5 konyhai baki, ami veled is megtörténhet, ha nem eszel húst és tejtermékeket

Lehet, hogy vegánként te is kénytelen leszel a kutyádra főzni? Megmutatom, milyen hibákat követtem el a kihívásom első heteiben. (x)

Lassan egy hónapja nem eszem állati eredetű élelmiszereket. Az életemben sok pozitív változás történt a növényi alapú étrendnek köszönhetően, de ezekről csak a kihívás végén fogok mesélni. Négy hét eltelte után inkább azt gyűjtöttem össze, milyen konyhai bakikat követtem el én a kihívás első heteiben. Remélem legalább az egyik pont hasznos lesz azoknak, akik most próbálnák ki ezt az étrendet.

1. Rosszul tárolsz a hűtőben

Ha az ember előre megtervezi az étrendjét, hajlamos mindent, még a zöldséget és gyümölcsöt is a hűtőbe tenni. Én is így tettem, pedig nem kellett volna. A paradicsom például a hideg hatására elveszti a zamatát, a banánt is tök felesleges berakni, ellenben a gombát érdemes. A növényi italokat és krémeket felbontásig nem kell a hűtőben tárolni, de utána mehetnek az ajtóba.

TIPP

A Flora margarin tejmentes, így tökéletesen beilleszthető a növényi alapú illetve a tejfehérje-allergia és a laktóz-intolerancia étrendjeibe is. Zsírtartalmának 71%-a értékes egyszeresen és többszörösen telítetlen (omega-3, omega-6) zsírsavakból áll, amelyek hozzájárulnak szív- és érrendszerünk egészségéhez.

2. Megfeledkezel a maradék húsról

Ha valaki egy hónapra növényi alapú étrendre vált, akkor nem árt kirüríteni a fagyasztót, vagy legalábbis átnézni, hogy mi van benne, és adott esetben továbbadni a húsokat, vagy még a kihívás előtt megfőzni. Velem az történt ugyanis, hogy áramkimaradás volt a lakásban, a fagyasztó pedig szépen leolvadt. Zöldség szerencsére nem volt benne, ellenben némi levesbe való aprólék, és csirkehús igen. Mi tévő legyen ilyenkor az ember? Fogtam a kiolvadt húsokat, készítettem belőle egy húslevest, az alaplébőlrizottót főztem. Hogy kinek? Hát a kutyámnak! :)

Abba a vitába most nem mennék bele, hogy szabad-e a kutyának házikosztot ennie, vagy nem. Én odafigyelek arra, hogy a száraztáp mellett néha főtt ételt is kapjon.

NÖVÉNYI HÉTFŐ - csatlakozz te is!

Heti egy nap hús nélkül nem csak neked, de a bolygónknak is jót tesz. Hétfőnként csatlakozz a Nosalty szerkesztőségéhez, és válts növényi üzemmódra!

3. Nem használsz elég fűszert

A múlt héten magyaráztam, hogy a növényi alapú étrend egyik alappilére a változatosság. Ezt egyrészt a fűszerekkel lehet elérni. A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz a vegánságod során, ha nem használsz eleget belőlük, nekem körülbelül 30-40-féle van a fiókomban.

Receptajánló:

4. Túl sok zöldséget halmozol fel

Korábban írtam arról, hogy a bevásárlásoknál mennyire fontos tervezni. Sajnos nagyon könnyű átesni a ló túloldalára, és felhalmozni például a zöldségeket. Ezek még a hűtőben sem állnak el korlátlan ideig. A retket például imádom, de két nap után sokszor szottyadt lesz, így azt tényleg érdemes frissen vásárolni. Ugyanez a helyzet a salátákkal vagy az uborkával, amit szintén nem érdemes felhalmozni a hűtőben.

5. Növényi tejet próbálsz habosítani

Imádom a tejeskávét, főleg alatte macchiatot sok habbal. A kihívásnak köszönhetően azonban ettől is el kellett búcsúznom. A reggeli kávémba tej helyett növényi italt öntök, amiből viszont tapasztalataim szerint képtelenség tejhabot csinálni, ami talán annyira nem meglepő. Én az egyszerű bolti kókusztejjel és rizstejjel azért próbálkoztam, természetesen sikertelenül. Egyes vegán blogok szerint mandulatejet könnyen lehet habosítani, de azt én nem szeretem. Ellenben a neten fellelhetők webshopok, ahonnan rendelhetőek olyan növényi italok, amelyek kifejezetten kávéhabosításra alkalmasak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...