5 lángos itthon és a világ körül

A lángosra sokszor tekintünk hungarikumként, ámde más országoknak is megvannak a saját lángos receptjei. Íme egy magyar és négy külföldi finomság. Ismeritek őket?

A magyarok többségének egy Balaton parti nyaralás vagy éppen egy nyüzsgő piac is szinte elképzelhetetlen a sajtos-tejfölös kelt tésztás finomság nélkül. Ha azonban egy picit körbenézünk a világban, akkor láthatjuk, hogy számos más nemzetnek is megvan a maga lángos-specialitása. Nézzük, melyek is ezek!

Cig borek

„A török burek” - Cig borek

A török burek egy hússal töltött batyu, amelyet számtalan verzióban készítenek. Tőlünkdélre rétesszerű vékony tésztába csomagolják, azonban létezik olyan verziója is, amelyet a mi lángosunkhoz hasonlóan kelt-tésztába töltenek. Ez az úgynevezett cigborek, amely igazából tatár eredetű. Burekkel egyébként rendszeresen találkozhatunk, ha a horvát tengerparton nyaralunk vagy egy hűs szlovéniai tóban fürdőzünk, nem kell feltétlenül Törökországig mennünk érte.

Arepas

A venezuelai Arepas, azaz kukoricalángos

A lángos- és lepényféléket minden nép a legegyszerűbbételei között tartja számon. Ahol sok búza van, ottbúzalisztből készül, de ahol túlnyomórészt kukorica terem, ott akukoricalisztet gyúrják össze vízzel, majd sütik ki olajban.Ilyen az arepas, azaz a venezuelai kukoricalepény is, melyet kettévágva,avokádós krémmel, csirkecombcsíkokkal, és durvára vágott frisskorianderrel töltenek meg.

Pideli kebap

Pideli kebap, a nyársra húzott lángos

Nemcsak a történelmünk, de a gasztronómiánk is többponton találkozik a törökökével. A Pideli kebap esetében análunk is ismert lángostésztát húzzák nyársra húsokkal.Utóbbi lehet csirke, marha, disznó, de akár bárány is. Érdemes kipróbálni a nyári grillezéseken, mert nagyonkülönleges és laktató fogás, amivel elkápráztathatjuk avendégeinket. Fogyasszunk mellé friss salátát!

Latkesz

Latkesz, a zsidó lángos

A laktesz egy tradicionális zsidó lángosféle, amely rendhagyó módon inkább édes ízvilágú, hiszen ezt eredendően almaszósszal fogyasztják. A latkesz tésztája a krumplitól lesz ropogós, a pikáns mézzel, rozmaringgal és citrommal ízesített almaszósztól pedig mennyeien ízes és szaftos.

Klasszikus lángos

A régi klasszikus - sajtos-tejfölös lángos

Bármerre is kalandozunk a világban, a nyár nem nyár egy igazi klasszikus sajtos-tejfölös lángos nélkül.Ezt egyszerűen elkészíthetjük magunknak akár otthon is, de szerencsére országszerte számtalan helyen ehetünk kiválóbbnál kiválóbb lángosokat.

A Vénusz Lángos Voks oldalán több mint 530 regisztrált lángosozó között válogathatunk, ráadásul a Lángos Voks verseny keretein belül 2016. augusztus 20-ig szavazhatunk is kedvencünkre. Az aranyérmes hely a „Vénusz kedvenc lángosozója 2016” megtisztelő címen kívül 500 liter minőségi Vénusz napraforgó-étolajat nyer, a második helyezettnek a kitüntetés mellett 300 liter, a harmadik helyezettnek 200 liter, míg a balatoni különdíjasnak szintén 500 liter napraforgó-étolaj a jutalma. Nem csupán lángosozóként éri meg részt venni a versenyen, hanem szavazni is érdemes, hiszen a voksolók között a Vénusz öt darab edényt sorsol ki, mely ideális bő olajban sült ételek elkészítéséhez.

A Vénusz Lángos Voks elérhetőségeit, játékszabályzatát és a verseny részleteit itt találod!

A nemzetközi lángosokról és lángosreceptekről bővebben itt olvashatsz!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...