5 hatékony trükk, amivel tisztán tarthatod a fa vágódeszkádat

A fa vágódeszkák apró sérüléseiben megtelepedhetnek a baktériumok, amit sokszor a vágódeszka szaga is jelezhet. Így száműzheted őket!

A fa vágódeszka sokunk háztartásának nélkülözhetetlen és alapvető része, de ha nem vigyázunk, egyben a fertőzések tökéletes táptalaja is lehet. Ha nem fordítasz kellő gondot a fa vágódeszka tisztítására, akkor a húsok szeletelése, előkészítése során az E-coli, a Staphylococcus és a szalmonella baktériumai is megtelepedhetnek rajta. Azért, hogy elkerüld a fertőzéseket, a mosogatószeres vízen túl, ezeket a házi tisztítószereket alkalmazd!

Ecet

Az ecet a leguniverzálisabb tisztítószer a háztartásban. Az ecet ecetsavat tartalmaz, ami fertőtleníti és szagtalanítja a vágódeszkát és megakadályozza a baktériumok elszaporodását, vagyis ecettel a baktériumok okozta betegségeknek és fertőzéseknek is az elejét veheted. Miután elmostad, fogj egy tiszta törlőrongyot, önts rá ecetet, és töröld át vele a deszkát, vagy áztasd ecetes vízben néhány percet!

Citrom

Akárhogy sikálod, a vöröshagyma, a fokhagyma, a hal és a hús szaga nem enyhül a fa vágódeszkán? Hívd segítségül a citromot! Mosd el a deszkát, majd vágj félbe egy citromot, és dörzsöld végig vele a fa felületet, majd töröld szárazra egy papírtörlővel. A citromban levő citromsav túlságosan gyenge ahhoz, hogy ténylegesen megtisztítsa a vágódeszkát, de a szagtalanításban kiváló segítséget jelent.

Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid az egyik legbiztosabb és legerősebb baktériumölő szer, és még az E-Colinak esélye sem lesz megtelepedni a deszkán. Mosogatás után töröld át hidrogén-peroxiddal a deszkát, azonban fontos, hogy utána alaposan öblítsd le, és csak úgy tedd el a száradást követően a szekrénybe!

A só is jó szolgálatot a tehet, ha a fa vágódeszkádat szeretnéd megtisztítani. Miután elmostad, szórj a nedves vágódeszkára durva szemű sót, és töröld át egy ronggyal az egészet. A só egyfajta csiszolóanyagként is működik, ami eltávolítja a foltokat, és ha ecettel vagy citrommal kevered a fertőtlenítésen kívül a szagokat is elűzheted. Ha a konyhapultod fából készült, azt is érdemes áttörölgetned.

Receptajánló:

Stefánia vagdalt csirkehúsból

Ezer évben egyszer jut eszembe, hogy Stefánia vagdaltat süssek, akkor viszont nagyon szeretjük. Azért készítem csirkehúsból, mert így egy kicsit könnyebb étel kerekedik belőle. A ...

Szódabikarbóna

Készíts kenhető állagú pasztát szódabikarbónából és vízből, majd dörzsöld át a vágódeszkát vele. A szódabikarbóna természetes házi tisztítószerként funkcionál, ami sok másik tisztítószerrel ellentétben tökéletesen biztonságos. Enyhe lúgos hatásának köszönhetően feloldja a szennyeződéseket és a zsírokat, vagyis ha maradéktalanul tiszta vágódeszkát szeretnél, használj szódabikarbónát!

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Csirkés-zöldséges tésztatorta

Az egyik "mentes" receptkönyvben találtam egy csirkés-zöldséges tésztakoszorú receptet, ahol gyűrű alakú kuglófsütő formában készült az étel. A receptet – át-átalakítva – már ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...