A burgonyafőzelék a főzelékek tárházán belül az, amelyet szinte mindenki szeret, hála a krumpli univerzális, minden szívet megnyerő ízének – és elvileg alacsony árának.
Korianderes burgonyafőzelék szójafasírttal
A burgonyafőzelék óriási kedvenc, de sima, tejfölös habarással most nem találtam annyira vonzónak: helyette egy teljesen vegán verzióban gondolkodtam, zabtejszínnel.
Currys burgonyafőzelék, fűszeres húsgolyóval
Egy kellemes nyárvégi napon én készítettem a stábnak az ebédet, a jól megszokott krumplifőzeléket felturbóztam curryvel és kókusztejjel. A hagyományos fasírtot pedig tovább ...
Egyszerű burgonyafőzelék
A hidegebb télies napokon, amikor az ember bendője is egy kis melegségre vágyik, tökéletes választás a főzelék: laktató, rostban gazdag, és igazából bármilyen zöldségből ...
Igaz, hogy a hagyományos, menzás-magyaros verzió klasszik tejes vagy tejfölös habarással, babérral készül, ennél lehetünk jóval újítóbbak, kreatívabbak, nyitottabbak is. Próbáltad már például kókuszkrémre cserélni a tejterméket? Citromhéjjal és friss citromlével savanyítani ecet helyett? Vagy babér helyett friss petrezselyemmel, sőt, korianderzölddel megszórni? És ha már keleti irányba viszed az ízeket, bevetetted már a kurkumát, curryt?
Mutatjuk az ötleteket, a galériáért katt!
5 hozzávaló, amivel megspékelheted a krumplifőzeléked
CITROM: a sima fehérecet ideje lejárt: gondolj bele, mennyivel különlegesebb, gusztább és fincsibb lesz, ha a végén frissen facsart citromot csöpögtetsz a főzelékbe, sőt, a főzés vége fele némi reszelt citromhéjjal is megspékeled? Ha curryvel vagy kurkumával főzöd rá, még inkább a citromot ajánljuk!
KURKUMA: a kurkuma giga egészséges, csodás színű, egészen semleges ízű, gyulladáscsökkentő fűszer, melyet Indiában például mindenbe beleszórnak – az itthon ismert currypor színét is ő adja. Ha nem akarod túlfűszerezni-csípőzni a krumplifőzeléked, de nyitott vagy az újra, menjen bele kurkuma!
CURRY illetve CURRYPASZTA: a csípős, intenzív ízek kedvelőinek favoritja lesz. Ruházzunk be currypasztára, ha jót akarunk, lehet vörös, zöld vagy sárga változat is, épphogy csak egy kiskanálnyi kell belőle, és kókuszkrémmel sűrítsük, úgy lesz a tuti. Ha currypor van otthon, az is megteszi, de nem lesz olyan fűszeres és csípős tőle. A korianderzöld ne maradjon le!
KÓKUSZKRÉM (aka kókusztej): isteni habaráshelyettesítő vegán módra, enyhe kókuszos, extrán krémes beütéssel. Kipróbáltuk, tapasztalatból beszélünk! Mehet mellé friss korianderzöld vagy petrezselyem is! Előbbivel muszáj kipróbálni!
FRISS ZÖLDEK: nem muszáj babérlevelet és/vagy szárított majoránnát használnunk, legyünk bátrak, és a fenti hozzávalókkal együtt kombinálva mehet friss petrezselyem és vagy koriander is a krumplifőzelékünkbe, jó sok!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgi tipp itt: