5 izgalmas tradicionális étel Norvégiából

Ne gyertek haza Norvégiából addig, míg meg nem kóstoltátok a következő ételeket, de azt nem garantáljuk, hogy mindegyik ízleni fog! 

Ismerjétek meg Norvégia tradicionális ételeit, amelyek olykor igen megosztóak tudnak lenni, de mindenképpen különlegesek.

1. Kjøttkaker

A norvég konyha alapja, gyakorlatilag nincs olyan norvég család, ahol heti egyszer ne kerülne asztalra ez az étel. Adarált húst ízesítik és dagasztják különféle összetevőkkel, például hagymával vagy kétszersülttel, mielőtt kisméretű golyókká nem gyúrják. Ezután serpenyőben készítik el. Barna mártással, párolt káposztával, burgonyával tálalják.

2. Pinnekjøtt

Pinnekjøtt, az ország nyugati részéről származó hagyományos étel, ami valójában szárított és sózott juh borda (legalább egy napig vízben áztatják, mielőtt elkezdik főzni). Általában főtt burgonyával tálalják.

3. Lutefisk

Egy véletlen szülte a norvégokat is megosztó nemzeti fogást, a lúgban áztatott tőkehalat, azaz a Lutefisket. De aki szereti a kocsonyát, az érlelt sonkákat és a lehető legbüdösebb sajtok is a barátai, mindezt pedig képes egyszerre befogadni, az szeretni fogja a Lutefisket.

4. Svele

Az amerikai palacsintákkal ellentétben a svele-t a norvégok általában délutáni kávéval fogyasztják, nem pedig reggel. Vajjal, édes sziruppal, de sajttal is kiváló. Jellegzetes íze van, hiszen használnak hozzá szódabikarbónát és ammónia bikarbonát sót is.

5. Raspeballer

Ezt a sűrű burgonyapürét és lisztet tartalmazó gombócot lassan keverik össze a juh- vagy sertéshús zsíros darabjaival. Általában vastag, serpenyőben sült szalonnával tálalják. Hogy tetszik?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...