5 konyhai kérdés, amiben a magyarok SOSE fognak egyetérteni

Itt a Nosaltynál megfigyeltük, hogy van pár konyhai vitapont, amit illetően mindig elindul a háború. Ételek és mit-hogyanok, amiket mindenki jobban tud, mint a másik.

Szóval van pár kérdés, konyhai eljárás, étel illetve recept, mikor-mi, amelyben egyszerűen nem bírunk egyetérteni mi, magyarok. Minden egyes alkalommal elindítják a kommentháborút, az okoskodást, a márpedig-ezt-így-kell-mert-én-így-csinálom hozzáállást, és a se vége, se hossza vitákat.

Jöjjön 5 konyhai vitapont, amelyek a mi tapasztalataink szerint a legmegosztóbbak:

1. Le kell habozni a húslevest?

Tyúkhúsleves Kiki konyhájából

Szerintem az egyik legszebb és legfinomabb leves. Szerencsére dédnagymamink csinált házi csigatésztát, így teljes volt az élvezet. A főtt tyúkhús néha elég száraz, ilyenkor ...

A habozáspártolók szerint igen, mert különben zavaros marad a leves - óvatosan le kell meregetni főzés közben, hogy a végén szép gyöngyöző sárga lehessen.

A nem habozók szerint viszont csak óvatosan bele kell keverni a habot, és aztán szépen lesüllyed az aljára - ha lemerjük, értékes anyagokat, ízeket, fűszereket, zsírokat vesztünk.

A témában korábban cikket is írtam- és még egy hús-vér szakácsot is felhívtunk, hogy kifaggassuk!

2. Kell a tészta főzővizébe olaj?

Chorizós tészta

A hideg ellen én általában ezzel a paradicsomos, chorizo kolbászos tésztával támadok, egy kis chilivel megbolondítva. Kolbászból mindenképp puhábbat, lágyabbat válasszunk, nehogy túl ...

Akik tesznek, azok szerint összetapad majd a tészta, ha kihagyják, akik nem, azok pedig teljesen feleslegesnek tartják - ők sokszor inkább a már kifőtt tésztát öntözik meg egy kevéssel. Vagy egyáltalán nem nyúlnak olívaolajhoz, hanem a tésztaszósszal együtt azonnal befalják a szigorúan frissen kifőtt olasz durumtésztát.

Gordon Ramsay például így gondolkodik a témában- és markánsan egy tábort képvisel.

3. Sósan vagy édesen együk a káposztás / túrós tésztát?

Itt is két tábor létezik: akik rajtamaradtak a menzás módin, azaz hogy mindenre, a túrósra és a káposztásra is por illetve kristálycukor dukál, nem is kevés. És vannak, akik a felnőttesebb ízlés (illetve a cukorellenesség) jegyében borssal eszik a káposztást, pörccel és tejföllel a túróst.

+1.: azon apró halmaz, akik nem tudtak dönteni, ezért sósan ÉS édesen fogyasztják ezen ételeket. Egyszerre.

4. Megmossuk-e a nyers húst?

Ez aztán vérre menő vitákat tud szülni. A mosás ugyanis beépült a köztudatba, szerintem mindnyájan így nőttünk fel - nagyi, anyu, így mi is leöblítettük felhasználás előtt a nyers húst a mosogatónál. De végülis tudjuk, minek? Megold bármit is egy öblítés?

A nem mosók szerint nem, és csak akkor érdemes mégis a mosás mellett dönteni, ha egy garantált fertőtlenítéssel járó procedúrát is betervezünk utána, ugyanis a nyers húson levő kórokozók, baktériumok szétterülhetnek a mosással a környező tárgyakon, edényeken vagy a mosogató falán.

Hőkezeléssel pedig úgyis elpusztul, aminek el kell. Jobb esetben.

5. Kell a lecsóba őrölt fűszerpaprika?

Egy nyáron komoly vitába keveredtünk, a csapat két részre oszlott: volt, aki szerint bűn, mások szerint alap a fűszerpaprika a lecsóba, rá az olajon futtatott hagymára, mert így lesz szép színe és füstös-paprikás, intenzívebb íze. A többiek szerint viszont nem kell "elpörkösíteni" a lecsót, elég csak a 3, nagyon jó ízű fő alapanyag: a paprika, a paradicsom és a hagyma +esetleg szalonna vagy kolbász.)

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...