5 ok, amiért manapság tényleg egyszerű növényi étrendre váltani

Tíz évvel ezelőtt nem biztos, hogy tudtam volna válalni egy kihívást, aminek a lényege, hogy növényi alapú étrendre váltok. Elmondom, miért! (x)

Már nem is számolom, hányadik hete élek növényi alapú étrenddel, ellenben azt igen, hogy közel a kihívásom vége, amikor újra ehetek húst. Húsevőként bevallom, hogy van olyan étel, ami már hiányzik. Szoktam borjúpörkölttel álmodni! Azt azonban megfogadtam, hogy a kihívás után tudatosabban fogyasztok majd húst, áttérek aflexitáriánus étrendre.

A kihívás során rájöttem, mennyivel nehezebb dolgom lett volna, ha 10 évvel ezelőtt próbálok növényi alapú étrendre váltani. Több ok miatt is egyszerűbb ma vegánnak lenni:

1. Növényi alapú élelmiszerek mindenhol

Ha az ember növényi alapú étrendet tart, akkor egy kicsit problémásabb a bevásárlás, viszont jóval könnyebb a dolgunk, mint mondjuk pár évvel ezelőtt. A boltok polcain ma már rengeteg növényi alapú élelmiszer található, van például vegán tejföl, vegán sajt vagy húsmentes kolbász.

A Nosalty Növényi Hétfővel kapcsolatos tartalmait itt éritek el!

TIPP

A Flora margarin tejmentes, így tökéletesen beilleszthető a növényi alapú illetve a tejfehérje-allergia és a laktóz-intolerancia étrendjeibe is. Zsírtartalmának 71%-a értékes egyszeresen és többszörösen telítetlen (omega-3, omega-6) zsírsavakból áll, amelyek hozzájárulnak szív- és érrendszerünk egészségéhez.

Ha belegondolunk, a növényi italok kínálata is rengeteget bővült az elmúlt években. Már a drogériákban is árulnak saját márkás kókusz-, rizs-, zab- vagy szójaitalokat. Több áruházláncban van olyan polc, ahova kizárólag a növényi alapú, vegán élelmiszereket gyűjtik össze, ezzel megkönnyítve a keresést a vásárlók számára.

2. Egyre több vegán vendéglátóhely van

Az elmúlt években Budapesten sorra nyíltak a vegán éttermek és cukrászdák. Ez azt mutatja, hogy a húsevők is érdeklődőek a növényi étrend iránt. Tíz évvel ezelőtt nagyítóvval kellett keresni az ilyen helyeket Magyarországon.

3. Felkerültek vegán ételek is az étlapokra

A vegán vendéglátóhelyek mellett egyre több étterem vállalja be, hogy az étlapjára a vegetáriánus ételek mellett kizárólag növényi alapú fogásokat is tesz. Felismerték, hogy a világ ebbe az irányba tart. Ma már a gyorséttermek kínálatában is kapható vegán hamburger, vagy csirkefalat helyett zöldségfalat.

4. Csomó vegán recept és szakácskönyv van

Évről évre jelennek meg vegán szakácskönyvek a könyvesboltokban, eloszlatva azt a tévhitetet, hogy a növényi alapú étrend unalmas és egyhangú. Az étrendnek hazánkban is rengeteg követője lett, akik szeretik megosztani tapasztalataikat, főzőtudásukat a nagyközönséggel.

NÖVÉNYI HÉTFŐ - csatlakozz te is!

Heti egy nap hús nélkül nem csak neked, de a bolygónknak is jót tesz. Hétfőnként csatlakozz a Nosalty szerkesztőségéhez, és válts te is növényi üzemmódra!

A vegán receptek internetes kínálata is nagyobb, mint valaha. Pár évvel ezelőtt a Nosalty oldalán még csak néhány ilyen recept volt, ma már több mint 1000, kizárólag növényi alapú étel közül tudtok válogatni.

5. Egyre kevesebben szólnak be azért, ahogy étkezel

A vegánság megítélése az elmúlt években radikális változásokon ment keresztül. Tíz évvel ezelőtt még sokan furának tartották azt is, aki vegetáriánusnak állt, a vegánokat pedig egyenesen őrültnek nézték, amiért nem esznek semmilyen állati eredetű élelmiszert. Az elmúlt években azonban egyre többen váltottak növényi alapú étrendre, amelynek pozitív hatásairól is egyre több tanulmány, cikk jelent meg. Ma már nem ciki, növényi alapú étrendre váltani!

A Nosalty Növényi Hétfővel kapcsolatos tartalmait itt éritek el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...