Az Epicurious szerzőjének már évtizedek óta nincsen pirítója, de nem is igen van rá szükséges. Na nem azért, mert nem eszik pirítóst, épp ellenkezőleg! De a gép helyett inkább maga készíti el a ropogós finomságot serpenyőben egy kis olajjal. Igaz, hogy valamivel több időt és energiát igényel, mint bedobni két szelet kenyeret a pirítóba, de hidd el, a végeredményért megéri a fáradozást.
Miért jobb a serpenyős változat, mint a hagyományos pirítós? Sokkal gazdagabb ízekben, a ropogás új dimenziójába emel, ráadásul sokféleképpen felhasználható.
Egyszerű
Ahogy említettük, egy kicsit több időt igényel ez a módszer, de azért nem is kell hozzá wellington szintű energiabefektetés, az a plusz pár perc pedig garantáltan meg fog térülni.
Csak löttyints egy kis olajat a serpenyődbe közepes láng fölött. Amikor az olaj forró, tedd bele a kenyérszeleteket. Az egyik felét gyorsan tunkolod bele az olajba, majd azonnal fordítsd át, hogy alaposan átsüljön a szelet másik oldala, végül még egy kicsit forgasd vissza az előbbi oldalára. Amikor ropogós és aranybarna a pirítósod, tedd ki egy tányérra és azonnal fűszerezd egy kis sóval, és halmozd rá a választott feltétedet.
Ízekben gazdag
A pirítóban – vagy a sütőben – készített száraz pirítóssal ellentétben az olajban megsütött szeletek íze sokkal gazdagabb az extra zsiradéknak köszönhetően. A különböző olajokkal ráadásul meghatározott irányokba is elviheted a pirítós ízét. A kókuszoljatól és a szezámolajtól például extrán ropogós lesz a végeredmény, különösen akkor jók ezek, ha a feltét harmonizál az ízeikkel. A kókuszolaj krémes, jellegzetes ízjegyei például nagyon jól működnek egy kanálnyi vöröslencsés dhal alatt, míg a szezámolaj mogyorós jellege a banh mi által inspirált szendvicshez ad remek alapot sok majonézzel. Próbáld ki az avokádóolajat, a mogyoróolajat, napraforgómag olajat vagy ghee-t, hogy megtaláld, melyik változat dobja fel legjobban , a te reggelijeidet, ételeidet.
Sokoldalú
Az olajban sült pirítós tudja helyettesíteni a sima ropogós pirítóst például a mogyoróvaj, kimchi vagy egy buggyantott tojás alatt. Emellett azonban sokkal többre is képes, mivel erősebb a szerkezete, így bármilyen feltétet rá tudsz halmozni, akár szószos, csöpögő dolgokat is.
Mehet rá pörkölt, főtt bab és zöldek, vöröslencse ragu, különböző tojások vagy akár még húsgolyók is szószostul – gyakorlatilag bármi, amihez szerinted jól passzol a ropogás.
Gyakorlatilag egy hatalmas kruton
A kruton a saláták legjobb része, és a sült kenyér gyakorlatilag egy hatalmas kruton. Meg is fordíthatod a hagyományos eljárást, és ahelyett, hogy a kenyeret szórnád a salátába, egyszerűen a salátát is ráhalmozhatod a pirítósodra.
Persze leves mellé is dukál a pirítós, egy francia hagymaleveshez tökéletes a sült kenyér, amivel aztán a maradékot is ki tudod tunkolni...
Ha egyszer elkezded a serpenyőben sütni a kenyeret, rájössz, hogy kevés étel van, aminek ne állna jól ez a luxi pirítós, és még az is lehet, hogy örökre búcsút mondasz a kenyérpirítódnak.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
További konyhai trükkös cikkeket itt találsz: