5 izgalmas tradicionális étel Norvégiából

Ne gyertek haza Norvégiából addig, míg meg nem kóstoltátok a következő ételeket, de azt nem garantáljuk, hogy mindegyik ízleni fog! 

Ismerjétek meg Norvégia tradicionális ételeit, amelyek olykor igen megosztóak tudnak lenni, de mindenképpen különlegesek.

1. Kjøttkaker

A norvég konyha alapja, gyakorlatilag nincs olyan norvég család, ahol heti egyszer ne kerülne asztalra ez az étel. Adarált húst ízesítik és dagasztják különféle összetevőkkel, például hagymával vagy kétszersülttel, mielőtt kisméretű golyókká nem gyúrják. Ezután serpenyőben készítik el. Barna mártással, párolt káposztával, burgonyával tálalják.

2. Pinnekjøtt

Pinnekjøtt, az ország nyugati részéről származó hagyományos étel, ami valójában szárított és sózott juh borda (legalább egy napig vízben áztatják, mielőtt elkezdik főzni). Általában főtt burgonyával tálalják.

3. Lutefisk

Egy véletlen szülte a norvégokat is megosztó nemzeti fogást, a lúgban áztatott tőkehalat, azaz a Lutefisket. De aki szereti a kocsonyát, az érlelt sonkákat és a lehető legbüdösebb sajtok is a barátai, mindezt pedig képes egyszerre befogadni, az szeretni fogja a Lutefisket.

4. Svele

Az amerikai palacsintákkal ellentétben a svele-t a norvégok általában délutáni kávéval fogyasztják, nem pedig reggel. Vajjal, édes sziruppal, de sajttal is kiváló. Jellegzetes íze van, hiszen használnak hozzá szódabikarbónát és ammónia bikarbonát sót is.

5. Raspeballer

Ezt a sűrű burgonyapürét és lisztet tartalmazó gombócot lassan keverik össze a juh- vagy sertéshús zsíros darabjaival. Általában vastag, serpenyőben sült szalonnával tálalják. Hogy tetszik?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...