Mióta szeptember végén ellepik az üzleteket a mikulás csokik, és október közepétől minden bevásárlóközpontban a Last Christmas szól, azóta rájöttem, hogy az ünnepi készülődést nem lehet elég korán elkezdeni. Természetesen csak viccelek, de hát mi másról is szól az advent, mint az ünnepi felkészülésről? Ilyenkor nyugodtan kipróbálhatunk pár olyan receptet, ami a hagyományos mákos guba, zserbó, bejgli szentháromságtól kicsit eltér, de mégis illik az ünnephez. Ez a pár hét tökéletes alkalom arra, hogy új ünnepi recepteket próbáljunk ki, és közben kicsit hangolódjunk a karácsonyra. Most négy olyan pitét hoztunk, ami megállja a helyét az ünnepi asztalon.
A sokrétegű, mesés pesti zsidó desszert igazi téli csemege a sok dióval, mákkal, almával és házi szilvalekvárral. Most kerek pite formában készítettem el, a tetején egy csinos kis ünnepi fenyőfa kivágással. Ez a kis turpisság amúgy is nagyon célszerű - a formán keresztül kiáramló gőz miatt nem kell megszurkálnunk a sütinket.
A klasszikus angol minced pie-ra emlékeztető fügés-diós minipiték omlós tésztából készültek - de ha nagyon sietünk, leveles tésztából is elkészíthetjük őket. Tuti, hogy jól esik egy bögre meleg teával egy fázós novemberi délutánon is!
Annak a kedvéért, aki nem igazán szeret sütni, esetleg nincs otthon sütője - egy sütés nélküli sütés nélküli tojáslikőrös pite. Csak óvatosan! Ha nagyon megborul a tojáslikőrös üveg, akkor lehet, hogy túl vidám esténk lesz!
Talán az egyik legfinomabb süti, amit idén készítettem! Kicsit hosszadalmas, kicsit amerikai, de egészen különleges és abbahagyhatatlan. A töltelék sütőtök íze nem túl domináns, csak épp annyira, hogy örüljünk, amiért december van.