5 hiba, amit ne kövess el főzés közben

Sokszor talán észre sem veszed, de egy csomó olyan szokás berögzül, melyek fölösleges kalóriákkal dobják meg a készülő ételt: küszöböld ki őket!

Talán nem meglepő, az éttermi kaják tele vannak instant hozzávalókkal, valamint kalóriákkal, teljesen kézenfekvő megoldásnak tűnik tehát, ha végre átállunk az otthoni főzésre - írja a fitnea.com blog. Ugyanakkor rizikófaktorok ebben az esetben is adódnak, mert hajlamosak lehetünk nagystílűen adagolni az alapanyagokat, arra gondolván, hogy ne vonjuk meg magunktól a jót. Éppen ezért észrevétlenül kúszhatnak fel a kilók, most öt olyan helyzetre hívjuk fel a figyelmedet, melyekre jó odafigyelni.

1 . Túl sok zsiradékot használsz

Mindannyiunkkal megesik, hogy nagyobb adag löttyen az olajosüvegből vagy bőkezűen adagoljuk a vajat, a zsírt: tudtad, hogy egy teáskanál olívaolaj akár 125 kalóriával is megdobhatja az ebédedet? Zöldségek esetében próbálkozz a gőzzel, érdemes kifejezetten ilyen készüléket vásárolni, majd csak ezután nekiállni a sütésnek.

2. Szemmértékkel adagolsz

Sokan este, egy fárasztó munkanap után hazaesve nem állnak neki a hozzávalókat méricskélni, szemmértékkel jelölik ki maguknak az elegendőnek ítélt mennyiséget, szinte minden esetben jóval többet porciózva, mint amennyit gondolnak: érdemes kis mérőtálkákat rendszeresíteni az ilyen esetekre.

3. Ragaszkodsz a recepthez

Nem jó túlságosan ragaszkodni a leírásokhoz: persze 25 deka liszt helyett semmiképp se használj 10-et, de egy csomó metódust ki lehet váltani saját ötletekkel: például ha két deci tejfölről szól a leírás, váltsd ki a felét vagy a negyedét joghurttal. Ezen is kalóriát spórolsz.

4. Főzés közben csipegetsz

Nem egyszerű megállni, hogy főzés közben ne csipegess bele mindenbe egy kicsit, főleg, ha farkaséhesen kóvályogsz a konyhában: egy kis csipet ebből vagy abból, "ez még senkinek nem ártott meg" - gondolod. Ha nagyon nem bírod már, igyál szénsavas vizet vagy rágózz, de ha elcsábultál és csipegettél, akkor szedj egy kicsivel kevesebbet a tányérodra tálaláskor.

5. Csak egy kis maradék

Mindannyian ismerjük azt az érzést, hogy a vacsora nagyon finom volt, elégedettek vagyunk, de simán tudnánk még enni. Erre mondják ugye, hogy “csak a szemed kívánja”. Tény, még egy fél adag tésztára valószínűleg már semmi szükségünk, ebben az esetben csak egy opció marad: menekülj, azaz távolítsd el a maradékokat a horizontról.

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Sajtos rudak sertészsírral

Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...

Kijevi krémes

Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!