5 fűszernövény, ami megterem a konyhádban is

Nem szükséges sem kert, sem terasz ahhoz, hogy fűszernövényeink legyenek, ugyanis léteznek olyan fajták, amik kiválóan érzik magukat a konyha ablakában is! Mutatjuk!

Illatos és hasznos fűszer- és gyógynövényeket nemcsak azok termeszthetnek, akiknek egy egész kert áll a rendelkezésére. Az erkélyen, vagy akár a konyhaablakban is egészen könnyedén lehet veteményesünk!

1. Rozmaring

A rozmaring népszerű fűszernövény, és nagyon egészséges is, nem csoda, hogy sokan vetik be főzéshez. Ráadásul könnyen termeszthető a kertben és virágcserépben egyaránt. A rozmaring a teljes napfényt vagy a félárnyékot szereti, és jól érzi magát a legtöbb talajtípusban. Azonban nem bírja az agyonöntözött földet és a túlzott árnyékot. A szárazságot viszont jól tűri, kevés figyelemmel is gondozással is beéri!

Hideg almaleves rozmaringgal

Sokkal izgalmasabb az alma-rozmaring párosítás, mint a már régen megszokott fahéj, illetve szegfűszeg párosítása az almával. Ezért, mindenképp megér egy próbát! A recept alapötlete ...

2. Kakukkfű

A tepsiben sült húsokat kiválóan ízesíti a kakukkfű, a belőle készült tea pedig a felfázás és a köhögés ellen veszi fel a harcot, így hasznos, ha van otthon ebből a csodanövényből. Fontos, hogy körülbelül 15 centis átmérőjű kaspóba ültessük, ne öntözzük túl, de érdemes jó vízáteresztő földbe ültetni, és gondoskodni a tápanyag-utánpótlásáról. Kifejezetten szereti a napfényt, így a világos konyhaablak remek választás a számára.

3. Oregánó

Az oregánó szárazság tűrő növény, szereti a napos helyeket, így akár az ablakpárkányon is nevelhetjük egy cserépben. A kertészetben vásárolt fűszernövényt érdemes azonnal egy nagyobb cserépbe átültetni, mert a túl kicsi cserépben hamar tönkremegy. Az oregánót szárítva, vagy frissen is felhasználhatjuk, akár egy kisebb ágat, akár morzsolva, vagy őrölve. Hatóanyagai nyugtató és görcsoldó tulajdonsággal is bírnak, épp ezért gyógynövényként is alkalmazható.

Oregánós kis kiflik

Már olyan sokat készítettem a megszokott pogácsa receptemet, hogy úgy döntöttem, kicsit változtatok rajta. Nagyon szeretem az oregánós, fűszeres dolgokat. Így jött az ötlet, ...

4. Koriander

A koriander roppant népszerű mediterrán fűszernövény. Szereti a napfényt, de arra ügyeljünk, hogy olyan helyet válasszunk neki, ahol a hőmérséklet nem túl magas. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, és bizonyosodjunk meg róla, hogy a talaj jó vízelvezetésű. Ezen kívül a koriandernek nincs különleges talajigénye.

Korianderleves

San Franciscóban sok a függő. Ki-ki ízlése szerint. A hippikorszak után siránkozók és az itt élő európai juppik a fűért repesnek, a hajléktalanok itt nem az otthon megszokott kevert ...

5. Zsálya

A zsálya remekül felhasználható húsos ételek mellé, mert egy igazán különleges ízvilágot ad nekik. Az orvosi vagy kerti zsálya nemcsak remek fűszer, hanem széles körben használatos gyógynövény is. Illóolajokban gazdag levelei gyulladásgátló, gomba- és baktériumölő hatásúak. Teáját torokfájás, mandulagyulladás esetén öblögetőként használhatjuk. A laza, jó vízáteresztésű, meszes talajban, tűző napon fejlődik legjobban rendszeres öntözés mellett.

Zsályás tészta erdei gombával

Tanácstalanul sétáltam a Culinarisban, mivel jó szokásom szerint már megint konkrét elképzelések nélkül mentem este, munka után bevásárolni. Aztán a polcok között sétálgatva ...

Ezeket olvastad már?

via ElleDecor, TheHeartySoul

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!