12 százalékkal ritkábban érheti stroke és 16 százalékkal ritkábban ischaemiás stroke azokat a nőket, akik magas káliumtartalmú ételeket fogyasztanak.
A korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a kálium-fogyasztás csökkentheti a vérnyomást, de azt nem állították biztosra, hogy megakadályozhatja a stroke-ot vagy annak halálos kimenetelét
– mondta a szakértő.
A vizsgálatok során azonban kiderült, hogy 10 százalékkal kisebb volt a korai elhalálozás esélye azoknál a nőknél, akik a legtöbb káliumot fogyasztották. Azon nők között, akiknek nem volt magas vérnyomása, 27 százalékkal volt kisebb az esélye az ischaémiás stroke-nak, és 21 százalékkal csökkent bármilyen stroke aránya azokhoz képest, akik a legkevesebb káliumot fogyasztottak egy kísérlet során.
A szakértő szerint a kálium pótlásához sima vagy édesburgonyát, banánt vagy fehérbabot érdemes gyakran fogyasztani.
Ezek az életmódos cikkek is érdekelhetnek: