5 tipp, hogy tuti te legyél a leggyorsabb szakács a konyhában

A könnyű és gyors receptek titka, hogy mi magunk mennyire vagyunk gyorsak főzés során. Most megtudhatod, milyen trükkökkel tudod felgyorsítani a munkafolyamatokat.

Hiába írja a recept, hogy mindössze harminc perc alatt összedobható, ha te aztán negyed órán át csak a hagymát és répát kockázod fel az ételhez. Ahhoz, hogy tényleg gyorsan végezz a főzéssel, nem szükséges, hogy mesterszakácsokat megszégyenítően tudj például zöldséget aprítani, de jó, ha tudod, mik azok a trükkök, amikkel lerövidítheted a főzési időt. A Kitchn cikkéből kiderül, hogy még a gyakorlottabb szakácsok is számos olyan apró hibát véthetnek, amivel jelentősen megnő a konyhában töltött idő. Önmagában teljesen feleslegesnek tűnhet, hogy arra is figyelni kellene, hogyan és hova teszi az ember a vágódeszkát, mégis értékes másodperceket veszít azzal, ha minden mozdulat után rendezgetnie kell.

Getty

Készülj fel!

A főzés nem ott kezdődik, hogy az ember bekapcsolja a főzőlapot. Ha ugyanis nincs minden hozzávaló a kezed ügyében, össze-vissza fogsz szaladgálni a konyhában, sőt simán odaéghet az étel, ha ott kell hagynod, hogy a kamrából előhozz egy másik hozzávalót. Tervezd meg a főzést, tedd ki a pultra a hozzávalókat, a fűszereket, a sót , borsot, olajat, ecetet, de még a kést és mindenféle konyhai eszközt is, amit használni fogsz. Ha zöldségeket kell pucolnod, két tálat is készíts magad mellé, az egyikbe kerüljön a héj, a másikba pedig a felaprított zöldség, így nem lesz káosz két percen belül a pulton, és nem kell utána hosszú percekig mindenhonnan szedegetni az apró darabokat.

Ismerd meg a receptet!

„Gyors leszek, ezért főzés közben olvasom el a receptet , mindig csak az aktuális részt!” – gondolják sokan. Öreg hiba. Nem ezen múlik, sőt, ha nem tudod, mi után mi következik, kiderülhet, hogy túl későn veszel észre egy olyan lépést, amivel időt spórolhatnál, például a sütő előmelegítését. Szóval inkább olvasd el előre, legalább kétszer, figyelmesen a receptet, hogy ne érjenek meglepetések.

Getty

Legyen elég helyed!

Egy kis konyhában is lehet gyorsan főzni, ha nem zsúfolódnak körülötted felesleges cuccok a pulton. A lényeg, hogy legyen elég hely egy viszonylag nagy vágódeszkának és mellette egy mélyebb tálnak, amibe az összevágott hozzávalókat teszed. Ha ugyanis nem tudod kényelmesen és biztonságosan használni a kést, nemcsak azt kockáztatod, hogy megsérülsz, hanem azon kapod magad, hogy folyamatosan pakolod ide-oda a dolgokat, amiket nem is használsz. Pakolj el minden felesleges dolgot az útból.

Fontos, hogy jól megválaszd azt is, hogy miben főzöl

Ha túl kicsi a serpenyőd, egyrészt nem lesz helye az ételnek, hogy rendesen, egyenletesen átpiruljon, ráadásul, kényelmetlen lesz kevergetni is, ki fog potyogni vagy futni az edényből – ami nemcsak frusztráló, hanem időrabló is.

Getty

Mi legyen a takarítással?

Sokan gondolják, hogy a gyors főzés kulcsa, ha a takarítást és elpakolást a végére hagyják, de tévednek. Gondolj arra, hogy evés után még rád vár a mosogatás is, nem túl felemelő, ha még egy káoszos konyhát is rendbe kell tenned. Próbáld ki, hogy minden munkafolyamat után elpakolsz. Például, ha megpucoltad és felaprítottad a zöldségeket , a szemetet rögtön ki is dobhatod (ha már eleve egy tálba pucoltál, csak egy mozdulat lesz), ha behabartad a levest, a tálkát öblítsd is el, így nem szárad be, és így tovább. Ezek apró, egy-két másodperces mozdulatok, és egyszerre marad rendezett körülötted a konyha és spórolod meg az evés utáni takarítást és pakolást is.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Szerző: Szekeres Dóra

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...