5 klasszik étel, amit VAGY sósan, VAGY cukorral fogyasztunk... te melyik vagy?

Túrós csusza egy kis szalonnapörccel és sok tejföllel...vagy cukorral? Számos olyan fogás van, amit valaki édesen, valaki csakis sósan szeret. Ti mire szavaztok?

Egy barátom a múltkori vacsorán teljes döbbenettel fogadta, amikor a forró túrós csuszát kivettem a sütőből és tálalni kezdtem. Jó sok sajttal, tejföllel és nem kevés szalonnával megbolondítva, éppen úgy, ahogy a nagymamám készítette annak idején. Ami miatt ő egyenesen vádló tekintettel nézett rám, az a porcukor hiánya volt, a szép pirosra sült pörcökkel pedig már nem is tudott mit kezdeni. Vadul taglalni kezdtük, kinek milyen sós vagy édes berögződései vannak, amelyekből nem enged, és gyorsan össze is írtam őket.

Szóval íme 5 klasszikus étel, amit sósan és édesen is fogyaszthatunk. Ti mire esküsztök?

1. Káposztás cvekedli...

...vagy másoknak káposztás kocka. Óriási retró étel, minden oviban fellelhető finomság, amire nosztalgikus érzésekkel gondolunk vissza. Nekünk heti kétszer is elkészítették a konyhán, és kizárólag jól megsózva, rengeteg borssal meghintve került a tányérunkra. Később tudtam meg, máshol ez szinte szentségtörés, hiszen náluk a jól megporcukrozott változat az alap. Jelentem, kipróbáltam, maradok az "eredetimnél"!

+ pro tipp: az elvetemültek borssal ÉS cukorral meghintve fogyasztják!

2. Túrógombóc

Szinte nincsen étlap túrógombóc nélkül, az egyik legkedveltebb édesség, de még az édes verziók között is óriási különbségek vannak, hogy a sós fűszeresről már ne is beszéljünk. Van ahol édes vagy savanyú tejföllel öntik nyakon, máshol cukrozzák és gyümölcsvelővel kínálják, a még égetőbb kérdés pedig, hogy prézlibe forgatják-e vagy sem. Újabban hódít a snidlinges, hagymás formája is.

3. Paradicsomleves

Krémes leves rengeteg paradicsomból finom betűtésztával? Édesen vagy sósan, ez itt a kérdés. A tészta és a rizs mindkét esetben működik, de sokan a kisiskolás élmények miatt kizárólag édesen tudják elképzelni, haa cukortól picit összeragad az ember szája. A gazdagabb mediterrán paradicsomleveseknél viszont inkább a zöldségek, erőteljesebb karakterű sajtok, hagymák és a zöldfűszerek dominálnak.

4. Túrós csusza

A fent említett okokból sokan a sajtos-szalonnás verziót imádják, míg más vacsoraasztalokon előkerül a porcukor is, ami gyakorlatilag édességé varázsolja az amúgy sós főfogást. Sőt, a cukor mellémég mazsolát és aszalt gyümölcsöket is pakolhatunk!

5. Bundás kenyér

A bundás kenyérről mindig azt gondoltam, nem lehet nem szeretni. Mi csak úgy magában, reggelire, általában teával fogyasztottuk a családdal, pedig mennyiféle megoldás létezik! Fokhagymás, sajtos, sonkával töltött, rengeteg tejföllel vagy pedig juharsziruppal lelocsolt, fahéjas vagy vaníliaesszenciával bolondított! Hidd el, ezekkel is működik! Plusz csavar, hogy az édes falatokhoz általában szalonna is dukál. Kóstoltad már valamelyiket?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek