4+1 halfajta a magyar konyhákban

A magyar gasztronómiában számtalan halételt ismerünk, a Karácsony közeledtével pedig ezek a fogások még inkább előtérbe kerülnek. Nézzük a legnépszerűbb halfajtákat!

Egyre több konyhába kerülnek vissza alapanyagként, az éttermek kínálatában is visszakapták méltó helyüket, sőt egyre-másra nyílnak a halas éttermek is (és nemcsak fish&chips vonalon). Örömteli hír, hogy az egészséges, finom és nem utolsó sorban változatos halétek ismét létjogosultságot nyernek a hazai konyhaművészetben.

A NetPincér, online ételrendelő oldal összegyűjtötte a legfontosabb információkat, amit a magyar gasztronómia halfajtáiról tudni érdemes.

Az édesvizek óriása, a bajszos harcsa

Harcsapaprikás tagliatellével

A hal minden formájában finom és igen egészséges étel, ezért gyakran készítem. Aki sűrűbb állaggal szeretné a paprikást, az a tejfölből készítsen bele habarást, egy kanál liszttel ...

A harcsa a legnagyobb hazai ragadozóhal, mérete a két métert és a 100 kilót is meghaladhatja. A hazai vizek kétségkívül legbajszosabb hala azon túl, hogy könnyen elkészíthető és viszonylag szálkamentes, még finom és egészséges is. D-vitaminban és omega-3 zsírsavakban gazdag, melyek fontos szerepet játszanak az érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Ezek után nem csoda, hogy itthon az egyik legnépszerűbb halfajta. A húsa az átlagnál kicsit zsírosabb, aminek következtében gyakran „pocsolya ízűvé” válhat, ezért is ajánlott még a főzés előtt eltávolítani a bőre alatt található barnás, zsíros részt. A harcsa további előnye, hogy rendkívül sokféle étel alapja lehet, közülük a halászlé (amibe egyébként az igazi szakértők 4-5 féle halat is tesznek) mellett talán a legismertebb a harcsapaprikás túrós csuszával.

A szúrós kedvenc, a ponty

A harcsa mellett szintén nagy népszerűségnek örvend a ponty, amit a horgászok gyakran a kedveskedő potyka névvel is illetnek. Elsősorban az álló, illetve a lassan folyó vizeket kedveli, így nemcsak a Balatonnak, de a Dunának és mellékágainak is őshonos halfaja, mely az iszapos részeken úszva szerzi be apró állatokból és növényekből álló táplálékát. Ugyan a ponty vásárlás ma már nem jelent különösebb gondot, ám mivel a kelleténél jellemzően több szálkát tartalmaz, sokan félnek a fogyasztásától. Azonban ha a halat nagyon sűrűn beirdaljuk, és besózzuk, akkor ezek a szálkák szinte eltűnnek. Több nagy séf is a halászlénél is a pontyra esküszik, de rántva, sütve is kiváló fogás. Az extrémebb változata pedig a sokak által kedvelt a krumplikarikákkal, hagymával, paprikával, paradicsommal rakott rácponty.

A kétnevű süllő

Süllő karácsonyra

2 évvel ezelőtti karácsonyra kaptam ezt a szép süllőt. A gyerekeimnek készítettem el, de mivel az idősebb szálloda és vendéglátás szakon végzett, így egy ideig gondolkodni kellett, ...

A süllő a sügérfélék közé tartozó ragadozó, melynek másfél kilósnál nagyobb példányait fogasnak vagy fogassüllőnek nevezik. Szálkamentes, zsírszegény húsa teszi rendkívül kedveltté. Paprikás lisztben egészben sütve vagy rántva a balatoni halsütők állandó „vendége”.

A nagy túlélő, a kecsege

Halpörkölt

Egy mohácsi "halastól" (halboltostól) kaptam a receptet, és úgy bevált, azóta is ezt használom... használd te is. Jó étvágyat!

Ünnepi blini

A barátnőimmel orosz ételekkel melegítettünk be a karácsonyra. Előételnek blinit (orosz minipalacsinta) készítettünk, aminek egyik legünnepélyesebb változatát csináltuk meg. Valóban ...

A hazai vizekben élő tokfélék közül a kecsege gyakorlatilag az egyetlen, amely nem védett. Orsó alakú megnyúlt teste, kissé felfelé hajló hosszú orra rendkívül kecsessé, a fogashoz hasonlóan fehér és szálka nélküli húsa pedig nagyon ízletessé teszi. Kiválóan alkalmas füstölt, illetve pácolt hal készítésére, de grillezésre is. Rokona, a szibériai tok ikrája adja a legfinomabb, legdrágább kaviárt, mely néhány éve már magyarországi tenyészetekben is megtalálható.

+1 A kakukktojás, a lazac

Csakúgy, mint a híres balatoni hekk, a lazac sem tartozik az őshonos magyar halfajták közé, de töretlen népszerűsége miatt mindenképpen a listánkra kívánkozik. Ha otthon szeretnénk elkészíteni, a tenyésztett fajták helyett érdemes vadlazacot felkutatni. Szakértők szerint a skót, illetve a norvég lazac garantálja a legjobb minőséget, húsa sütve, párolva, grillezve és gőzölve egyaránt finom, de nagyon kell vigyázni, nehogy kiszáradjon.

Mohácsi halászlé

A mohácsi halászlé megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányultak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen. Annyira, hogy a ...

Karácsonykor szinte minden ünnepi menü elengedhetetlen része a halászlé és a rántott hal, ám ha a családban nem mindenki halimádó, akkor a vacsora összeállítása a háziasszonynak bizony fejtörést okoz. A NetPincérnek hála, ma már nem kell egy egy tálas halászlével bajlódni. Több száz magyaros étterem kínálatából választva, néhány kattintással akár a karácsonyi halászlevet is házhoz lehet rendelni.

Ez is érdekelhet!

10 aranyszabály a halvásárláshoz

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...