5 cukrász, akinek érdemes megtanulni a nevét

Vajon kik diktálják a cukrásztrendeket, és honnan erednek a legfinomabb újdonságok? 

Megmutatjuk a teljesség igénye nélkül, kik számítanak ma a cukrászelit krémjének.

Pierre Hermé

Ha valaki, akkor ő biztosan ott van a legnagyobbak között, ha nem ő a legnagyobb. De valójában ő a legnagyobb, ezt kevesen kezdenék el vitatni. Ő a legfiatalabb cukrász, akit valaha megválasztottak az év cukrászséfjének Franciaországban. Bárki bárhol beszél Hermé-ről, általában csakis szuperlativuszokban teszi azt. 2016-ban a világ egyik legimpozánsabb listáján, a World’s 50 Best Restaurants-on a világ legjobb cukrászséfje címet kapta, ugyanebben az évben a Vanity Fair a világ megyedik legnagyobb hatású franciájának nevezte. A Vogue szerint ő a cukrászat Picassója, a Food & Wine cukrászprovokatőrnek, a New York Times a konyha császárának, a The Guardian a modern cukrászat királyának nevezte.

Hermé legeslegjobban a macaronról híres, amelyet egyes vélekedések szerint ő tett világhírűvé, de tudása nem áll meg itt. Folyamatosan képezi magát, lételeme a fejlődés, és a már sikeres desszertjeit is állandóan továbbfejleszti.

Jessica Préalpato

Jessica Préalpato valószínűleg a világ egyik legmenőbb munkahelyét tudhatja magáénak: ő a világon a jelenleg legtöbb Michelin-csillagot birtokló Alain Ducasse Plaza Athénéé-jének cukrászséfje. Ez az a pozíció, amelyért a cukrászok bizony ölni tudnának. Nem mellesleg ő az a cukrász, akit 2019-ben a világ legjobbjának választottak, és ő az első nő, aki ezt a címet megkaphatta. Préalpato a természetességben és a szezonalitásban hisz. Cukrot szinte alig használ, desszertjeit a gyümölcsökben található cukorral édesíti. Ez teszi a leginkább egyedülállóvá a munkásságát.

Hironobu Fukano

Micsoda név! És persze érdemes is megjegyezni, hiszen Japán egyik legmenőbb cukrászséfjéről van szó. Fukano bejárta az egész világot, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot gyűjthesse be, majd végül Párizsban kötött ki, ahol megnyitotta Sola nevű éttermét. A hely már az első évben Michelin-csillagot kapott. A japán cukrász leginkább az „Angel Cake” nevű kreációjáról híres, amely egy jellegzetes illatú piskóta.

Jordi Roca

Él ugyebár egy legendás testvértrió Gironában, Spanyolroszágban, akiknek a nevéhez köthető a világ egyik legjobb étterme, az El Celler de Can Roca. Jordi a „legkisebb fiú”, aki tudásával valóságos forradalmat csinált a cukrászat világában. 2014-ben őt is a világ legjobb cukrászséfjének választották, és persze neki is óriási szerepe van abban, hogy fivéreivel közös étterme a világ élvonalában szerepel. Roca a cukrászat nagy tudósa, aki valóban tudományként tekint mesterségére. Folyamatosan képezi magát, fagylaltkészítést tanult a legnagyobb mesterektől, elmélyedt a molekuláris gasztronómiában, és bejárta a világot, hogy találkozzon a legjobb kakaótermelőkkel.

Leghíresebb desszertje a „The Rainy Forest” névre hallgat. Fő összetevője a tisztított, ehető föld, amely visszahozza a gyerekkori emlékeket, amikor a kosszal játszottunk (és meg is ettük), valamint egy Camparival töltött bonbon, amely szabályosan felrobban, amikor a szájba kerül. Vajon mit tenne Jordi Roca, ha ismerné a magyar pálinkát?

Dominique Ansel

A francia-amerikai cukrászséf pont egyidős Jordi Rocával, de ő most New Yorkban él és alkot. Ő volt az a zseni, aki 2013-ban feltalálta a cronutot, azaz a croissant és a donut hibridjét, amely az egész világon hatalmas divat lett. A forradalmi újdonság a manhattani SoHóban található Dominique Ansel Bakery-ben készült el először, amelyet olyan hasonló újdonságok követtek, mint a Cookie Shot, a Frozen S’more és a Blossoming Hot Chocolate. 2015-ben még egy helyet nyitott New Yorkban, majd egy évvel később Londonban is, 2017-ben pedig már Los Angeles-ben is megnyithatta a 189 by Dominique Anselt. Ugyanebben az évben ő kapta a világ legjobb cukrászséfje díjat a fentebb már sokat emlegetett listán. Meglepő desszertjei számos cukrászt inspirálnak szerte a világon.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

*A cikk az Édes Város együttműködésével jött létre.

Címlapkép: Édes város

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...