Hiába írja a recept, hogy mindössze harminc perc alatt összedobható, ha te aztán negyed órán át csak a hagymát és répát kockázod fel az ételhez. Ahhoz, hogy tényleg gyorsan végezz a főzéssel, nem szükséges, hogy mesterszakácsokat megszégyenítően tudj például zöldséget aprítani, de jó, ha tudod, mik azok a trükkök, amikkel lerövidítheted a főzési időt. A Kitchn cikkéből kiderül, hogy még a gyakorlottabb szakácsok is számos olyan apró hibát véthetnek, amivel jelentősen megnő a konyhában töltött idő. Önmagában teljesen feleslegesnek tűnhet, hogy arra is figyelni kellene, hogyan és hova teszi az ember a vágódeszkát, mégis értékes másodperceket veszít azzal, ha minden mozdulat után rendezgetnie kell.
Készülj fel!
A főzés nem ott kezdődik, hogy az ember bekapcsolja a főzőlapot. Ha ugyanis nincs minden hozzávaló a kezed ügyében, össze-vissza fogsz szaladgálni a konyhában, sőt simán odaéghet az étel, ha ott kell hagynod, hogy a kamrából előhozz egy másik hozzávalót. Tervezd meg a főzést, tedd ki a pultra a hozzávalókat, a fűszereket, a sót , borsot, olajat, ecetet, de még a kést és mindenféle konyhai eszközt is, amit használni fogsz. Ha zöldségeket kell pucolnod, két tálat is készíts magad mellé, az egyikbe kerüljön a héj, a másikba pedig a felaprított zöldség, így nem lesz káosz két percen belül a pulton, és nem kell utána hosszú percekig mindenhonnan szedegetni az apró darabokat.
Ismerd meg a receptet!
„Gyors leszek, ezért főzés közben olvasom el a receptet , mindig csak az aktuális részt!” – gondolják sokan. Öreg hiba. Nem ezen múlik, sőt, ha nem tudod, mi után mi következik, kiderülhet, hogy túl későn veszel észre egy olyan lépést, amivel időt spórolhatnál, például a sütő előmelegítését. Szóval inkább olvasd el előre, legalább kétszer, figyelmesen a receptet, hogy ne érjenek meglepetések.
Legyen elég helyed!
Egy kis konyhában is lehet gyorsan főzni, ha nem zsúfolódnak körülötted felesleges cuccok a pulton. A lényeg, hogy legyen elég hely egy viszonylag nagy vágódeszkának és mellette egy mélyebb tálnak, amibe az összevágott hozzávalókat teszed. Ha ugyanis nem tudod kényelmesen és biztonságosan használni a kést, nemcsak azt kockáztatod, hogy megsérülsz, hanem azon kapod magad, hogy folyamatosan pakolod ide-oda a dolgokat, amiket nem is használsz. Pakolj el minden felesleges dolgot az útból.
Fontos, hogy jól megválaszd azt is, hogy miben főzöl
Ha túl kicsi a serpenyőd, egyrészt nem lesz helye az ételnek, hogy rendesen, egyenletesen átpiruljon, ráadásul, kényelmetlen lesz kevergetni is, ki fog potyogni vagy futni az edényből – ami nemcsak frusztráló, hanem időrabló is.
Mi legyen a takarítással?
Sokan gondolják, hogy a gyors főzés kulcsa, ha a takarítást és elpakolást a végére hagyják, de tévednek. Gondolj arra, hogy evés után még rád vár a mosogatás is, nem túl felemelő, ha még egy káoszos konyhát is rendbe kell tenned. Próbáld ki, hogy minden munkafolyamat után elpakolsz. Például, ha megpucoltad és felaprítottad a zöldségeket , a szemetet rögtön ki is dobhatod (ha már eleve egy tálba pucoltál, csak egy mozdulat lesz), ha behabartad a levest, a tálkát öblítsd is el, így nem szárad be, és így tovább. Ezek apró, egy-két másodperces mozdulatok, és egyszerre marad rendezett körülötted a konyha és spórolod meg az evés utáni takarítást és pakolást is.
Ezeket olvastad már?
A TÁRKONY, azaz a sárkányfű ezer arca – lépj túl...
Az ókorban kígyómarás ellen használták, manapság pedig csak beleszórjuk egy unásig ismételt levesbe, pedig több figyelmet érdemelne: íme a sokoldalú tárkony!
Hajnal StefiMajoránna, a szuperfűszer - elmondjuk, hogyan tárold
Tudtad, hogy a legtöbb szakács a szárított majoránnát részesíti előnyben a friss változattal szemben, és ennek oka van?
Jenei GrétaA tömény, francia, vajas boldogság: így lesz a legfinomabb a...
Ez a francia sós sütemény egyszerre lehet tökéletes vendégváró fogás, könnyű ebéd és vacsora, sőt akár egy ünnepi menü része. A vajas, omlós tészta és a krémes töltelék gyakorlatilag végtelen változatban variálható, mi most megmutatjuk, mitől lesz szuperfinom. Készítsd el húsvétra!
NosaltySzerintünk ez a RAKOTT KRUMPLI két legfinomabb receptje!
A magyar konyha egyik klasszikusát hoztuk el nektek, a pepecselős, de annál laktatóbb és finomabb rakott krumplit, ráadásul a jól megszokott recept mellett egy még ízletesebb, még szaftosabb opciót is mutatunk!
NosaltySzerző: Szekeres Dóra