5 tipp, hogy tuti te legyél a leggyorsabb szakács a konyhában

A könnyű és gyors receptek titka, hogy mi magunk mennyire vagyunk gyorsak főzés során. Most megtudhatod, milyen trükkökkel tudod felgyorsítani a munkafolyamatokat.

Hiába írja a recept, hogy mindössze harminc perc alatt összedobható, ha te aztán negyed órán át csak a hagymát és répát kockázod fel az ételhez. Ahhoz, hogy tényleg gyorsan végezz a főzéssel, nem szükséges, hogy mesterszakácsokat megszégyenítően tudj például zöldséget aprítani, de jó, ha tudod, mik azok a trükkök, amikkel lerövidítheted a főzési időt. A Kitchn cikkéből kiderül, hogy még a gyakorlottabb szakácsok is számos olyan apró hibát véthetnek, amivel jelentősen megnő a konyhában töltött idő. Önmagában teljesen feleslegesnek tűnhet, hogy arra is figyelni kellene, hogyan és hova teszi az ember a vágódeszkát, mégis értékes másodperceket veszít azzal, ha minden mozdulat után rendezgetnie kell.

Getty

Készülj fel!

A főzés nem ott kezdődik, hogy az ember bekapcsolja a főzőlapot. Ha ugyanis nincs minden hozzávaló a kezed ügyében, össze-vissza fogsz szaladgálni a konyhában, sőt simán odaéghet az étel, ha ott kell hagynod, hogy a kamrából előhozz egy másik hozzávalót. Tervezd meg a főzést, tedd ki a pultra a hozzávalókat, a fűszereket, a sót , borsot, olajat, ecetet, de még a kést és mindenféle konyhai eszközt is, amit használni fogsz. Ha zöldségeket kell pucolnod, két tálat is készíts magad mellé, az egyikbe kerüljön a héj, a másikba pedig a felaprított zöldség, így nem lesz káosz két percen belül a pulton, és nem kell utána hosszú percekig mindenhonnan szedegetni az apró darabokat.

Felemás sütemény

Brownie ide, répatorta oda, nekünk a családban bizony ez az egyszerű kevert süti a kedvencünk. Szigorúan, ahogy nagymamám csinálja! Imádjuk, hogy szó szerint felemás, ahogy a porcukor a ...

Ismerd meg a receptet!

„Gyors leszek, ezért főzés közben olvasom el a receptet , mindig csak az aktuális részt!” – gondolják sokan. Öreg hiba. Nem ezen múlik, sőt, ha nem tudod, mi után mi következik, kiderülhet, hogy túl későn veszel észre egy olyan lépést, amivel időt spórolhatnál, például a sütő előmelegítését. Szóval inkább olvasd el előre, legalább kétszer, figyelmesen a receptet, hogy ne érjenek meglepetések.

Getty

Legyen elég helyed!

Egy kis konyhában is lehet gyorsan főzni, ha nem zsúfolódnak körülötted felesleges cuccok a pulton. A lényeg, hogy legyen elég hely egy viszonylag nagy vágódeszkának és mellette egy mélyebb tálnak, amibe az összevágott hozzávalókat teszed. Ha ugyanis nem tudod kényelmesen és biztonságosan használni a kést, nemcsak azt kockáztatod, hogy megsérülsz, hanem azon kapod magad, hogy folyamatosan pakolod ide-oda a dolgokat, amiket nem is használsz. Pakolj el minden felesleges dolgot az útból.

Fontos, hogy jól megválaszd azt is, hogy miben főzöl

Ha túl kicsi a serpenyőd, egyrészt nem lesz helye az ételnek, hogy rendesen, egyenletesen átpiruljon, ráadásul, kényelmetlen lesz kevergetni is, ki fog potyogni vagy futni az edényből – ami nemcsak frusztráló, hanem időrabló is.

Getty

Mi legyen a takarítással?

Sokan gondolják, hogy a gyors főzés kulcsa, ha a takarítást és elpakolást a végére hagyják, de tévednek. Gondolj arra, hogy evés után még rád vár a mosogatás is, nem túl felemelő, ha még egy káoszos konyhát is rendbe kell tenned. Próbáld ki, hogy minden munkafolyamat után elpakolsz. Például, ha megpucoltad és felaprítottad a zöldségeket , a szemetet rögtön ki is dobhatod (ha már eleve egy tálba pucoltál, csak egy mozdulat lesz), ha behabartad a levest, a tálkát öblítsd is el, így nem szárad be, és így tovább. Ezek apró, egy-két másodperces mozdulatok, és egyszerre marad rendezett körülötted a konyha és spórolod meg az evés utáni takarítást és pakolást is.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Szerző: Szekeres Dóra

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...