5 cukrász, akinek érdemes megtanulni a nevét

Vajon kik diktálják a cukrásztrendeket, és honnan erednek a legfinomabb újdonságok? 

Megmutatjuk a teljesség igénye nélkül, kik számítanak ma a cukrászelit krémjének.

Pierre Hermé

Ha valaki, akkor ő biztosan ott van a legnagyobbak között, ha nem ő a legnagyobb. De valójában ő a legnagyobb, ezt kevesen kezdenék el vitatni. Ő a legfiatalabb cukrász, akit valaha megválasztottak az év cukrászséfjének Franciaországban. Bárki bárhol beszél Hermé-ről, általában csakis szuperlativuszokban teszi azt. 2016-ban a világ egyik legimpozánsabb listáján, a World’s 50 Best Restaurants-on a világ legjobb cukrászséfje címet kapta, ugyanebben az évben a Vanity Fair a világ megyedik legnagyobb hatású franciájának nevezte. A Vogue szerint ő a cukrászat Picassója, a Food & Wine cukrászprovokatőrnek, a New York Times a konyha császárának, a The Guardian a modern cukrászat királyának nevezte.

Hermé legeslegjobban a macaronról híres, amelyet egyes vélekedések szerint ő tett világhírűvé, de tudása nem áll meg itt. Folyamatosan képezi magát, lételeme a fejlődés, és a már sikeres desszertjeit is állandóan továbbfejleszti.

Jessica Préalpato

Jessica Préalpato valószínűleg a világ egyik legmenőbb munkahelyét tudhatja magáénak: ő a világon a jelenleg legtöbb Michelin-csillagot birtokló Alain Ducasse Plaza Athénéé-jének cukrászséfje. Ez az a pozíció, amelyért a cukrászok bizony ölni tudnának. Nem mellesleg ő az a cukrász, akit 2019-ben a világ legjobbjának választottak, és ő az első nő, aki ezt a címet megkaphatta. Préalpato a természetességben és a szezonalitásban hisz. Cukrot szinte alig használ, desszertjeit a gyümölcsökben található cukorral édesíti. Ez teszi a leginkább egyedülállóvá a munkásságát.

Hironobu Fukano

Micsoda név! És persze érdemes is megjegyezni, hiszen Japán egyik legmenőbb cukrászséfjéről van szó. Fukano bejárta az egész világot, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot gyűjthesse be, majd végül Párizsban kötött ki, ahol megnyitotta Sola nevű éttermét. A hely már az első évben Michelin-csillagot kapott. A japán cukrász leginkább az „Angel Cake” nevű kreációjáról híres, amely egy jellegzetes illatú piskóta.

Jordi Roca

Él ugyebár egy legendás testvértrió Gironában, Spanyolroszágban, akiknek a nevéhez köthető a világ egyik legjobb étterme, az El Celler de Can Roca. Jordi a „legkisebb fiú”, aki tudásával valóságos forradalmat csinált a cukrászat világában. 2014-ben őt is a világ legjobb cukrászséfjének választották, és persze neki is óriási szerepe van abban, hogy fivéreivel közös étterme a világ élvonalában szerepel. Roca a cukrászat nagy tudósa, aki valóban tudományként tekint mesterségére. Folyamatosan képezi magát, fagylaltkészítést tanult a legnagyobb mesterektől, elmélyedt a molekuláris gasztronómiában, és bejárta a világot, hogy találkozzon a legjobb kakaótermelőkkel.

Leghíresebb desszertje a „The Rainy Forest” névre hallgat. Fő összetevője a tisztított, ehető föld, amely visszahozza a gyerekkori emlékeket, amikor a kosszal játszottunk (és meg is ettük), valamint egy Camparival töltött bonbon, amely szabályosan felrobban, amikor a szájba kerül. Vajon mit tenne Jordi Roca, ha ismerné a magyar pálinkát?

Dominique Ansel

A francia-amerikai cukrászséf pont egyidős Jordi Rocával, de ő most New Yorkban él és alkot. Ő volt az a zseni, aki 2013-ban feltalálta a cronutot, azaz a croissant és a donut hibridjét, amely az egész világon hatalmas divat lett. A forradalmi újdonság a manhattani SoHóban található Dominique Ansel Bakery-ben készült el először, amelyet olyan hasonló újdonságok követtek, mint a Cookie Shot, a Frozen S’more és a Blossoming Hot Chocolate. 2015-ben még egy helyet nyitott New Yorkban, majd egy évvel később Londonban is, 2017-ben pedig már Los Angeles-ben is megnyithatta a 189 by Dominique Anselt. Ugyanebben az évben ő kapta a világ legjobb cukrászséfje díjat a fentebb már sokat emlegetett listán. Meglepő desszertjei számos cukrászt inspirálnak szerte a világon.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

*A cikk az Édes Város együttműködésével jött létre.

Címlapkép: Édes város

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...