Segítünk, hogy könnyedén átvészeld a 40 napos böjtöt

Ma megkezdődik a negyvennapos böjti időszak, ami jó néhány kérdést felvethet, ha te is szeretnéd betartani. Mutatjuk, mik a szabályok, miket ehetsz, és segítünk receptekkel is!

Mióta az eszemet tudom, a családomban fontos szerepet tölt be a böjti időszak. A nagymamám és a nagypapám például mindig is tartották a 40 napos böjtöt, idén viszont elhatároztam, hogy én is megpróbálkozom vele. Gyorsan fel is hívtam a nagyit, és megkértem, hogy legyen kedves, és mondja már el nekem, pontosan mire is kell figyelnem, és mik a szabályok.

Mi is az a böjt?  

Én például nem tudtam, hogy az egyház nem tartja böjti napnak a vasárnapot, ezért kezdődik szerdán a nagyböjt, hiszen hamvazószerdától húsvét vasárnapig pontosan 40 nap telik el. Ez az időszak 2022-ben március 2-től április 16-ig tart.

Egy kis történelem

A kezdetekben annyira szigorú volt a böjt, hogy késő délutánig semmit nem lehetett enni, húst, tejterméket és tojást pedig egyáltalán nem szabadott fogyasztani. Ezeken a szabályokon azóta már finomítottak, és jelenleg az a mondás, hogy hamvazószerdán és nagypénteken tartanak igazán szigorú böjtöt: ilyenkor napi háromszor lehet csak étkezni, és egyszer lehet csak jóllakni. A húsmentesség pedig természetesen alapszabály.

Hogyan állítsuk össze az étrendünket?

Érdemes arra odafigyelni, hogy a húsból származó állati fehérjét - illetve, ha erre az időszakra a teljes vegánságra szavazunk, akkor a többi állati eredetűt alapanyagot is - pótolni kell.

A hús, a hal, a tojás, a tejtermékek komplett fehérjeforrások, a jelentősebb fehérjét tartalmazó növényi tápanyagok, mint pl. a hüvelyesek, az olajos magvak és a gabonák viszont nem. Ha azonban ezeket a nem teljes értékű fehérjét tartalmazó növényi alapanyagokat megfelelően kombináljuk, komplett fehérjeforráshoz juthatunk.

Tehát, ha például az olajos magvakat hüvelyesekkel vagy gabonafélékkel kombináljuk, akkor megfelelő fehérjéket fogyaszthatunk.

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

Krémes shakshuka padlizsánnal

A lecsó egzotikus, szexi keleti ikertestvére a shakshuka, amit jellemzően valamilyen krémes sajttal, belesütött tojással és rengeteg korianderrel tálalnak. Mi most egy ellenállhatatlanul ...

Magyaros répafasírt

Néha nem csak hétvégén van szükség egy bevált receptre, hanem hétköznap is. Ha tényleg csak egy gyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára vágytok, készítsétek el ezt a szuper ...

Az is fontos, hogy ne essünk bele abba a hibába, hogy csak és kizárólag szénhidrátokat (pl. édességeket, tésztát, pékárut) eszünk ezalatt az időszak alatt. Persze eleinte lehet, hogy én is készítek majd magamnak rántott sajtot vagy karfiolt, tésztát vagy sült krumplit, de tudjuk jól, hogy ezeknek nagyon magas a kalóriatartalmuk, így érdemes egy-egy salátát is beiktatni, illetve zöldségfasírtot készíteni stb., hogy ne kússzanak fel ránk nem várt pluszkilók.

Mindenkinek sok szerencsét és kitartást kívánok az elkövetkezendő napokra, ha belevág idén a böjtbe!


Még több cikk, ha szeretnéd idén te is betartani a böjtöt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...