5 hiba, amit elkövethetsz krumplisaláta-készítés közben

A krumplisaláta minden ünnep során nagyon kedvelt étel. Neked mindig jól sikerül? Mutatjuk, hogy mi az, amivel esetleg elronthatod!

Majonézes, bécsi, tejfölös - a krumplisalátát mindenhogy imádjuk! Mutatjuk, mik azok a hibák, amiket elkövethetsz a burgonyasaláta-készítés során. Ha ezekre odafigyelsz, tuti hogy tökéletes ételt tálalhatsz az asztalra az ünnepek alatt:

Burgonyasaláta

Aki szereti a különleges ízeket, annak kiváló recept ez a burgonyasaláta. Sült húsokhoz, főtt-füstölt sonkához tökéletes. Ízlés szerint aki szereti, worcestershire-szószt is tehet ...

1. Nem jó típusú krumplit vásárolsz

Nem mindegy, hogy a burgonyasalátához milyen krumplit vásárolsz. Szerencsére a boltokban található burgonyákat már osztályozzák, jelölik. Az A, B, C jelölésű burgonya alkalmas konyhai használatra, ezek közül pedig az A az, ami salátának való, mivel ez a fajta nem fő szét a vízben.

2. Forrásban lévő vízbe dobod

Sok zöldségnek nem árt meg, ha akkor dobod a vízbe, amikor forrni kezd, de a burgonya az egészen más. Sose rakd forrásban lévő vízbe a nyers krumplit, mert így a külső réteg gyorsan megfőhet, a krumpli belseje ugyanakkor kemény maradhat.

Hogyan is főzzük akkor? A burgonyákat tedd a fazékba, engedd fel annyi vízzel, hogy éppen elfedje, majd forrald fel a vizet. Miután a víz elkezdett forrni, vedd lejjebb a hőfokot, és lassan főzd meg a krumplikat!

3. Túl sokáig, vagy túl rövid ideig főzöd

Az előző ponthoz kapcsolódva nyilván ez is nagyon fontos. Mikor jó a burgonya? Akkor, ha egy villával átszúrva puha, de nem esik szét. A főzési idő függ a krumplik nagyságától, de általában 8-12 perc alatt készre főnek.

4. Nem ízesíted a vizet

Bécsi krumplisaláta

Az igazi bécsi krumplisaláta nem annyira bonyolult, viszont mennyei kiegészítője az ünnepi asztalon a rántott halnak, és a bécsi szeletnek is.

A főzésnél nagyon fontos, hogy a víz megfelelően legyen ízesítve. Egy jó krumplisalátában a burgonya egy picit sós. Ne utólag sózd meg. A saláta összeállításakor persze nyugodtan használhatsz még sót, aszerint, hogy mennyire szereted.

5. Rosszkor kevered össze az alapanyagodat

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kevered össze a krumplit és a többi alapanyagot. Ha ecetes salátát készítesz, akkor érdemes még melegen összekeverni a burgonyát az ecettel. A majonézes saláta esetében viszont más a helyzet. Soha nem szabad a még meleg krumplit összekeverni a majonézes alappal, mert akkor zsíros, olajos lesz az egész saláta, azt pedig sem te, se a vendégeid nem szeretnék.

Ezeket olvastad már?

via SoDelicious

Legújabb receptek

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!