5 cukrász, akinek érdemes megtanulni a nevét

Vajon kik diktálják a cukrásztrendeket, és honnan erednek a legfinomabb újdonságok? 

Megmutatjuk a teljesség igénye nélkül, kik számítanak ma a cukrászelit krémjének.

Pierre Hermé

Ha valaki, akkor ő biztosan ott van a legnagyobbak között, ha nem ő a legnagyobb. De valójában ő a legnagyobb, ezt kevesen kezdenék el vitatni. Ő a legfiatalabb cukrász, akit valaha megválasztottak az év cukrászséfjének Franciaországban. Bárki bárhol beszél Hermé-ről, általában csakis szuperlativuszokban teszi azt. 2016-ban a világ egyik legimpozánsabb listáján, a World’s 50 Best Restaurants-on a világ legjobb cukrászséfje címet kapta, ugyanebben az évben a Vanity Fair a világ megyedik legnagyobb hatású franciájának nevezte. A Vogue szerint ő a cukrászat Picassója, a Food & Wine cukrászprovokatőrnek, a New York Times a konyha császárának, a The Guardian a modern cukrászat királyának nevezte.

Hermé legeslegjobban a macaronról híres, amelyet egyes vélekedések szerint ő tett világhírűvé, de tudása nem áll meg itt. Folyamatosan képezi magát, lételeme a fejlődés, és a már sikeres desszertjeit is állandóan továbbfejleszti.

Jessica Préalpato

Jessica Préalpato valószínűleg a világ egyik legmenőbb munkahelyét tudhatja magáénak: ő a világon a jelenleg legtöbb Michelin-csillagot birtokló Alain Ducasse Plaza Athénéé-jének cukrászséfje. Ez az a pozíció, amelyért a cukrászok bizony ölni tudnának. Nem mellesleg ő az a cukrász, akit 2019-ben a világ legjobbjának választottak, és ő az első nő, aki ezt a címet megkaphatta. Préalpato a természetességben és a szezonalitásban hisz. Cukrot szinte alig használ, desszertjeit a gyümölcsökben található cukorral édesíti. Ez teszi a leginkább egyedülállóvá a munkásságát.

Hironobu Fukano

Micsoda név! És persze érdemes is megjegyezni, hiszen Japán egyik legmenőbb cukrászséfjéről van szó. Fukano bejárta az egész világot, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot gyűjthesse be, majd végül Párizsban kötött ki, ahol megnyitotta Sola nevű éttermét. A hely már az első évben Michelin-csillagot kapott. A japán cukrász leginkább az „Angel Cake” nevű kreációjáról híres, amely egy jellegzetes illatú piskóta.

Jordi Roca

Él ugyebár egy legendás testvértrió Gironában, Spanyolroszágban, akiknek a nevéhez köthető a világ egyik legjobb étterme, az El Celler de Can Roca. Jordi a „legkisebb fiú”, aki tudásával valóságos forradalmat csinált a cukrászat világában. 2014-ben őt is a világ legjobb cukrászséfjének választották, és persze neki is óriási szerepe van abban, hogy fivéreivel közös étterme a világ élvonalában szerepel. Roca a cukrászat nagy tudósa, aki valóban tudományként tekint mesterségére. Folyamatosan képezi magát, fagylaltkészítést tanult a legnagyobb mesterektől, elmélyedt a molekuláris gasztronómiában, és bejárta a világot, hogy találkozzon a legjobb kakaótermelőkkel.

Leghíresebb desszertje a „The Rainy Forest” névre hallgat. Fő összetevője a tisztított, ehető föld, amely visszahozza a gyerekkori emlékeket, amikor a kosszal játszottunk (és meg is ettük), valamint egy Camparival töltött bonbon, amely szabályosan felrobban, amikor a szájba kerül. Vajon mit tenne Jordi Roca, ha ismerné a magyar pálinkát?

Dominique Ansel

A francia-amerikai cukrászséf pont egyidős Jordi Rocával, de ő most New Yorkban él és alkot. Ő volt az a zseni, aki 2013-ban feltalálta a cronutot, azaz a croissant és a donut hibridjét, amely az egész világon hatalmas divat lett. A forradalmi újdonság a manhattani SoHóban található Dominique Ansel Bakery-ben készült el először, amelyet olyan hasonló újdonságok követtek, mint a Cookie Shot, a Frozen S’more és a Blossoming Hot Chocolate. 2015-ben még egy helyet nyitott New Yorkban, majd egy évvel később Londonban is, 2017-ben pedig már Los Angeles-ben is megnyithatta a 189 by Dominique Anselt. Ugyanebben az évben ő kapta a világ legjobb cukrászséfje díjat a fentebb már sokat emlegetett listán. Meglepő desszertjei számos cukrászt inspirálnak szerte a világon.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

*A cikk az Édes Város együttműködésével jött létre.

Címlapkép: Édes város

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...