5 tévhit a konyhából, amit jobb, ha elfelejtünk

Vannak olyan konyhai állítások, amiket tényként kezelünk, pedig sok közülük csak tévhit. Mire gondolunk? Elmondjuk! 

1. A gombát nem kell megmosni

Tévhit: a gomba megszívja magát vízzel, ha megmossuk és elveszíti jellegzetes ízét. Helyette alaposan le kell csak törölgetni, hogy eltávolítsuk a földet róla.Igazság: egy gyors öblítéstől nem lesz semmi baja a gombának. Sőt a gomba több mint 90 százalékban vízből áll, ha meg is szívja egy kicsit magát, attól csak nedvesebb lesz és nem változik meg az íze.

2. A mikrosütő megöli a tápanyagokat

Ma már mikró nélkül elképzelhetetlennek tűnik egy konyha. De tényleg igaz az az állítás, hogy kiöl mindent, ami egészséges?

A Harvard szakértője szerint nincs okunk az aggodalomra, sőt azt állítja, hogy a mikrózás jobb az ételnek, mint a forralás és sok más főzési módszer. “A legjobb módszer, ami a leginkább megtartja az ételek tápanyagértékét, ha gyorsan főzzük, hevítjük a legrövidebb ideig, és csak kevés folyadékot adunk hozzá. A mikrosütőben főzés kimeríti az összes kritériumot.”

5 perces brownie Zsuliltól

Igazából a lustaság vezetett odáig, hogy egyre gyakrabban elkészítsem. Egy hosszú munkanap után, mikor az embernek kedve sincs már vásárolni, gyorsan elkészíthető extra hozzávalók ...

Bögrés tojásos kenyér

Egy amerikai rokonom osztotta meg FB oldalán ezt a receptet. Ki kellett próbálnom : ) Én mazsolás - diós kenyérrel készítettem, így kissé édeskés íze lett. Ízlés szerint lehet sajtot ...

3. Az alkohol elpárolog főzés közben

Nem minden esetben…: az alkohol nem feltétlenül tűnik el a sütés során, hátrahagyva az ízét. Attól függően, hogy hogyan, milyen hőmérsékleten, mennyi ideig és mekkora edényben készítjük el az ételt, az alkohol 5-87 százaléka megmaradhat.

4. Az olajtól majd nem ragad össze a főtt tészta

Az olaj a víz tetején úszkál, így amikor leszűrjük a tésztát, akkor kenődik rá a tésztára, amivel könnyedén el is ronthatjuk az ételünket, mert megakadályozza, hogy a szósz rendesen rátapadjon. A szakértők szerint úgy előzhetjük meg a tészta összeragadását, hogy sok vízben főzzük, forrásban tartjuk, és gyakran megkeverjük.

5. A kávét lehet a hűtőben tartani

A hűtőben vagy fagyasztóban tartott kávé könnyedén benedvesedhet, ami megváltoztathatja a kávé ízét. A National Coffee Association javaslata szerint a legjobb kávétárolási mód, ha egy légmentesen záródó üvegbe vagy kerámiatartóba tesszük, és hűvös, sötét helyen tartjuk a kávénkat.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...