5 klasszik étel, amit VAGY sósan, VAGY cukorral fogyasztunk... te melyik vagy?

Túrós csusza egy kis szalonnapörccel és sok tejföllel...vagy cukorral? Számos olyan fogás van, amit valaki édesen, valaki csakis sósan szeret. Ti mire szavaztok?

Egy barátom a múltkori vacsorán teljes döbbenettel fogadta, amikor a forró túrós csuszát kivettem a sütőből és tálalni kezdtem. Jó sok sajttal, tejföllel és nem kevés szalonnával megbolondítva, éppen úgy, ahogy a nagymamám készítette annak idején. Ami miatt ő egyenesen vádló tekintettel nézett rám, az a porcukor hiánya volt, a szép pirosra sült pörcökkel pedig már nem is tudott mit kezdeni. Vadul taglalni kezdtük, kinek milyen sós vagy édes berögződései vannak, amelyekből nem enged, és gyorsan össze is írtam őket.

Túrós csusza

A túrós csusza egyszerűnek tűnik, ennek ellenére van néhány trükk, amit érdemes bevetni annak érdekében, hogy életed legfinomabb csuszáját készíthesd el!

Szóval íme 5 klasszikus étel, amit sósan és édesen is fogyaszthatunk. Ti mire esküsztök?

1. Káposztás cvekedli...

...vagy másoknak káposztás kocka. Óriási retró étel, minden oviban fellelhető finomság, amire nosztalgikus érzésekkel gondolunk vissza. Nekünk heti kétszer is elkészítették a konyhán, és kizárólag jól megsózva, rengeteg borssal meghintve került a tányérunkra. Később tudtam meg, máshol ez szinte szentségtörés, hiszen náluk a jól megporcukrozott változat az alap. Jelentem, kipróbáltam, maradok az "eredetimnél"!

+ pro tipp: az elvetemültek borssal ÉS cukorral meghintve fogyasztják!

2. Túrógombóc

Szinte nincsen étlap túrógombóc nélkül, az egyik legkedveltebb édesség, de még az édes verziók között is óriási különbségek vannak, hogy a sós fűszeresről már ne is beszéljünk. Van ahol édes vagy savanyú tejföllel öntik nyakon, máshol cukrozzák és gyümölcsvelővel kínálják, a még égetőbb kérdés pedig, hogy prézlibe forgatják-e vagy sem. Újabban hódít a snidlinges, hagymás formája is.

Könnyű és puha túrógombóc

Az az igazság, hogy annyira tökéletes lett ez a túrógombóc, hogy még én magam is meglepődtem rajta. Nem esett szét főzés közben, szépen egyben maradt, viszont eszméletlenül puha és ...

Hideg túrógombóc

Kiskoromban a nagymamám sokszor csinált hagyományos túrógombócot, de miután ezt megkóstoltam, mindig kértem, hogy inkább ilyet csináljon, de ő meg jobban szerette a hagyományosat, ezért ...

3. Paradicsomleves

Krémes leves rengeteg paradicsomból finom betűtésztával? Édesen vagy sósan, ez itt a kérdés. A tészta és a rizs mindkét esetben működik, de sokan a kisiskolás élmények miatt kizárólag édesen tudják elképzelni, haa cukortól picit összeragad az ember szája. A gazdagabb mediterrán paradicsomleveseknél viszont inkább a zöldségek, erőteljesebb karakterű sajtok, hagymák és a zöldfűszerek dominálnak.

Zelleres édes paradicsomleves

Mi nagyon szeretjük a paradicsomlevest, és különleges ízt ad neki a zellerzöldje, na meg a cukor, mifelénk sokan több cukorral készítik el. Természetesen ez is, mint minden: ízlés ...

4. Túrós csusza

A fent említett okokból sokan a sajtos-szalonnás verziót imádják, míg más vacsoraasztalokon előkerül a porcukor is, ami gyakorlatilag édességé varázsolja az amúgy sós főfogást. Sőt, a cukor mellémég mazsolát és aszalt gyümölcsöket is pakolhatunk!

5. Bundás kenyér

A bundás kenyérről mindig azt gondoltam, nem lehet nem szeretni. Mi csak úgy magában, reggelire, általában teával fogyasztottuk a családdal, pedig mennyiféle megoldás létezik! Fokhagymás, sajtos, sonkával töltött, rengeteg tejföllel vagy pedig juharsziruppal lelocsolt, fahéjas vagy vaníliaesszenciával bolondított! Hidd el, ezekkel is működik! Plusz csavar, hogy az édes falatokhoz általában szalonna is dukál. Kóstoltad már valamelyiket?

Töltött bundáskenyér

Amikor a bundáskenyér meg a szendvics már unalmas reggelire, akkor a kettőt  kombináljuk! A sütőben való sütés, az meg maga a menyország, mert nincs olajszag. :)

Fokhagymás bundáskenyér

Fokhagymás bundában már nagyon régóta szeretem a bundáskenyeret, de mivel a gyerkőc nem kedvelte, így általában simán készítettem. De, úgy tűnik, eljött a mi időnk, valamelyik nap ...

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...