Jobb sorsra érdemes zöldség a cékla, sokan idegenkednek tőle, pedig mennyi finomság készülhet belőle! Lépj túl a savanyúságon és használd ki a céklaszezont – több variáció akad, mint hinnéd!
Céklaszezon: válts vörösre! >>
A céklát itt, a NoSaltyn is nagyon sokan szeretitek. Savanyúságként eltéve már jól ismerjük, sőt a nagy téli evészetek kedvelt kiegészítője az élénk színű zöldség. A cékla hihetetlenül egészséges, erősen antioxidáns növény, tehát komoly szerepe van a rákos megbetegedések rizikófaktorának csökkentésében, szabadgyök-semlegesítő hatása révén. Jó lenne nagyobb mennyiségben fogyasztani, de mi készüljün belőle, ha nem savanyúság? Mutatunk pár tippet, jöhetnek a levesek, saláták, fasírt – igen, ez mind készülhet céklából!
Szuperélelmiszer – a mindentudó méz >>
A céklalevest, másnéven borscsot páran már biztosan jól ismeritek, de jó recept híján nem biztos, hogy nekiveselkedtetek az összeállításának. Pedig az ínséges hideg évszakban töltekeznünk kell a vitaminokkal, a borscs pedig rengeteg zöldséget kíván meg és akár hidegen is fogyasztható (persze novemberben jobb a melegítés).
Szüret a kamrában: elő a paradicsommal! >>
A saláták: nyers, frissen reszelt céklát válasszunk hozzájuk, a kisebb gumók általában sokkal finomabbak. Készíthetünk fehérborecetes öntetet, köménnyel, sóval, olívaolajjal összedolgozva, de akár fokhagymás joghurttal is összeforgathatjuk. A céklafasírt maradéktalanul visszaadja a csodálatos, élénken pink színét a gumóknak, nagyban hasonlít a klasszikus fasírt receptjéhez. Nem őrültünk meg – bármilyen hihetetlen, még muffin alapanyagaként is mennyei lesz!
További céklás receptekért kattints ide! >>
Villámfogások: amíg a tészta kifő >>