A vacsorafőzés sok embernek jelent kihívást a hétköznapokban. Egy fárasztó munkanap után nincs kedvünk órákat állni a konyhában, szeretnénk egy gyors, biztos, laktató és ugyanakkor finom ételt az asztalra, egy idő után azonban sokan csak a már megszokott, bevált recepteket ismételgetjük, azokat, amik már álmunkból felkeltve is mennek.
A csirke és a brokkoli kitűnő páros a konyhában, számos könnyed étel tevődik össze ebből a két alapanyagból, sokszínűen lehet őket fűszerezni, rizzsel, tésztával vagy akár krumplival is jól passzolnak, és akkor még nem is beszéltünk a zsenge brokkoliniról...
A miről?
A brokkolini egy igen furcsa zöldség, az 1990-es évek elején Japánban állították elő elsőként ezt a fura hibridet a brokkoli és a kai-lan (kínai brokkoli) keresztezésével. A brokkolini teteje brokkoli, szára viszont a spárgára emlékeztet, nagyon ízletes és egészséges, gazdag Omega-3 zsírsavakban, cinkben, káliumban, vasban, mangánban és B-, valamint C-vitaminban is.
A tökéletes vacsora
Na de térjünk vissza főszereplőnkhöz, a végtelenül egyszerű és finom szezámos-gyömbéres-brokkolinis csirkéhez, amelyhez mindössze a következőkre lesz szükséged:
2 db csirkemell filé (4 fél), 400 g brokkoli (vagy brokkolini), 1 ek szezámmag, 2 evőkanál szezámolaj, 100 ml szójaszósz, 1 hüvelykujjnyi gyömbér, ízlés szerint só és bors, 2 evőkanál olívaolaj
A csirkemellfiléket megtisztítjuk, majd sózzuk-borsozzuk mindkét oldalukat. A brokkolinit megmossuk, lecsepegtetjük, és szálaira szedjük. Ha brokkolit használunk, érdemes a zöldséget egy kicsit blansírozni, a brokkoli ugyanis lassabban puhul meg, mint a vékonyabb brokkolini.
Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd közepes lángon megsütjük a csirkemelleket, oldalanként 5-5 perc alatt, végül egy tányérra tesszük.
Jöhet a serpenyőbe a brokkolini, amit gyakori rázogatás mellett 2-3 percig sütünk, majd visszatesszük a csirkemelleket is a serpenyőbe. Közben egy kis tálban elkeverjük a szójaszószt a szezámmagolajjal és a reszelt gyömbérrel, majd a serpenyőbe öntjük.
Pár percig főzzük együtt, majd szezámmaggal megszórva tálalhatjuk is.
Ugye milyen egyszerű? Mi köretnek rizst ajánlunk, de ez az étel szinte mindenhez passzol, rajtad áll a választás. A teljes receptet itt találod, ha tetszett, mentsd el kedvenceid közé, vagy ajánld valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a gyors és egyszerű ételek is érdekelhetnek: