5 hiba, amit lehet, hogy te is elkövetsz szelektív hulladékgyűjtésnél

Minden jó szándékú tenni akarás ellenére is sokan vannak, akik rosszul válogatnak hulladékot. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. Soha nem késő változtatni.

1. A háztartási szemét nem szelektív hulladék

A legtöbb társasházban gyakori hiba, hogy koszos zsebkendőkkel és ételmaradékos alufóliákkal vagy műanyag edényekkel nézünk farkasszemet, ha kinyitjuk a ház szelektív kukáit. A szelektív tárolókba csak tiszta papír, műanyag és fém kerülhet, semmi más. Ha bizonytalanok vagyunk, a kukákon számos ábrát találunk, ami segíthet.

2. Moss el mindent

A szelektív hulladékgyűjtőkbe csak zsír- és szennyeződésmentes hulladékot tegyünk. Ne spórolj az idővel és energiával, alaposan mosogass el mindent. Hidd el, még az elfogyasztott víz és mosogatószer is kevésbé káros, mint a környezetben hasznosítatlan műanyagok.

3. A hungarocell nem újrahasznosítható

Ha az ember nagy mennyiségű hungarocellel kerül kapcsolatba, az általában azt jelenti, hogy új háztartási vagy elektronikai eszközzel bővül a háztartás. Az alapvetően örömteli hírrel jár azonban egy rosszabb is: a hungarocell nem műanyag, és nem is papír, így nem szabad egyik kukába sem betenni.

4. Az alufóliás gyógyszeres levél nem szelektív hulladék

Könnyen becsapjuk magunkat, ha azt gondoljuk, hogy a műanyagot és fémet is tartalmazó gyógyszeres levélnek ott a helye a szelektív szemetesben, pedig tévedünk. Ezt a két anyagot más-más módon dolgozzák fel, ha véletlenül együtt kerülnek be az újrahasznosítási rendszerbe, akár még rosszat is tehetünk.

5. Nyomj össze mindent

A kisebb lakásokban a szelektív hulladékok otthoni tárolása is kihívást okoz, pláne a szállításnál, hiszen az össze nem nyomott műanyag palackok vagy a papírdobozok sokkal több helyet foglalnak. Használd a házak lépcsőházaiban található mechanikus palackprést, vagy a jó öreg lábbal taposós módszert, mert minél több minden fér bele a kukába, annál sikeresebbek lehetünk a gyűjtögetésben.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...