5 tipp burgonyára

Gratin, tócsni, gnocchi, gombóc, nudli. Hogy mi a közös bennük? Naná, hogy a burgonya! De ebből az alapanyagból még sok minden más is készíthető.

Létezik még rakott, töltött, sült, főtt, püré, és még számtalan fajta variáció krumplira. Talán a legkézenfekvőbb, ha sülve tálaljuk.

A burgonya sötét oldala

Variációk sült krumplira

De valljuk be, a legtöbben csak pucoljuk, szeleteljük és bedobáljuk a forró olajba, pedig van élet ezen túl is. Magában, vagy köretnek, mindenképp megállja a helyét. Egy kevés fűszer, zöldfűszer, esetleg vaj, sokat dobhat az élvezeti értékén.

Így rakd a krumplit

Mi magyarok a rakott krumplit, tojással, kolbásszal, és rengeteg tejföllel készítjük. A franciák ennek az ételnek a mesterei. Ők gratin-nek nevezik. Tojás ebbe is kerül, meg zöldség, akár még hús is, és töménytelen mennyiségű vaj. Egy próbát mindenképp megér!

Dödölle és gnocchi

Más név, más nemzet, de a lényeg ugyanaz. Burgonya és liszt keverékéből készült gombóc. Mi zsírban megforgatjuk, tejföllel vagy szalonnával, hagymával tálaljuk, míg az olaszok, olíva olajat használnak hozzá, és sok zöldfűszert vagy valamilyen mártást. A méret és forma is egy kicsit eltérő, hiszen míg a miénk sokszor szabálytalan és diónyi méretnél nagyobb, a gnocchi kicsi és valamivel szabályosabb is.

Gombóc és nudli

Habár a nudlit sósan, hagymával, vagy a krumplival is lehet enni, főként - ahogyan a gombócokat is - édesen fogyasztjuk. Mindkét verziót, megforgathatjuk zsemlemorzsán, amelyen előzőleg megpirítottunk egy kevés vajon.

Görhöny, lapcsánka

Az egyik legegyszerűbb magyar étel. Számtalan néven ismert, de tájegységenként nemigen tér el. Reszelt burgonya, só, bors, hagyma kombinációja alkotja. Lehet sütni olajban, vagy zsírban. Én személy szerint egy diétásabb verziót szoktam készíteni. Egy nagyon kevés olívaolajat teszek egy serpenyőbe, és így sütőm meg őket. Persze a végeredmény nem teljesen ugyanaz, hiszen így nem lesz olyan ropogós, de érdemes kipróbálni. Aki szintén a megszokottól eltérően készítené, tegye muffin sütőbe!

Reméljük ezek közül mindenki megtalálta a maga kedvencét, és újakkal is szolgálhattunk. Főzésre fel! Éljen a burgonya!

A rovat korábbi cikkeit, itt olvashatjátok!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...