A magyarok többségének egy Balaton parti nyaralás vagy éppen egy nyüzsgő piac is szinte elképzelhetetlen a sajtos-tejfölös kelt tésztás finomság nélkül. Ha azonban egy picit körbenézünk a világban, akkor láthatjuk, hogy számos más nemzetnek is megvan a maga lángos-specialitása. Nézzük, melyek is ezek!
„A török burek” - Cig borek
A török burek egy hússal töltött batyu, amelyet számtalan verzióban készítenek. Tőlünkdélre rétesszerű vékony tésztába csomagolják, azonban létezik olyan verziója is, amelyet a mi lángosunkhoz hasonlóan kelt-tésztába töltenek. Ez az úgynevezett cigborek, amely igazából tatár eredetű. Burekkel egyébként rendszeresen találkozhatunk, ha a horvát tengerparton nyaralunk vagy egy hűs szlovéniai tóban fürdőzünk, nem kell feltétlenül Törökországig mennünk érte.
A venezuelai Arepas, azaz kukoricalángos
A lángos- és lepényféléket minden nép a legegyszerűbbételei között tartja számon. Ahol sok búza van, ottbúzalisztből készül, de ahol túlnyomórészt kukorica terem, ott akukoricalisztet gyúrják össze vízzel, majd sütik ki olajban.Ilyen az arepas, azaz a venezuelai kukoricalepény is, melyet kettévágva,avokádós krémmel, csirkecombcsíkokkal, és durvára vágott frisskorianderrel töltenek meg.
Pideli kebap, a nyársra húzott lángos
Nemcsak a történelmünk, de a gasztronómiánk is többponton találkozik a törökökével. A Pideli kebap esetében análunk is ismert lángostésztát húzzák nyársra húsokkal.Utóbbi lehet csirke, marha, disznó, de akár bárány is. Érdemes kipróbálni a nyári grillezéseken, mert nagyonkülönleges és laktató fogás, amivel elkápráztathatjuk avendégeinket. Fogyasszunk mellé friss salátát!
Latkesz, a zsidó lángos
A laktesz egy tradicionális zsidó lángosféle, amely rendhagyó módon inkább édes ízvilágú, hiszen ezt eredendően almaszósszal fogyasztják. A latkesz tésztája a krumplitól lesz ropogós, a pikáns mézzel, rozmaringgal és citrommal ízesített almaszósztól pedig mennyeien ízes és szaftos.
A régi klasszikus - sajtos-tejfölös lángos
Bármerre is kalandozunk a világban, a nyár nem nyár egy igazi klasszikus sajtos-tejfölös lángos nélkül.Ezt egyszerűen elkészíthetjük magunknak akár otthon is, de szerencsére országszerte számtalan helyen ehetünk kiválóbbnál kiválóbb lángosokat.
A Vénusz Lángos Voks oldalán több mint 530 regisztrált lángosozó között válogathatunk, ráadásul a Lángos Voks verseny keretein belül 2016. augusztus 20-ig szavazhatunk is kedvencünkre. Az aranyérmes hely a „Vénusz kedvenc lángosozója 2016” megtisztelő címen kívül 500 liter minőségi Vénusz napraforgó-étolajat nyer, a második helyezettnek a kitüntetés mellett 300 liter, a harmadik helyezettnek 200 liter, míg a balatoni különdíjasnak szintén 500 liter napraforgó-étolaj a jutalma. Nem csupán lángosozóként éri meg részt venni a versenyen, hanem szavazni is érdemes, hiszen a voksolók között a Vénusz öt darab edényt sorsol ki, mely ideális bő olajban sült ételek elkészítéséhez.
A Vénusz Lángos Voks elérhetőségeit, játékszabályzatát és a verseny részleteit itt találod!
A nemzetközi lángosokról és lángosreceptekről bővebben itt olvashatsz!