Egyre több konyhába kerülnek vissza alapanyagként, az éttermek kínálatában is visszakapták méltó helyüket, sőt egyre-másra nyílnak a halas éttermek is (és nemcsak fish&chips vonalon). Örömteli hír, hogy az egészséges, finom és nem utolsó sorban változatos halétek ismét létjogosultságot nyernek a hazai konyhaművészetben.
A NetPincér, online ételrendelő oldal összegyűjtötte a legfontosabb információkat, amit a magyar gasztronómia halfajtáiról tudni érdemes.
Az édesvizek óriása, a bajszos harcsa
Roston sült harcsa grillezett sajttal és salátával
Egyszer egy barátoméknál vendégségben ettem egy hasonló salátát, aminek nagyon ízlett az öntete. Ezt egy kicsit átalakítva, és a salátát kiegészítve némi "feltéttel", született ...
Harcsapaprikás tagliatellével
A hal minden formájában finom és igen egészséges étel, ezért gyakran készítem. Aki sűrűbb állaggal szeretné a paprikást, az a tejfölből készítsen bele habarást, egy kanál liszttel ...
Harcsapaprikás kapros túróscsuszával
Sok kedvenc halételem közül ez mindenképpen dobogós helyezett! Úgy gondolom dunai eredetű.
A harcsa a legnagyobb hazai ragadozóhal, mérete a két métert és a 100 kilót is meghaladhatja. A hazai vizek kétségkívül legbajszosabb hala azon túl, hogy könnyen elkészíthető és viszonylag szálkamentes, még finom és egészséges is. D-vitaminban és omega-3 zsírsavakban gazdag, melyek fontos szerepet játszanak az érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Ezek után nem csoda, hogy itthon az egyik legnépszerűbb halfajta. A húsa az átlagnál kicsit zsírosabb, aminek következtében gyakran „pocsolya ízűvé” válhat, ezért is ajánlott még a főzés előtt eltávolítani a bőre alatt található barnás, zsíros részt. A harcsa további előnye, hogy rendkívül sokféle étel alapja lehet, közülük a halászlé (amibe egyébként az igazi szakértők 4-5 féle halat is tesznek) mellett talán a legismertebb a harcsapaprikás túrós csuszával.
A szúrós kedvenc, a ponty
Pontygombóc vargányás gombamártással
Az utóbbi hetekben, hónapokban egyre többet járunk ki pecázni a barátainkkal. Az is megtalálja a feltöltődése módját, aki nem a horgászat miatt tart velünk: napozás, könyvolvasás, ...
Fokhagymás-paprikás egészben sült ponty
Volt itthon egy egész ponty, és gondoltam, megsütjük, neten merítettem kis ötletet, majd kicsit átdolgozva ez lett az eredmény. Jó étvágyat!
A harcsa mellett szintén nagy népszerűségnek örvend a ponty, amit a horgászok gyakran a kedveskedő potyka névvel is illetnek. Elsősorban az álló, illetve a lassan folyó vizeket kedveli, így nemcsak a Balatonnak, de a Dunának és mellékágainak is őshonos halfaja, mely az iszapos részeken úszva szerzi be apró állatokból és növényekből álló táplálékát. Ugyan a ponty vásárlás ma már nem jelent különösebb gondot, ám mivel a kelleténél jellemzően több szálkát tartalmaz, sokan félnek a fogyasztásától. Azonban ha a halat nagyon sűrűn beirdaljuk, és besózzuk, akkor ezek a szálkák szinte eltűnnek. Több nagy séf is a halászlénél is a pontyra esküszik, de rántva, sütve is kiváló fogás. Az extrémebb változata pedig a sokak által kedvelt a krumplikarikákkal, hagymával, paprikával, paradicsommal rakott rácponty.
A kétnevű süllő
Süllő karácsonyra
2 évvel ezelőtti karácsonyra kaptam ezt a szép süllőt. A gyerekeimnek készítettem el, de mivel az idősebb szálloda és vendéglátás szakon végzett, így egy ideig gondolkodni kellett, ...
Zsályás-citromos fogasfilé fóliában párolva
Ezt a fóliás halételt már nagyon sokszor megcsináltam, egy régi recept alapján (ott: vajas-kapros lazac). Nagyon kevés munka van vele, és gyorsan el is készül. Ez is olyan recept, ami ...
Süllő zöld kéregben sütve
Próbálom tartani a heti egy halas napot. Anyósomék jöttek hozzánk ebédre, az ő tiszteletükre készítettük.
A süllő a sügérfélék közé tartozó ragadozó, melynek másfél kilósnál nagyobb példányait fogasnak vagy fogassüllőnek nevezik. Szálkamentes, zsírszegény húsa teszi rendkívül kedveltté. Paprikás lisztben egészben sütve vagy rántva a balatoni halsütők állandó „vendége”.
A nagy túlélő, a kecsege
Halpörkölt
Egy mohácsi "halastól" (halboltostól) kaptam a receptet, és úgy bevált, azóta is ezt használom... használd te is. Jó étvágyat!
Csukahalfilé zöldben
Az "Egymillió menü" című szakácskönyvből lestem ezt az egyszerű, de nagyszerű receptet!
Ünnepi blini
A barátnőimmel orosz ételekkel melegítettünk be a karácsonyra. Előételnek blinit (orosz minipalacsinta) készítettünk, aminek egyik legünnepélyesebb változatát csináltuk meg. Valóban ...
A hazai vizekben élő tokfélék közül a kecsege gyakorlatilag az egyetlen, amely nem védett. Orsó alakú megnyúlt teste, kissé felfelé hajló hosszú orra rendkívül kecsessé, a fogashoz hasonlóan fehér és szálka nélküli húsa pedig nagyon ízletessé teszi. Kiválóan alkalmas füstölt, illetve pácolt hal készítésére, de grillezésre is. Rokona, a szibériai tok ikrája adja a legfinomabb, legdrágább kaviárt, mely néhány éve már magyarországi tenyészetekben is megtalálható.
+1 A kakukktojás, a lazac
Lazacfilé turmixban készült hollandi mártással
A lazac megsütése kevés embernek okoz gondot, viszont a hollandi mártáshoz már nem sokan fognak hozzá. Ez a turmixos megoldás viszont szinte teljesen rontásbiztos.
Tejszínes lazac rösztiágyon
Hamar elkészíthető, tartalmas fogás, ünnepi alkalomra is akár.
Csakúgy, mint a híres balatoni hekk, a lazac sem tartozik az őshonos magyar halfajták közé, de töretlen népszerűsége miatt mindenképpen a listánkra kívánkozik. Ha otthon szeretnénk elkészíteni, a tenyésztett fajták helyett érdemes vadlazacot felkutatni. Szakértők szerint a skót, illetve a norvég lazac garantálja a legjobb minőséget, húsa sütve, párolva, grillezve és gőzölve egyaránt finom, de nagyon kell vigyázni, nehogy kiszáradjon.
Mohácsi halászlé
A mohácsi halászlé megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányultak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen. Annyira, hogy a ...
Diós bundában sült hal paradicsomos zöldségkörettel
Szeretem a diót, éppen ezért nemcsak sütikbe, hanem panírozáshoz is előszeretettel használom, legyen az csirke-, sertéshús vagy hal.
Karácsonykor szinte minden ünnepi menü elengedhetetlen része a halászlé és a rántott hal, ám ha a családban nem mindenki halimádó, akkor a vacsora összeállítása a háziasszonynak bizony fejtörést okoz. A NetPincérnek hála, ma már nem kell egy egy tálas halászlével bajlódni. Több száz magyaros étterem kínálatából választva, néhány kattintással akár a karácsonyi halászlevet is házhoz lehet rendelni.

Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!