A brokkoli a legmegosztóbb zöldségek egyike, valljuk be, méltatlanul. Rengeteg hasznos tápanyag található benn, a vason, káliumon az A-vitaminon át a cinkig. Immunerősítő hatása, és zsírégető hatása is ismert.
A leggyakoribb ok, amiért az emberek nem szeretik a brokkolit, mert túlfőzik, így íze is kellemetlenebb lesz. Íme néhány tipp, amivel feldobhatod, és igazán királlyá varázsolhatod a zöldséget.
1. Süsd meg!
Ha megkóstolod a sült brokkolit, biztos nem tudsz majd róla leállni. A sütés során a természetes cukrok felszabadulnak a zöldségben, és így egy igazán gazdag ízt kapunk. A zöldség kívül ropogós, belül pedig puha lesz. Előtte elég rá egy kis olívaolaj, só és bors. A sütőben 200-220 fokon, 15-20 perc alatt megpirul.
Sült brokkolis kedvenceink:
2. Vegyél egy friss brokkolit, és vágd kis rózsákra!
Az előre felvágott, vagy fagyasztott brokkolival nyerhetsz némi időt a főzésnél, de nagyobb az esélye, hogy a zöldség kész állapotban íztelenebb lesz. Vegyél inkább friss brokkolit, azzal nem lőhetsz mellé. Vágd fel kis rózsákra!
3. Ha párolod, ne párold túl!
Ahogy az imént említettem, nincs rosszabb a túlfőzött brokkolinál. Minél tovább pároljuk a zöldséget, annál inkább veszít a szép sötétzöld színéből, és íztelenebb is lesz. A közepesre vágott brokkoli rózsáknak elég öt perc is a forró vízben. Ezután sózzuk, borsozzuk és kenjük át vajjal vagy olíva olajjal a zöldséget!
Levesek brokkoliból:
4. Frissítő blansírozás
A blansírozással igazán frissé, és ropogóssá teheted a brokkolirózsákat. Forrásban lévő vízbe beledobjuk a közepesre vágott rózsákat, és 1-2 percig pároljuk, majd azonnal szűrjük le, és dobjuk a zöldségeket jéghideg vízbe. Ezzel a folyamattal gyönyörű szép, sötét zöld marad a brokkoli, ami tökéletesen illik majd a salátákba.
...ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
Egyetlen olcsó hozzávalóval meghosszabíthatod epred és málnád életét
Epret és málnát venni mindig kettős: örülsz, mert a világ lefinomabb gyümölcsei között van mindkettő, de fáj is a szíved, mert drágák...maradjanak akkor már sokáig frissek!
Brecz JuditHadat üzent az EU a szója- és rizstejeknek
Döntött az Európai Unió: a növényi eredetű ételeket és italokat nem nevezhetik tejnek, vajnak és sajtnak sem. A tiltás alól van néhány kivétel.
NosaltyTeljesen meglepő dolgot kell csak tenned, hogy zöldséged kívánatosabb legyen
Ugye azt tudjuk, hogy közel sem eszünk elég zöldséget és gyümölcsöt. Kutatók szerint ezt a problémát egy elég vicces megoldással viszont orvosolhatnánk...
Brecz JuditA 12 leggyakrabban rosszul ejtett külföldi kajanév - valld be,...
Nyelvtannácik, gyűljetek - lehet végre kötekedni, helyesbíteni, javítani. Összeszedtük a magyarok által leggyakrabban rosszul ejtett külföldi kajaneveket!
Brecz Juditvia Huffington Post.