Valljuk be, a kedvenc termékeinket, élelmiszereket megtalálni elég nagy lutri: sokat kísérletezgetünk, aztán átkozódunk, ha a drágábbat vettük, mégsem vált be. Az ételek és alapanyagok különösen kényes halmazt képeznek, hiszen nagyon nem mindegy, mit viszünk be a szervezetünkbe. Évek óta követjük a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalát, ahol a legszigorúbb laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatoknak vetik alá a piacon található termékeket, a legjobbak még a Szupermenta-emblémát is megkapják.
Az előző évek legjobbjaiból válogattunk nektek népszerű élelmiszereket, hogy tuti tippeket kapjatok arra, mit érdemes venni bevásárláskor!
1. Ketchup
Ez egy olyan kategória, amitől azt várnánk, hogy nehéz megtalálni az igazán minőségi terméket, tekintve, hogy egyes termékek alig tartalmaznak paradicsomot, mások pedig akár húsz dekát is 100 grammonként. A ketchupok általában sűrítőanyagokkal készülnek, különböző fűszerekkel, ecettel, tartósítószerrel vagy anélkül, ízfokozókkal, cukorral vagy édesítőszerekkel. Az Aldi saját márkás ketchupja vitte a prímet ebben a kategóriában, második helyezett a cukormentes verziója, harmadik az Alnatura bio terméke lett.
2. Sütőmargarin
A NÉBIH még az adventi időszakban készített terméktesztet a hazai forgalomban kapható leggyakoribb sütőmargarinokról, hiszen ezek forgalma az ünnepek idején megnövekszik. Használjuk viszont egész évben, a sütőmargarin állati és növényi olajakból készül, füstpontja pedig 230 fok körül alakul, így szuperül alkalmas sütemények készítésére. Ez különbözteti meg az általában kocka alakú sütőmargarint a sima, dobozos társától. Sokan persze kizárólag a vajra esküsznek, de tény, hogy a sütőmargarin olcsóbb opció.
3. Csemege debreceni
Sütjük, főzzük, főzelékfeltétnek az egyik legfinomabb, de szerintünk kenyérrel, mustárral az igazi. A hústartalma legalább 55%-os kell, hogy legyen, az alacsonyabb minőségű húsmaradék aránya pedig 10%. A NÉBIH azt tanácsolja, hallgassunk az érzékeinkre, a szép vörösesbarna szín, a finom, enyhén füstös, köményes illat azt jelentheti, jó terméket vásároltunk. A debrecenit csak sertésbélbe vagy emészthető műbélbe töltheti a gyártója. Íme, a legjobbak.
4. Natúr zabkása
Az egyik legnépszerűbb reggeli vagy délutáni rostforrás, rengetegen választják akár natúr, akár ízesített változatban. Magas az energiatartalma, vízzel, tejjel vagy növényi alapú itallal pedig könnyen, pár perc alatt megfőzhetjük és ízesíthetjük. Cukorral csak csínján, édesítésre különböző édesítőszerek is alkalmasak, mint az eritrit vagy a sztívia.
5. Citromlé
Nekem a citromlé mindig egy kicsit fura dolog volt, mert ha már citromozni akarok, akkor használjak igazit, de tudom, hogy a praktikusság néha felülírja ezeket az elveket. A bolti citromhoz képest harmadannyi C-vitamint tartalmaz - írja a NÉBIH Szupermenta blogja, és azt talán már mondanom sem kell, hogy tilos citromlevet forró italba önteni, mert elveszíti a C-vitamin tartalmát. Mi, magyarok egyébként igencsak kedveljük a citrusféléket, évente majdnem nyolc kilót fogyasztunk belőlük, derül ki a Szupermentán.
Jöjjenek a legjobb citromlevek:
A termékteszteket a NÉBIH Szupermenta blogjának 2019-es tesztjeiből válogattuk.
Ezeket olvastad már?
NÉBIH: Ez az oka annak, ha az étteremben hemzsegnek a...
Mi lehet kiábrándítóbb, mint amikor a kedvenc pékségünkről kiderül, hogy hemzseg a bogaraktól? Hogy történhet ez meg egyáltalán, és mit tegyünk, ha ilyet látunk?
Országh KittiHová "tűnt" a mai zsemlék belseje? Megkérdeztük a profi péket
Miből lesz a legjobb kenyér, és hova "tűnt" a mai zsemlék belsejéből az alapanyag? Eláruljuk, hogyan találod meg az igazi pékárut!
Országh KittiNébih: Tévedés, hogy az üvegházi paradicsomot "agyonvegyszerezik"
Miben különbözik a téli paradicsom a nyári, szabadföldi társához képest? A következő cikkben eláruljuk, és azt is, érdemes-e fogyasztani!
Országh Kitti4 olvasónkat kérdeztük, hogyan spórolnak a bevásárláson
Hogyan csökkentsük a kidobott élelmiszer mennyiségét, hogy spóroljunk a konyhapénzen? Megkérdeztük négy olvasónkat, ők hogyan csinálják!
Országh Kitti