5 ok, amiért teljes hülyeség fokhagymanyomót használni

A fokhagymanyomó szerintünk sem az élet főbb találmányai közé tartozik, főleg, ami a  tisztítását illeti. Na de mi az azmég, ami miatt nem éri meg?

Szóval, átgondoltuk mi is, és tökéletesen egyetértünk a delish cikkével, miszerint (minimum) 5 okot lehet mondani, ami miatt a fokhagymanyomó legtöbbünk konyhájából hiányzik - illetve kerülgetjük a fiókban.

1. Fura állag

Túl semmilyen és finom állaga lesz a fokhagymának kinyomás után. Legtöbbünk jobb szereti a kisebb-nagyobb darabokat, esetleg hajszálvékony szeleteket, de az a massza, amit a nyomó nagy nehezen kiprésel (a fele cumót benne hagyva a héj közé lapítva), valahogy nem tetszik nekünk.

Receptajánló:

Egyszerű fokhagymás sült oldalas

Szerintem ennél a hagyományos, közkedvelt ételnél a "kevesebb több" érvényesül maximálisan. Így finom, ahogy van, a maga egyszerűségében. A legtöbb főzelékhez pompásan passzol, de ...

2. Újabb felesleges eszköz

Ha már eszközöket halmozunk (amúgy is kicsi) konyhánkban, az a minimum, hogy többfunkciós legyen, hát nem? Mondjuk mint egy kézimixer vagy egy reszelő. Ha már helyet foglal, legyen nélkülözhetetlen.

3. Agresszívabb íz

Egy külön emiatt végzett kísérlet szerint akkor a legagresszívebb az íze, ha nyomóval préseljük - késsel aprítva finomabb, lágyabb aromát eredményez, ami egy fokhagymánál bőven elég.

4. Rémálom tisztítani

Mert benne ragad a héj és sokszor a gerezd fele, a lukak meg eltömődnek, így csak akkor van esélyünk, ha rögtön beáztatjuk vagy elmossuk, mosogatógéppel pedig inkább ne is próbálkozzunk.

5. Leég

Nagyon gyorsan leég, ha nyomóval nyomjuk, ezért inkább sütés, főzés nélküli fogásokhoz használjuk, amikhez nyersen kell adni - mondjuk egy padlizsánkrém, lángos vagy pesto.

Receptajánló:

Petrezselyem pesto

Szeretem a pesto mindenféle változatát: készült már a konyhámban spenótból, pitypangól. Most sem a klasszikus, bazsalikomos verzióért nyúltam: petrezselyem pestot csináltam dióval, ami ...

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...