Ha hozzánk hasonlóan téged is home office-ba kényszerített ez a példátlan járványhelyzet, és nem teljesen idegen tőled a főzőcske, akkor jó helyen jársz - de akkor is, ha csak kezdő vagy! Megpróbáltuk azokat az ételeket összeszedni, amelyeket - tapasztalatból mondjuk - , lehetséges összerittyenteni két céges csetváltás között. Ehhez mindenképpen az kell, hogy ne csábulj el mindig valamiféle borzalmas készétel irányába, avagy ne akard mindig letudni a dolgot kajarendeléssel. Vagy azzal, hogy nem ebédelsz. Szó szerint vérré fog válni benne a jó minőségű és ismert alapanyagokból készült házikoszt és házimenza! Mutatjuk a szerintünk legegyszerűbbeket:
1.) Zöldséges levesek, krémlevesek
Kiskorunkban a leves mindig felesleges első fogásnak tűnt a főfő-főétel előtt, de ez, ahogy telnek az évek, megfordul bennünk - az én levesrajongásom például teljesen szürreális méreteket öltött, 3-naponta főzök húslevest, őrület. Na de egy krémlevest kb. 20 perc, egy zöldséglevest meg szeleteléssel együtt max. 40 perc elkészíteni. Addig meg melózhatsz.
2.) Bármit csirkemellből
Tudjuk, hogy sokak szerint rém unalmas húsrész a mellfilé, de ez nem igaz, mert bármivel feldobhatod, és nagyon gyorsan megvagy vele. Lehet belőle gyors indiai, (kész masala currykeverékből, tejszínnel például) mehet natúr szeletnek, aztán citrommal, mustárral, tejszínnel, tejföllel körítve, gombával, cukkinivel, zöldségekkel tésztákhoz, szójaszósszal, párolt brokkolival és rizzsel kínainak, de mondjuk egy csirkés-kókusztejes thai currypasztás kaját sem több fél óránál összedobni.
3.) Főzelékek
Ha hétköznapi ebédekre gondolok, nálam a második gondolat (a fent említett mániás levesek mellett) a főzelékek kis családja. Mert itt is mindent lehet: finomfőzelék répával, borsóval, karalábéval, NEM tele liszttel, zöldborsófőzelék és (mondjuk currys) krumplifőzelék hagyományosan vagy akár kókuszkrémmel (-tejjel). De ha egy cukkinit lereszelsz, és kis kaporral ízesíted, tejföllel felhúzod, máris kész a majdnem-tökfőzeléked!
4.) Húsmentes tészták
Most hagyjuk a lassan főzős bolognait, maradjunk egy villám carbonaránál, vagy mondjuk egy paradicsomos-csilis arrabiatánál, de egy gombás vagy spenótos, tejszínes választás is übergyors és finom. Ha pedig mindenképpen állati fehérjére vágysz, keverj bele egy tonhalkonzervet!
5.) Saláta
A mindent mentő, nőknek kitalált ételtípus, ami a legjobb gyors ebéd - és be is csaphatod magad, ha hozzákeversz 1-2 főtt tojást, némi durumtésztát vagy kuszkuszt, bulgurt, egy halkonzervet, esetleg hirtelen sütött csirkecsíkokat vagy tofut. Így már messze nem annyira "kecskeeledel", ellenben laktató. A lényeg, hogy a friss zöldség és esetleges belekevert gyümölcs (narancs, gránátalmamagok, körte, alma stb. )legyenek túlsúlyban.
Öntetnek meg elég lesz némi olívaolaj, pici citromlé, mustár, só, bors, némi zöldfűszer, leheletnyi méz, esetleg joghurt.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
7 könnyű és gyors ebédtipp hétköznapokra
Ha bejársz dolgozni, ha nem, ezeket a recepteket így is, úgy is gyorsan el tudod készíteni hétfőtől péntekig, bármelyik nap folyamán. (x)
HirdetésTOP 9 félórás vacsoratipp hús nélkül
Eltelte egy újabb nap - estére kéne valami gyors, de nem túl nehezen emészthető. Jöjjenek hát a húsmentes fogások - legtöbbször olcsóbbak is, de hidd el, ugyanúgy jól laksz!
Nosalty