5 ország 5 káprázatos karácsonyi süteménye

Avagy a bejglin túl. Milyen sütemények kerülnek az ünnepi asztalra a világ országaiban? Körbenéztünk!   

1. A francia Büche de Noel

Ünnepi csokoládés fatörzs

Franciaország és Belgium hagyományos karácsonyi süteménye, mindig piskótatekercs az alapja, a krém pedig, ami belekerül, vajas csokoládékrém. Ahány karácsony, annyi fatörzs. Mivel ...

Már 1879-ben is ez az isteni, csokoládés krémmel töltött piskótatekercs volt az elmaradhatatlan desszert karácsonykor, leginkább Elzászban népszerű. Külső részét fatörzsszerűen mintázzák, a rolád egy részét ferdén levágják, hogy az oldalához illesztve a fatörzsből kinövő ág illúzióját keltse. Emellett fenyőággal, gombával díszítik, sokszor porcukorral hintik.

2. A német Lebkuchen

Németországban nem hiányozhat a karácsonyi menüről a Lebkuchen. A kelt tésztába vaníliát, kandírozott narancs- és citromhéjat sütnek, majd mindezt rummal ízesítik. Az ehhez hasonló gyümölcskenyeret pedig már itthon is ismerjük, emiatt talán fel sem tűnne, hogy német ihletésre kerül az ünnepi asztalra.

3. Az angol karácsonyi puding

{ CKÉP = 266729, 6 }
Az angolok klasszikusa a már hetekkel karácsony előtt elkészített karácsonyi puding (vagy mazsolapuding), amely igazi csapatmunka gyümölcse, tekintve, hogy a tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri, és közben kíván valamit. Felszolgálás előtt brandyvel öntik le, majd meggyújtják.

4. A spanyol turrón

Hagyományosan kétféle turrónt különböztetünk meg: a kemény, törhető állagú, egész mandulákat tartalmazó alicantei turrón durót, és a lágy, szinte ragacsos jijonai turrón blandót − bár manapság már fellelhetünk gyümölcsös, csokoládés, vagy kókuszos variációkat is. Azonban kétségtelen, hogy a spanyolok kedvenc karácsonyi édessége ez.

5. Az új-Zélandiak nagy szerelme: pavlova

{ CKÉP = 266466, 6 }
Az édesség nevét Anna Pavlova orosz balett-táncosról kapta, aki turnéja során Ausztráliában és Új-Zélandon is elkápráztatott mindenkit. A róla elnevezett finomság a karácsonyi édességek között is gyakran megjelenik mandarinnal, gránátalmával és fahéjjal ízesítve.

via theculturetrip

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...