5 hiba, amit ne kövess el főzés közben

Sokszor talán észre sem veszed, de egy csomó olyan szokás berögzül, melyek fölösleges kalóriákkal dobják meg a készülő ételt: küszöböld ki őket!

Talán nem meglepő, az éttermi kaják tele vannak instant hozzávalókkal, valamint kalóriákkal, teljesen kézenfekvő megoldásnak tűnik tehát, ha végre átállunk az otthoni főzésre - írja a fitnea.com blog. Ugyanakkor rizikófaktorok ebben az esetben is adódnak, mert hajlamosak lehetünk nagystílűen adagolni az alapanyagokat, arra gondolván, hogy ne vonjuk meg magunktól a jót. Éppen ezért észrevétlenül kúszhatnak fel a kilók, most öt olyan helyzetre hívjuk fel a figyelmedet, melyekre jó odafigyelni.

1 . Túl sok zsiradékot használsz

Mindannyiunkkal megesik, hogy nagyobb adag löttyen az olajosüvegből vagy bőkezűen adagoljuk a vajat, a zsírt: tudtad, hogy egy teáskanál olívaolaj akár 125 kalóriával is megdobhatja az ebédedet? Zöldségek esetében próbálkozz a gőzzel, érdemes kifejezetten ilyen készüléket vásárolni, majd csak ezután nekiállni a sütésnek.

2. Szemmértékkel adagolsz

Sokan este, egy fárasztó munkanap után hazaesve nem állnak neki a hozzávalókat méricskélni, szemmértékkel jelölik ki maguknak az elegendőnek ítélt mennyiséget, szinte minden esetben jóval többet porciózva, mint amennyit gondolnak: érdemes kis mérőtálkákat rendszeresíteni az ilyen esetekre.

3. Ragaszkodsz a recepthez

Nem jó túlságosan ragaszkodni a leírásokhoz: persze 25 deka liszt helyett semmiképp se használj 10-et, de egy csomó metódust ki lehet váltani saját ötletekkel: például ha két deci tejfölről szól a leírás, váltsd ki a felét vagy a negyedét joghurttal. Ezen is kalóriát spórolsz.

4. Főzés közben csipegetsz

Nem egyszerű megállni, hogy főzés közben ne csipegess bele mindenbe egy kicsit, főleg, ha farkaséhesen kóvályogsz a konyhában: egy kis csipet ebből vagy abból, "ez még senkinek nem ártott meg" - gondolod. Ha nagyon nem bírod már, igyál szénsavas vizet vagy rágózz, de ha elcsábultál és csipegettél, akkor szedj egy kicsivel kevesebbet a tányérodra tálaláskor.

5. Csak egy kis maradék

Mindannyian ismerjük azt az érzést, hogy a vacsora nagyon finom volt, elégedettek vagyunk, de simán tudnánk még enni. Erre mondják ugye, hogy “csak a szemed kívánja”. Tény, még egy fél adag tésztára valószínűleg már semmi szükségünk, ebben az esetben csak egy opció marad: menekülj, azaz távolítsd el a maradékokat a horizontról.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...