5 húsvéti szokás, amiről idén valószínűleg le kell mondanod

Egy járvány nem ismer ünnepnapokat, ezért az idei húsvét más lesz, mint az eddig megszokottak. 

Ne dédelgessünk hiú ábrándokat, idén egészen biztosan másként ünnepeljük majd a húsvétot, mint eddig.A koronavírus-járvány megfékezése érdekében rengeteg megelőző intézkedést hoztak, ezek része a kijárási korlátozás, amit nem biztos, hogy az ünnepre feloldanak. Sőt, több európai ország épp április közepére várja a járvány tetőzését, ezért még szigorúbb intézkedéseket készül bevezetni a négy napos hosszú hétvégére. Ilyen körülmények között több húsvéti szokásunkról kell lemondanunk.

1. Nem jönnek a locsolók

A locsolkodás hagyománya manapság már kevésbé divatos, idén azonban teljesen elmarad. Sok község - például Hollókő - tart ilyenkor népi ünnepséget, ahol a lányokat egy vödör vízzel öntik nyakon a fiúk, hogy szépek és fiatalosak maradjanak. A gyerekek több helyre ellátogatnak, hogy a locsolásért cserébe hímes tojást és más ajándékokat gyűjtsenek be. Valószínűleg nehéz lesz velük megértetni, hogy a világjárvány miatt ennek a hagyománynak idén lőttek. Idén legyünk velük engedékenyebbek, otthon hagyjuk magunkat leönteni egy pohár vízzel.

2. Nem látogathatjuk meg a rokonokat

A négynapos hosszú hétvége alatt eddig jutott idő arra, hogy meglátogassuk a barátokat, rokonokat, nagymamákat. A kijárási korlátozás és a nagyszülők egészségének védelme miatt idén ezekről a vizitekről is le kell mondani. Teljesen ne zárkózzunk el az ünnepek alatt. Indítsunk akár több hívást a barátokkal és családtagokkal, beszélgessünk velük. A nehéz időszakban a kapcsolattartás különösen fontos!

3. Húsvéti nagybevásárlás helyett spórolás

Húsvét előtt sok család lerohanja a boltokat, hogy beszerezze a sonkát és a többi hozzávalót az ünnepi menühöz. Idén a költekezés helyett egy új szokást kell bevezetnünk: a SPÓROLÁST. Többen döntöttek úgy a korlátozások megjelenése előtt, hogy feltöltik a hűtőjüket és kamrájukat élelmiszerrel. Hogy ez jó döntés volt-e, arról többször írtunk. Viszont, a nagy bevásárlások miatt nem biztos, hogy jó ötlet pluszban költekezni. Ráadásul, aki nem tudta házhoz rendelni a sonkát valamelyik áruházból, az már szinte biztos, hogy csak személyesen juthat hozzá a boltban vagy a hentesnél, ahova mint tudjuk, annyira most nem ajánlatos menni.

Ez is érdekelhet!

Húsvét idén: ezek szerint a szempontok szerint válassz SONKÁT

4. Nem lesz terülj, terülj asztalkám

A fentiekből adódik, hogy idén kevesebb finomság kerül az asztalra, ami jelen helyzetben nem biztos, hogy baj. Bezártságban figyelni kell arra, hogy mennyit eszünk, mert könnyebben elhízhatunk. Ha lemondunk a sonkáról, akkor esetleg lemondhatunk a drága süteményekről is. Az ünnepi menü lehet pénztárcakímélő, idén nem muszáj fényűző fogásokkal készülnünk.

Olcsó sütik húsvétra:

Grízes-mézes süti

Nagyon szeretem ezt a sütit. Sokáig kerestem, mire rátaláltam a tökéletesre. :) Remélem, hogy nektek is ízleni fog, és sokan ki is próbáljátok. Azt hittem, hogy nehéz elkészíteni, de ...

5. Nem utazhatunk el, hogy megússzuk az ünnepet

Végezetül pedig vannak olyanok, akiknek az a szokásuk, hogy nem ünnepelnek. Ők a négy napos hosszú hétvégét inkább wellnessezéssel vagy utazással töltik. Tekintve a kijárási és utazási korlátozásokat ezekről is le kell mondani. Akik eddig így töltötték a húsvétot, azok most azzal teremthetnének új szokást, ha idén ünnepelnek, díszítenek, finomakat főznek és ami a legfontosabb, OTTHON MARADNAK!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...