4 tanács, hogy kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyassz

Ha szeretnéd lecsökkenteni a feldolgozott élelmiszerek aranyát az étrendedben, akkor íme néhány hasznos tipp.

Minden olyat feldolgozott élelmiszernek nevezünk, ami konzervdobozba került, előfőzött, mélyhűtött, pasztőrözött vagy előre csomagolt. Persze ezek között akadnak olyan dolgok, amelyek abszolút beilleszthetőek az egészséges étrendbe is, (ilyenek például a fagyasztott gyümölcsök, konzerv zöldségek és a pasztőrözött tejtermékek), ugyanakkor rengeteg olyan feldolgozott élelmiszer van, ami tele van hozzáadott cukorral, sóval, tartósítószerrel és egyéb adalékanyaggal, amelyek rendszeres fogyasztása egyáltalán nem tesz jót a szervezetünknek. Mutatjuk, hogyan csökkentsd az étrendedben a feldolgozott élelmiszereket.

Készíts magadnak kis csomagokat előre

Amikor nagyon éhesek vagyunk, sokkal könnyebben csábulunk el valamilyen előre becsomagolt édességre vagy szendvicsre. Ezért is lehet érdemes előre összecsomagolt nasikat raknunk a táskánkba. Csomagoljunk magunknak pár szem mandulát, aszalt gyümölcsöt, előre feldarabolt zöldségeket humusszal vagy egy kevés gyümölcsöt.

Felejtsd el az üdítőt!

A különféle üdítők is a feldolgozott élelmiszerek kategóriájába tartoznak, hiszen rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. Ha tehetjük, inkább igyunk üres teát, (csap)vizet vagy gyümölcsökkel ízesített vizet.

Főzz otthon!

Az egyik legjobb módszer a kevesebb feldolgozott élelmiszer fogyasztására az, ha minél többször főzünk magunknak. Tudjuk, ilyenkor az időhiány szokott lenni a kifogás, de ezt könnyedén kiküszöbölhetjük, ha egyetlenegy délutánt/estét rászánunk, és 3-4 fogást is elkészítünk előre.

Éljen a bevásárlólista!

Első és legfontosabb, hogy ne menjünk éhesen bevásárolni, mert akkor sokkal több gyorsan elkészíthető, feldolgozott élelmiszer készülhet a kosarunkba. A második lépés, hogy készítsünk magunknak bevásárlólistát, amire tudatosan a lehető legkevesebb feldolgozott élelmiszer kerüljön, és semmiképpen se térjünk el tőle.

Hogy ne legyen túl nagy a váltás elsőre, mindenképp figyeljünk arra, hogy a változásokat csak egyenként, lépésről lépésre haladva vezessük be, ne akarjunk mindent egyik napról a másikra feje tetejére fordítani.

Forrásunk volt.


Még több az előre csomagolt ételekről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...