A
házimenza csoportban már egy hónapja osztja meg mindenki, mit főz magának otthon, és szuper figyelni a különböző ételtípusok népszerűségi hullámait. Itt tényleg működnek az inspirációs láncok, és láthatóan mindenki kényeztető, megszokott gyerekkori ételeket készít a legszívesebben, ezt követik közvetlenül azok a fogások, amiket a normális életvitelünkben egyszer-egyszer egy héten úton-útfélen ettünk, mikor még kijártunk.
Az első hónapban még talán elment a dőzsölés különösebb
pluszkilók nélkül, de mégsem lehet örökké
pizzán és
lángoson élni, szóval itt az ideje, hogy megreformáljuk azokat az ételeket, amiket a legszívesebben eszünk most. Nem muszáj lemondani róluk és üres reszelt répára váltani, de érdemes kicsit könnyíteni rajtuk.
Bableves
{ CKÉP = 253578, 6 }
Alapesetben nem bableves a bableves egy óriási, zsíros füstölt csülök nélkül, ez nyilvánvaló, de a benne lévő zsírra nincs igazán szüksége a testünknek, míg a bab és a zöldségek már önmagukban is tökéletesen tápláló ebédet adnak ki. A zsírtól megfoszthatjuk a levest, a füstölt íztől nem, ezért
szuper megoldás a húsvéti sonka főzőleve, vagy ha azt nem tettük el, akkor soványabb füstölt tarja, sonkamaradék is mehet bele, az összhatás ugyanaz lesz.
Banánkenyér
{ CKÉP = 277497, 6 }
A banánkenyér a
karantén sztárédessége, mert mindenki túl sok banánt vesz, ami aztán megbarnul, és azért is, mert ez az egyik legegyszerűbb létező édesség a világon. Amennyire könnyű összerakni, annyira jól bírja a benne lévő alapanyagok variációit is:
lehet bele tenni liszt helyett zabpelyhet, teljes kiőrlésű lisztet is, de részben maglisztekre is válthatjuk a száraz alapot. Mivel sok banán van a receptben, a cukor minimálisra csökkenthető, a gyümölcs bőven elég édes ízt ad majd neki.
{ CKÉP = 279645, 6 }
Mindenki szereti, de a rohanós hétköznapokon nem értünk rá készíteni, most viszont van idő krumplit hámozgatni, tojást pucolgatni. A rakott krumpli alapját egy csomó mindenre lecserélhetjük, akár
édes krumplira is, bár az csak változatosabbá teszi, szénhidrátban nem lesz kevesebb benne, de a krumplit részben le lehet cserélni cukkinire, zellerre, vagy ezek keverékére is,
a tejfölt pedig lehet lehet váltani görög joghurtra.
Főzelékek
Kultúránk gyors és kényeztető étele, mert egészséges is, tápláló is és gyerekkori is, de egyáltalán nem mindegy, hogyan készül. A legtöbb
főzelékből könnyedén el lehet, sőt
érdemes elhagyni a lisztes rántást és a habarást, elég egyszerűen kimerni egy részét, leturmixolni és visszaönteni. Igaz ez minden hüvelyesből készült főzelékre, a krumplira és az édesburgonyára is.
Pizza
A pizzasütés olyasmi lett a járvány idején, mint a
kenyér, mindenki csinálja, pláne, hogy ez még sokkal egyszerűbb is, mint a házi kovászolás, és mindenki nagyon boldog lesz tőle. Már régóta kísérletezem teljes kiőrlésű pizzatésztákkal, és sok kudarc után mostanra a fehér tésztához megközelítő eredményekre jutok. A titok, hogy
a liszt felénél többet nem szabad teljes kiőrlésűre cserélni, minél lassabban kel a tészta, annál jobb lesz (plusz a kincset érő élesztővel is spórolunk), és kell valamilyen forró felület, amire majd a megrakott pizzát dobjuk. Ez utóbbi lehet pizzakő, vasserpenyő, vagy akár egy szimpla előmelegített tepsi is - ezektől sokkal ropogósabbra sül majd a tészta alja.
Sült, pirított rizsek barna rizsből
{ CKÉP = 267669, 6 }
A házimenzák leghasznosabb megoldásai az ázsiai
pirított rizsek. Bármiből össze lehet őket rakni, amit otthon találunk, maradék rizs, hús, tészta, zöldség, szójaszósz vagy némi ízesítő, és pár percnyi nagy lángon kevergetés elég nekik. A pirított rizsek nagy előnye, hogy még
jobbak lesznek barna rizsből, mint fehérből, mert a barna jobban megtartja az állagát, így érdemes alapból az egészségesebb verzióval indítani, és bármennyi zöldséget észrevétlenül beléjük lehet csempészni, így csökkentve az ebéd szénhidráttartalmát.