Ha te is azok közé tartozol, aki viszonylag későn végez a melóban, ebből következően boltba, ha lehet, már nem megy (pláne, hogy ilyenkor már a választék sem akkora), inkább hétvégén vásárol, viszont imád főzni este otthon vacsorára vagy másnap ebédre, akkor most neked kedvezünk.
Ezt láttad?
7+1 nagyon olcsó retró édesség, amivel anyu hó végén kényeztetett
Olyan ételeket válogattunk, amikhez szinte mindenkinek megvan otthon mindene, ha egy gyakran főző háztartást/spájzot/konyhaszekrényt veszünk alapul.
Mert általában akad otthon:
- száraztészta
- krumpli, hagyma
- konzervek (kukorica, paradicsom, bab)
- tojás
- friss zöldség (valami mindig van)
- hüvelyesek (lencse, vöröslencse)
- mirelit borsó, zöldbab
- csirke, rák, sertés a fagyóban
- fűszerek
- esetleg szószok (szójaszósz, szezámolaj, halszósz, currypaszták)
1. TÉSZTA
Elnézést, de nálunk a tészta kezdi a sort, imádjuk: válasszuk a teljes kiőrlésű vagy durum változatokat, és tegyünk rá bármit, ami akad otthon: sajt joghurttal vagy tejföllel; olívaolaj+fokhagyma; carbonara, ha van otthon tojás és jóféle sonka vagy szalonna; és persze paradicsom, dögivel (mondjuk konzervből)!
2. FŐZELÉK
Krumpli, mirelit zöldborsó, vaj/zöldbab, lencse, vöröslencse - ezek legtöbbünk spájzában, hűtőjében ott figyelnek, menjenek főzelékbe! Sűrítsd őket önmagukkal, lisztmentesen, vagy habarj hozzájuk kókuszkrémet, rizstejszínt, tejfölt, tejet, joghurtot!
3. ÁZSIAI (thai, kínai, indiai)
Csíkozd fel az otthon akadó zöldségeket (pl. káposzta, répa, paprika, cukkini), főzz ki némi rizstésztát vagy üvegtésztát, mehet rá szójaszósz, szezámolaj, kész is a büfés kínai tészta - a csirke ráadás, ha van otthon! Currypasztát is tarts otthon, mert hónapokig eláll és elég egy doboz, hogy isteni thai curryket, leveseket hozz össze. Indiai fűszereket is szerezz be, hogy az ő konyhájuk se lehessen akadály!
4. SALÁTA
Légy kreatív, dobj össze egy tonhalkonzervet felkockázott zöldséggel, konzerv kukoricával, olívaolajjal, fűszerekkel, és főzz bele pár szem pennét vagy keverd be bulgurral. De jöhet olyan sali is, amelyben főtt tojás, esetleg megmaradt sült hús adja a fehérjét, valami zöldség meg úgyis akad otthon. Ugye, hogy nem nehéz?
+ kedvenc jollyjokerünk: SHAKSHUKA!
A közel-keleti lecsó paradicsomszezonon túl is megállja helyét, bármikor. Kell hozzá hámozott paradicsom konzervben, fűszerek dögivel, paprika, tojás ráütve, és mehet rá sajt meg koriander is, ha van otthon! Könnyű, gyors, megváltó!
Ezeket is nézd meg:
Ezeket olvastad már?
Így piacoztunk régen - hangulatos ARCHÍV FOTÓK régi idők piacairól
A nosztalgia végigkíséri szerkesztőségünk életét, minden téren. Ti is szerettek piacozni? És régen? Emlékeztek, milyenek voltak?
Brecz JuditEbben a városban már INGYENES a tömegközlekedés, autókat adnak el
Követendő zöld példákat bármikor öröm olvasni, mondjuk egy városról, ahol ingyenes lett buszra ülni - hát még ilyen égető klímahelyzet esetén.
Brecz Judit15 sunyi trükk, amitől a reklámokban annyira hihetetlen guszták az...
Aki az ételreklámoktól nem lesz éhes, az vagy most evett, vagy gumiból van. Lágyan folyik a csokoládé, krémes a tejszín, ropog a hamburgerzsömle, szisszen a kólásdoboz.
Brecz JuditEzzel a trükkel lehet, hogy még sosem sűrítetted a levesed
Aki szereti a sűrű, tartalmas leveseket, annak jól jöhet az alábbi trükkös kis tipp levessűrítésre!
Brecz Judit