4 tanács, hogy kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyassz

Ha szeretnéd lecsökkenteni a feldolgozott élelmiszerek aranyát az étrendedben, akkor íme néhány hasznos tipp.

Minden olyat feldolgozott élelmiszernek nevezünk, ami konzervdobozba került, előfőzött, mélyhűtött, pasztőrözött vagy előre csomagolt. Persze ezek között akadnak olyan dolgok, amelyek abszolút beilleszthetőek az egészséges étrendbe is, (ilyenek például a fagyasztott gyümölcsök, konzerv zöldségek és a pasztőrözött tejtermékek), ugyanakkor rengeteg olyan feldolgozott élelmiszer van, ami tele van hozzáadott cukorral, sóval, tartósítószerrel és egyéb adalékanyaggal, amelyek rendszeres fogyasztása egyáltalán nem tesz jót a szervezetünknek. Mutatjuk, hogyan csökkentsd az étrendedben a feldolgozott élelmiszereket.

Készíts magadnak kis csomagokat előre

Amikor nagyon éhesek vagyunk, sokkal könnyebben csábulunk el valamilyen előre becsomagolt édességre vagy szendvicsre. Ezért is lehet érdemes előre összecsomagolt nasikat raknunk a táskánkba. Csomagoljunk magunknak pár szem mandulát, aszalt gyümölcsöt, előre feldarabolt zöldségeket humusszal vagy egy kevés gyümölcsöt.

Humusz gyorsan

A hummusz az egyik legnagyobb, gyors kedvencem télen-nyáron, melegben rengeteg paradicsommal és petrezselyemmel. Általában  nagy mennyiségű olívaolajjal készítik, ezen akartam egy kicsit ...

Felejtsd el az üdítőt!

A különféle üdítők is a feldolgozott élelmiszerek kategóriájába tartoznak, hiszen rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. Ha tehetjük, inkább igyunk üres teát, (csap)vizet vagy gyümölcsökkel ízesített vizet.

Főzz otthon!

Az egyik legjobb módszer a kevesebb feldolgozott élelmiszer fogyasztására az, ha minél többször főzünk magunknak. Tudjuk, ilyenkor az időhiány szokott lenni a kifogás, de ezt könnyedén kiküszöbölhetjük, ha egyetlenegy délutánt/estét rászánunk, és 3-4 fogást is elkészítünk előre.

Shimeji gombás tagliatelle

Biztosan Ti is sokszor elsétáltatok már a shimeji gomba mellett, gondolván "hú, de furán néz ki, biztos nem finom", és inkább megvettétek a jó öreg csiperkét, pedig, tényleg az egyik ...

Gombapaprikás tejfölösen

Azt gondolom, néha jól esik egy húsmentes ebéd, erre a gomba kiváló alapanyag. Természetesen még jobb, ha nem konzervből készül, de most nekem épp ez volt itthon. Finom, laktató és ...

Igazán finom főzelék

Az én generációmnak a finomfőzelék az, ami a szüleimének a csukamájolaj - gyermekkori rémálmaink listavezetője, amellett, hogy nem engednek vasárnap Disney-délutánt nézni. Amúgy sem ...

Éljen a bevásárlólista!

Első és legfontosabb, hogy ne menjünk éhesen bevásárolni, mert akkor sokkal több gyorsan elkészíthető, feldolgozott élelmiszer készülhet a kosarunkba. A második lépés, hogy készítsünk magunknak bevásárlólistát, amire tudatosan a lehető legkevesebb feldolgozott élelmiszer kerüljön, és semmiképpen se térjünk el tőle.

Hogy ne legyen túl nagy a váltás elsőre, mindenképp figyeljünk arra, hogy a változásokat csak egyenként, lépésről lépésre haladva vezessük be, ne akarjunk mindent egyik napról a másikra feje tetejére fordítani.

Forrásunk volt.


Még több az előre csomagolt ételekről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...