Szóval van pár kérdés, konyhai eljárás, étel illetve recept, mikor-mi, amelyben egyszerűen nem bírunk egyetérteni mi, magyarok. Minden egyes alkalommal elindítják a kommentháborút, az okoskodást, a márpedig-ezt-így-kell-mert-én-így-csinálom hozzáállást, és a se vége, se hossza vitákat.
Jöjjön 5 konyhai vitapont, amelyek a mi tapasztalataink szerint a legmegosztóbbak:
1. Le kell habozni a húslevest?
A habozáspártolók szerint igen, mert különben zavaros marad a leves - óvatosan le kell meregetni főzés közben, hogy a végén szép gyöngyöző sárga lehessen.
A nem habozók szerint viszont csak óvatosan bele kell keverni a habot, és aztán szépen lesüllyed az aljára - ha lemerjük, értékes anyagokat, ízeket, fűszereket, zsírokat vesztünk.
A témában korábban cikket is írtam- és még egy hús-vér szakácsot is felhívtunk, hogy kifaggassuk!
2. Kell a tészta főzővizébe olaj?
Akik tesznek, azok szerint összetapad majd a tészta, ha kihagyják, akik nem, azok pedig teljesen feleslegesnek tartják - ők sokszor inkább a már kifőtt tésztát öntözik meg egy kevéssel. Vagy egyáltalán nem nyúlnak olívaolajhoz, hanem a tésztaszósszal együtt azonnal befalják a szigorúan frissen kifőtt olasz durumtésztát.
Gordon Ramsay például így gondolkodik a témában- és markánsan egy tábort képvisel.
3. Sósan vagy édesen együk a káposztás / túrós tésztát?
Itt is két tábor létezik: akik rajtamaradtak a menzás módin, azaz hogy mindenre, a túrósra és a káposztásra is por illetve kristálycukor dukál, nem is kevés. És vannak, akik a felnőttesebb ízlés (illetve a cukorellenesség) jegyében borssal eszik a káposztást, pörccel és tejföllel a túróst.
+1.: azon apró halmaz, akik nem tudtak dönteni, ezért sósan ÉS édesen fogyasztják ezen ételeket. Egyszerre.
4. Megmossuk-e a nyers húst?
Ez aztán vérre menő vitákat tud szülni. A mosás ugyanis beépült a köztudatba, szerintem mindnyájan így nőttünk fel - nagyi, anyu, így mi is leöblítettük felhasználás előtt a nyers húst a mosogatónál. De végülis tudjuk, minek? Megold bármit is egy öblítés?
A nem mosók szerint nem, és csak akkor érdemes mégis a mosás mellett dönteni, ha egy garantált fertőtlenítéssel járó procedúrát is betervezünk utána, ugyanis a nyers húson levő kórokozók, baktériumok szétterülhetnek a mosással a környező tárgyakon, edényeken vagy a mosogató falán.
Hőkezeléssel pedig úgyis elpusztul, aminek el kell. Jobb esetben.
5. Kell a lecsóba őrölt fűszerpaprika?
Egy nyáron komoly vitába keveredtünk, a csapat két részre oszlott: volt, aki szerint bűn, mások szerint alap a fűszerpaprika a lecsóba, rá az olajon futtatott hagymára, mert így lesz szép színe és füstös-paprikás, intenzívebb íze. A többiek szerint viszont nem kell "elpörkösíteni" a lecsót, elég csak a 3, nagyon jó ízű fő alapanyag: a paprika, a paradicsom és a hagyma +esetleg szalonna vagy kolbász.)
Ezeket olvastad már?
15 sunyi trükk, amitől a reklámokban annyira hihetetlen guszták az...
Aki az ételreklámoktól nem lesz éhes, az vagy most evett, vagy gumiból van. Lágyan folyik a csokoládé, krémes a tejszín, ropog a hamburgerzsömle, szisszen a kólásdoboz.
Brecz JuditSmacklevessel pótolja ki a törött mosdótálat ez az őrült zseni...
Dolgok, amiknek semmi értelme sincs - vagy mégis? Ha nem szeretnél gyorskaját enni, viszont hasznát vennéd a zacskós levesednek, ezt kapd ki!
Brecz Judit7 napnyi hétköznapi szemetükben fekszenek ezek az emberek, nézd!
Egy amerikai fotós sokkoló képsorozata arról, ki mennyi szemetet termel egy hét alatt. Lerágott csont új köntösben. Fontos tartalom!
Brecz JuditEzzel a furcsa trükkel hipp-hopp kiolvad a fagyott hús -...
Ha rendszeresen bíbelődsz a fagyott hús kiolvasztásával, és nem szeretnél mikrózni, de időd sincs sok, figyelj!
Brecz Judit