Egy barátom a múltkori vacsorán teljes döbbenettel fogadta, amikor a forró túrós csuszát kivettem a sütőből és tálalni kezdtem. Jó sok sajttal, tejföllel és nem kevés szalonnával megbolondítva, éppen úgy, ahogy a nagymamám készítette annak idején. Ami miatt ő egyenesen vádló tekintettel nézett rám, az a porcukor hiánya volt, a szép pirosra sült pörcökkel pedig már nem is tudott mit kezdeni. Vadul taglalni kezdtük, kinek milyen sós vagy édes berögződései vannak, amelyekből nem enged, és gyorsan össze is írtam őket.
Szóval íme 5 klasszikus étel, amit sósan és édesen is fogyaszthatunk. Ti mire esküsztök?
1. Káposztás cvekedli...
...vagy másoknak káposztás kocka. Óriási retró étel, minden oviban fellelhető finomság, amire nosztalgikus érzésekkel gondolunk vissza. Nekünk heti kétszer is elkészítették a konyhán, és kizárólag jól megsózva, rengeteg borssal meghintve került a tányérunkra. Később tudtam meg, máshol ez szinte szentségtörés, hiszen náluk a jól megporcukrozott változat az alap. Jelentem, kipróbáltam, maradok az "eredetimnél"!
+ pro tipp: az elvetemültek borssal ÉS cukorral meghintve fogyasztják!
2. Túrógombóc
Szinte nincsen étlap túrógombóc nélkül, az egyik legkedveltebb édesség, de még az édes verziók között is óriási különbségek vannak, hogy a sós fűszeresről már ne is beszéljünk. Van ahol édes vagy savanyú tejföllel öntik nyakon, máshol cukrozzák és gyümölcsvelővel kínálják, a még égetőbb kérdés pedig, hogy prézlibe forgatják-e vagy sem. Újabban hódít a snidlinges, hagymás formája is.
3. Paradicsomleves
Krémes leves rengeteg paradicsomból finom betűtésztával? Édesen vagy sósan, ez itt a kérdés. A tészta és a rizs mindkét esetben működik, de sokan a kisiskolás élmények miatt kizárólag édesen tudják elképzelni, haa cukortól picit összeragad az ember szája. A gazdagabb mediterrán paradicsomleveseknél viszont inkább a zöldségek, erőteljesebb karakterű sajtok, hagymák és a zöldfűszerek dominálnak.
4. Túrós csusza
A fent említett okokból sokan a sajtos-szalonnás verziót imádják, míg más vacsoraasztalokon előkerül a porcukor is, ami gyakorlatilag édességé varázsolja az amúgy sós főfogást. Sőt, a cukor mellémég mazsolát és aszalt gyümölcsöket is pakolhatunk!
5. Bundás kenyér
A bundás kenyérről mindig azt gondoltam, nem lehet nem szeretni. Mi csak úgy magában, reggelire, általában teával fogyasztottuk a családdal, pedig mennyiféle megoldás létezik! Fokhagymás, sajtos, sonkával töltött, rengeteg tejföllel vagy pedig juharsziruppal lelocsolt, fahéjas vagy vaníliaesszenciával bolondított! Hidd el, ezekkel is működik! Plusz csavar, hogy az édes falatokhoz általában szalonna is dukál. Kóstoltad már valamelyiket?
Ezeket olvastad már?
10 aranybarna és ropogós rántott étel
Ezek a finom és ropogós bundájú ételek garantáltan eltelítenek a vasárnapi ebédnél.
Nosalty8 ínycsiklandó és könnyed mozzarellás fogás
A következő nyolc fogás egyetlen alapanyag miatt lesz ellenállhatatlanul finom: ez a mozzarella. Próbáld ki mindet, egyik étel sem fog csalódást okozni!
Nosalty6 irtó ikonikus étel Ausztráliából
Ausztrália minden szempontból távoli kontinens, aminek gasztronómiája is bizony sokaknak rejtély. Nézzük, mik a legjellegzetesebb ételek!
Németh Orsi7 étel, aminek állítólag jobb az íze, ha a hűtőben...
Vannak ételek és alapanyagok, amiknek jót tesz egy kis hűtés. Ki-ki eldöntheti, kipróbálhatja, valóban ízletesebb fogásokhoz jut vagy sem. Pizza, chips, liszt...irány a hűtő!
Macsuga Viktória