5 módszer, amivel elejét veheted a habzsolásnak és túlevésnek

A túlevés pszichológiai problémákat takarhat, és érdemes kivizsgáltatni az okát is, de addig is van néhány biztos tippünk, hogyan álld meg, hogy felfald az egész hűtőszekrényt.

A Google friss kutatása azt mutatta ki, hogy az amerikaiak a koronavírus-járvány alatt hetente több mint 4200 extra kalóriát fogyasztottak a karantén, a programhiány és a stressz miatt. Valószínűleg itthon is hasonló a helyzet, a túlevéssel és a habzsolással pedig nagyon nehéz leállni. Egy pszichológus szerint az alábbi tippeket azonban érdemes kipróbálni, mert az emberek nagy részénél tényleg működnek.

Állítsd fel a határokat a legrizikósabb ételeknél!

Teljesen más, ha kijelented, hogy soha többet nem eszel chipset, mivel ezt valószínűleg soha nem fogod betartani – jobban bejöhet, ha megfogadod, hogy csak délelőtt fogyasztasz ilyet, vagy még jobb, ha csak hétvégente. Így nem érzed azt, hogy teljesen elzártad magad elől az élvezetet okozó élelmiszert, mégis elejét veszed, hogy minden nap fogyassz belőle.

5 módszer, amivel elejét veheted a habzsolásnak és túlevésnek

Töltsd fel a hűtőt egészséges kajákkal!

Sokkal kevesebb esély van arra, hogy nassolni kezdj, vagy túledd magad, ha egészséges alternatívák közül választhatsz – és ha mégis megtörténik a túlevés, nem is akkora baj, hiszen legalább jókat ettél.

Ez abban is segíthet, hogy a koronavírus-járvány alatt esetleg elcsúszott étkezési szokásaidat visszavarázsold egészségesebbre.

Találd meg az okokat!

Ahogyan korábban is említettük, érdemes utánajárni annak, mi okozza a rendszeres túlevést, mert valószínűleg lelki problémákra vezethető vissza, esetleg egy rossz szokás lett belőle, ami a karantén alatt alakult ki. Mindig fontosabb a kiváltó okokat kezelni, mint magát a tünetet. A túlevés egyébként a lelki problémákon is ronthat, hiszen destabilizálja a vércukrot, csökkenti az energiaszintedet, ez pedig a hangulatodra is rányomja a bélyegét.

Találkozz emberekkel

Szabályozd be, mennyit eszel!

Ahelyett, hogy elkezdenél ész nélkül habzsolni, porciózd ki az adagot, vagy adj meg magadnak egy időintervallumot, amiben nassolhatsz, utána pedig tedd le az ételt! Így azt érezheted, hogy van némi kontrollod a helyzet felett, és nem lesz olyan nehéz behatárolni a mennyiséget. Nem kell nagyon szigorú szabályokat lefektetni, mert valószínűleg az az ellenkezőjét érné el, de néhány laza megkötés nem árthat.

Találkozz emberekkel!

A túlevés egyik leggyakoribb oka a magány és az unalom, mindkettő ellen nagyon jó megoldás, ha figyelsz arra, hogy minden egyes nap találkozz emberekkel. Ha nem is a barátokkal vagy a családdal, de legalább menj idegenek közé, és szocializálódj!

A koronavírus miatt erre nagyon kevés lehetőségünk volt az elmúlt hónapokban, de szerencsére a jó idő miatt egye könnyebb megoldani mindent járványbiztosan is. Ha mégsem szeretnél még sok emberrel találkozni, online is megoldás lehet egy-egy Zoom beszélgetés, a lényeg az, hogy ne ülj otthon egyedül, és kezdj el nassolni unalmadban.


Ezek az evéssel kapcsolatos cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...