleg vaj, sokat dobhat az élvezeti értékén.
Így rakd a krumplit
Mi magyarok a rakott krumplit, tojással, kolbásszal, és rengeteg tejföllel készítjük. A franciák ennek az ételnek a mesterei. Ők gratin-nek nevezik. Tojás ebbe is kerül, meg zöldség, akár még hús is, és töménytelen mennyiségű vaj. Egy próbát mindenképp megér!
Dödölle és gnocchi
Más név, más nemzet, de a lényeg ugyanaz. Burgonya és liszt keverékéből készült gombóc. Mi zsírban megforgatjuk, tejföllel vagy szalonnával, hagymával tálaljuk, míg az olaszok, olíva olajat használnak hozzá, és sok zöldfűszert vagy valamilyen mártást. A méret és forma is egy kicsit eltérő, hiszen míg a miénk sokszor szabálytalan és diónyi méretnél nagyobb, a gnocchi kicsi és valamivel szabályosabb is.
Gombóc és nudli
Habár a nudlit sósan, hagymával, vagy a krumplival is lehet enni, főként - ahogyan a gombócokat is - édesen fogyasztjuk. Mindkét verziót, megforgathatjuk zsemlemorzsán, amelyen előzőleg megpirítottunk egy kevés vajon.
Görhöny, lapcsánka
Az egyik legegyszerűbb magyar étel. Számtalan néven ismert, de tájegységenként nemigen tér el. Reszelt burgonya, só, bors, hagyma kombinációja alkotja. Lehet sütni olajban, vagy zsírban. Én személy szerint egy diétásabb verziót szoktam készíteni. Egy nagyon kevés olívaolajat teszek egy serpenyőbe, és így sütőm meg őket. Persze a végeredmény nem teljesen ugyanaz, hiszen így nem lesz olyan ropogós, de érdemes kipróbálni. Aki szintén a megszokottól eltérően készítené, tegye muffin sütőbe!
Reméljük ezek közül mindenki megtalálta a maga kedvencét, és újakkal is szolgálhattunk. Főzésre fel! Éljen a burgonya!