4 vegán hely Budapesten, ahol egy nem-vegán is jót ehet

Ha kipróbálnád, milyen az igazán jó vegán étel vagy elvinnéd a nem vegán barátaidat egy szuper helyre, akkor az alábbi budapesti konyhákat célozd meg.

Különböző megfontolásból, az állatok védelme vagy egészségügyi okok miatt, de egyre többen térnek át hazánkban is a vegán étrendre. Egykor különcködésnek tűnt, mára azonban életstílus, ami nem egyenlő a lemondással a finom ételekről, így az éttermek között a vegán szegmens folyamatosan fejlődik Budapesten, és ami fontos nemcsak mennyiségileg, de minőségileg is érezhető a szintlépés. Nem is lehetne egy cikkbe összegyűjteni az összes jó vegán éttermet, így most a top legizgalmasabb helyeket választottuk ki különböző profillal.

1.Tökmag

Ami első pillantásra feltűnik a Tökmag ételein az színek végtelen kavalkádja. Alig várod, hogy belekóstolhass az absztrakt étel festményekbe, amelyek először a szemedet kényeztetik, utána pedig az ízlelőbimbóidat. A Tökmag elsősorban hamburgerezőként ismert, a saját logóval ellátott, gluténmentes kivitelben is kapható bucik közé céklából, cukkiniből, zöldborsóból és más zöldségekből elkészített pogácsát komponálnak, végül rengeteg friss alapanyaggal tágítják ki a bucik közötti teret. A hamburgert pedig a nagykönyv szerint vétek magában enni, így a hely specialitása, édesburgonya chips elengedhetetlen kísérője a teljes Tökmag élménynek. A street food vonalat képviselve szendvicsek is szerepelnek a kínálatban, illetve az elvitelre optimalizált lunch boxok, bennük salátával, tésztával vagy humusszal. Desszert tekintetében kétféle puding, tápióka és chiamag közül lehet választani. A nevéhez méltón a Tökmag egy aprócska üzlethelyiséget tölt meg, így általában elvitelesen lehet kérni az ételeket, de a jó időben kikerülnek az asztalok a Hollán Ernő placcára, hogy azon melegében el lehessen fogyasztani az ínyencségeket.

2. Matrjoska Kroshka

A Lőrincz pap téri Matrjoska orosz konyhájával a budapesti gasztro szcéna egyik meghatározó szereplője volt – a könnyen olcsósítható orosz fogásokat minőségi alapanyagokból készítették és tálalás tekintetében sem a kifőzdei vizualitás helyett kifinomultságra törekedtek. Ezért is okozott sokaknak szomorúságot, amikor a tulajdonosok vegán étrendre történő áttérése után lelkiismereti okoból bezárták a helyet. Ami ezután következet arra senki azonban sem számított: egy sokkal kisebb üzlethelyiségben, de újranyitott a Matrjoska, csakhogy minden állati eredetű alapanyagot száműztek az ételekből. Orosz étterem mint vegán bisztró - világszenzáció Budapesten. Az eredeti orosz menüből az ikonikus pelmenyit tartották meg, amiről senki sem gondolta volna, hogy elkészíthető hús nélkül. Azt nem tudjuk, az orosz nagymamák mit szólnának hozzá, de a zöldséggel megtöltött és zöldségpürén tálalt, pirított magvakkal megszórt pelmenyi olyan gasztroélmény, ami valószínűleg egyedülálló a világon. A hely profiljának másik meghatározó eleme, aminek köszönhetően gyorsan elterjedt a Matrjoska híre a városban, a vegán hamburger. Ehhez lehet választani teljeskiőrlésű és gluténmentes bucikat, ezek közé ízlés szerint szintén többféle zöldségpogácsát lehet kérni. A vegan streetfood tematikáját követve levesekkel, tortillával, különböző köretekkel is jól lehet lakni náluk. Az ételek mellé mindenképp ajánlott házi szörpöt kortyolni.

3. Vegazzi specialty pizzéria

A pizza mindig egy érzékeny étel, hiszen szinte mindenhol utcasarkon van egy szeletező, de nagyon nehéz igazán jót készíteni belőle. Az eredeti nápolyi pizzát pedig tényleg igazi kihívás itthon leképezni, ráadásul vannak helyek, ahol a vegán pizza alatt egy paradicsomszószra szórt négy darab spenótlevelet értenek, tehát a Vegazzi által kitűzött cél nem aprócska: hagyományos nápolyi pizzát készíteni vegánul. A Vegazzinak mégis sikerült a város egyik legjobb pizzáját elkészíteniük, ami nem hoz szégyent a nápolyi rokonra, ráadásul hűek maradtak filozófiájukhoz, vagyis hogy kizárólag növényi alapanyagokat használnak. Náluk a pizzasütés művészet és tudomány egyszerre, a kísérletezés pedig a fejlődés legbiztosabb módja, így erről most sem mondanak le. Az Anker'tben található bázisukon nápolyi pizzalisztből hosszú kelesztésű (nem kevesebbről, mint 48+ óráról beszélünk), tradicionális nápolyi pizzareceptet használva keverik a tésztát, amit a fatüzelésű kemencében 60-90 másodperc alatt sütnek meg. A magyaros Pizza Ungherese gabonakolbászos feltétjétől a gombás pizzáig a hatos menüjük mindenféle ízlésvilágra kínál pizzát, amit a havi specialitások egészítenek ki, a sokféleséget pedig egy állandó köti össze, a friss, minőségi alapanyagok.

4. Napfényes Étterem és Cukrászda

A Napfényes Étterem Ferenciek terén található éttermének megnyitása a Rózsa utcai egységet követte 2015-ben, amivel át is vette Budapest legnagyobb vegán étterme címet mind az alapterületet, mind az à la carte menü méretét tekintve. A Napfényes az a hely, ahol rendszeresen lehet látni a vegán unoka által meginvitált szülőket, nagyszülőket, vidéki rokonokat, akiket megnyugtatásként hoztak el ide – igen, a vegán étrend nem azt jelenti, hogy nem eszik semmit a kisunoka. Az étlapon az olyan hagyományos vegán fogások mellett, mint a szejtán és falafel van pizza is, ráadásul a töltött káposzta vagy a babgulyás hallatán sem kap senki a szívéhez, hiszen mindezt vegán módra készítik. Praktikus kínálata az étlapnak a két főre optimalizált bőségtál, ami igazán bensőségessé tud tenni egy randevút. A hely egyik erőssége a naponta változó menü, korrekt áron egy kiadós fogással lehet jól lakni náluk az ebédszünetben és hétvégén is. Külön vonzereje a Ferenciek terén található vegán étteremnek, hogy cukrászdája is van, ami talán az egyetlen a városban, hol nem csak a megszokott, nyers vegán vagy reform sütiket lehet kapni. A hűtőpultban egymás mellett sorakozik a krémes, a linzer és a nyers tortaszelet, az isler pedig olyan tökéletesen álcázza magát, hogy első pillantásra, sőt, első harapásra se jutna az eszedbe, hogy semmilyen állati eredetű összetevőt sem látott és nem a nagymamák receptje alapján készült.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Tökmag Facebook

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...