5 fűszernövény, ami megterem a konyhádban is

Nem szükséges sem kert, sem terasz ahhoz, hogy fűszernövényeink legyenek, ugyanis léteznek olyan fajták, amik kiválóan érzik magukat a konyha ablakában is! Mutatjuk!

Illatos és hasznos fűszer- és gyógynövényeket nemcsak azok termeszthetnek, akiknek egy egész kert áll a rendelkezésére. Az erkélyen, vagy akár a konyhaablakban is egészen könnyedén lehet veteményesünk!

1. Rozmaring

A rozmaring népszerű fűszernövény, és nagyon egészséges is, nem csoda, hogy sokan vetik be főzéshez. Ráadásul könnyen termeszthető a kertben és virágcserépben egyaránt. A rozmaring a teljes napfényt vagy a félárnyékot szereti, és jól érzi magát a legtöbb talajtípusban. Azonban nem bírja az agyonöntözött földet és a túlzott árnyékot. A szárazságot viszont jól tűri, kevés figyelemmel is gondozással is beéri!

2. Kakukkfű

A tepsiben sült húsokat kiválóan ízesíti a kakukkfű, a belőle készült tea pedig a felfázás és a köhögés ellen veszi fel a harcot, így hasznos, ha van otthon ebből a csodanövényből. Fontos, hogy körülbelül 15 centis átmérőjű kaspóba ültessük, ne öntözzük túl, de érdemes jó vízáteresztő földbe ültetni, és gondoskodni a tápanyag-utánpótlásáról. Kifejezetten szereti a napfényt, így a világos konyhaablak remek választás a számára.

3. Oregánó

Az oregánó szárazság tűrő növény, szereti a napos helyeket, így akár az ablakpárkányon is nevelhetjük egy cserépben. A kertészetben vásárolt fűszernövényt érdemes azonnal egy nagyobb cserépbe átültetni, mert a túl kicsi cserépben hamar tönkremegy. Az oregánót szárítva, vagy frissen is felhasználhatjuk, akár egy kisebb ágat, akár morzsolva, vagy őrölve. Hatóanyagai nyugtató és görcsoldó tulajdonsággal is bírnak, épp ezért gyógynövényként is alkalmazható.

4. Koriander

A koriander roppant népszerű mediterrán fűszernövény. Szereti a napfényt, de arra ügyeljünk, hogy olyan helyet válasszunk neki, ahol a hőmérséklet nem túl magas. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, és bizonyosodjunk meg róla, hogy a talaj jó vízelvezetésű. Ezen kívül a koriandernek nincs különleges talajigénye.

5. Zsálya

A zsálya remekül felhasználható húsos ételek mellé, mert egy igazán különleges ízvilágot ad nekik. Az orvosi vagy kerti zsálya nemcsak remek fűszer, hanem széles körben használatos gyógynövény is. Illóolajokban gazdag levelei gyulladásgátló, gomba- és baktériumölő hatásúak. Teáját torokfájás, mandulagyulladás esetén öblögetőként használhatjuk. A laza, jó vízáteresztésű, meszes talajban, tűző napon fejlődik legjobban rendszeres öntözés mellett.

Ezeket olvastad már?

via ElleDecor, TheHeartySoul

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...