Neked ki jut eszedbe, ha arra gondolsz, hogy ki készítette neked eddigi életed során a legfinomabb ételeket? Legtöbbünknek valószínűleg az anyukánk vagy a nagymamánk ugrik be először, mert a klasszikus főztjeiknél tényleg nem volt jobb. De miért van ez így, hogy hiába sorakoznak a jobbnál jobb receptkönyvek a polcunkon, mégsem tudunk olyan tökéletes ételeket készíteni, mint a nagyink? Íme néhány ok:
1. Szinte gyerek volt, mikor megtanult főzni
Sokak számára ismerősen hangzik a háztartástan és a technikaóra az általános iskolából. A régi szép időkben a háztartástan órákon a lányokat megtanították a főzés alapjaira, de a nagymamáink sokat tanultak az édesanyjuktól is. Például azt, hogy hogyan készítsenek tökéletes húslevestvagy rakott krumplit.
2. Recepteket és konyhai praktikákat cserélt a barátnőivel, szomszédasszonyokkal
Szinte minden nagyinak van egy titkos sütireceptje, ami valójában nem az övé, hanem a barátnőjétől vagy a szomszédasszonyától hallotta. A mi nagyijaink még nem ismerték a Facebookot és az Instagramot, hanem maguk mentek az új receptek után, vagy megelégedtek azzal a néhány családi recepttel, amit örököltek.
Ez is érdekelhet!
9 dolog, amit már te sem úgy csinálsz, mint a nagymamád
3. Mindent magának termesztett és nevelt
Régen a ház nem számított otthonnak addig, amíg nem volt kertje. A kertben zöldségeket és gyümölcsöket termesztettek, amiket nyáron befőztek, hogy télire is maradjon. Az ételek friss, háztáji alapanyagokból készültek. Sokak kertjében csirkék és kismalacok futkároztak, így nem kellett a boltban húst vásárolni. Szerencsére, néhány háznál még megmaradt ez a jó szokás.
4. Nem félt a zsírtól
Nagymamáink nem flancoltak kókuszzsírral és -olajjal, jó volt nekik a disznózsír is, amit a disznóvágásokkor tettek el egy jó nagy bödönben. Egész évben ezzel főztek, és minden étel isteni finom volt tőle.
5. Érzésre főzött
Manapság szinte havonta adnak ki új receptkönyveket, és az internet is tele van jobbnál jobb receptekkel. Nagymamáink korában azonban nem voltak ilyenek, sem haszontalan konyhai kütyük. Nagyon sok ételt csak érzésre csinált, nincs tökéletes receptje a palacsintára vagy a krumplis pogácsára. Ja, és mindig szeretettel készítette azt, amit készített.
Ezeket olvastad már?
Emlékszel még a nagymama vájlingjára?
Nagyszüleink konyhájában valószínűleg még mai napig fellelhető egy piros vagy fehér vájling. Nálunk fontos szerepe volt a retró konyhai eszköznek. Ti mire használtátok?
Fenes GábrielMilyen a jó nagymama? Ezekre figyelj, ha a nagyszülőknél töltik...
Ne sütivel etesd őket! Ne csak TV-zzenek egész nap! - adjuk a gyerekfelügyeleti instrukciókat a nagyszülőknek. De vajon hogyan csinálhatnák jól? Tippek a pszichológustól.
Peer Krisztina pszichológusNagyiprojekt: Maczkó nagyi, a palacsinták koronázatlan királynője besameles töltött palit...
Köztudott, hogy bár a nagyik sosem érnek rá, mégis mindenre jut idejük. Például olyan receptek elkészítésére is, amik egy fél napba telnek. Maczkó nagyi ennek a nagymestere!
Hajnal Stefivia TheDailyMeal