4 nyomós érv, hogy ezentúl miért serpenyőben készítsd el a reggeli pirítóst

Itt az ideje, hogy szakíts a kenyérpirítóddal, és inkább a serpenyőben készítsd el a ropogós pirítósod.

Az Epicurious szerzőjének már évtizedek óta nincsen pirítója, de nem is igen van rá szükséges. Na nem azért, mert nem eszik pirítóst, épp ellenkezőleg! De a gép helyett inkább maga készíti el a ropogós finomságot serpenyőben egy kis olajjal. Igaz, hogy valamivel több időt és energiát igényel, mint bedobni két szelet kenyeret a pirítóba, de hidd el, a végeredményért megéri a fáradozást.

Miért jobb a serpenyős változat, mint a hagyományos pirítós? Sokkal gazdagabb ízekben, a ropogás új dimenziójába emel, ráadásul sokféleképpen felhasználható.

Egyszerű

Ahogy említettük, egy kicsit több időt igényel ez a módszer, de azért nem is kell hozzá wellington szintű energiabefektetés, az a plusz pár perc pedig garantáltan meg fog térülni.

4 nyomós érv, hogy ezentúl miért serpenyőben készítsd el a reggeli pirítóst!

Csak löttyints egy kis olajat a serpenyődbe közepes láng fölött. Amikor az olaj forró, tedd bele a kenyérszeleteket. Az egyik felét gyorsan tunkolod bele az olajba, majd azonnal fordítsd át, hogy alaposan átsüljön a szelet másik oldala, végül még egy kicsit forgasd vissza az előbbi oldalára. Amikor ropogós és aranybarna a pirítósod, tedd ki egy tányérra és azonnal fűszerezd egy kis sóval, és halmozd rá a választott feltétedet.

Ízekben gazdag

A pirítóban – vagy a sütőben – készített száraz pirítóssal ellentétben az olajban megsütött szeletek íze sokkal gazdagabb az extra zsiradéknak köszönhetően. A különböző olajokkal ráadásul meghatározott irányokba is elviheted a pirítós ízét. A kókuszoljatól és a szezámolajtól például extrán ropogós lesz a végeredmény, különösen akkor jók ezek, ha a feltét harmonizál az ízeikkel. A kókuszolaj krémes, jellegzetes ízjegyei például nagyon jól működnek egy kanálnyi vöröslencsés dhal alatt, míg a szezámolaj mogyorós jellege a banh mi által inspirált szendvicshez ad remek alapot sok majonézzel. Próbáld ki az avokádóolajat, a mogyoróolajat, napraforgómag olajat vagy ghee-t, hogy megtaláld, melyik változat dobja fel legjobban , a te reggelijeidet, ételeidet.

Avokádós toast buggyantott tojással

És íme a recept, amelynél kevés egyszerűbbet találunk vasárnap reggelire. Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos Húsvéti reggelit ehetjük a ...

Sokoldalú

Az olajban sült pirítós tudja helyettesíteni a sima ropogós pirítóst például a mogyoróvaj, kimchi vagy egy buggyantott tojás alatt. Emellett azonban sokkal többre is képes, mivel erősebb a szerkezete, így bármilyen feltétet rá tudsz halmozni, akár szószos, csöpögő dolgokat is.

Mehet rá pörkölt, főtt bab és zöldek, vöröslencse ragu, különböző tojások vagy akár még húsgolyók is szószostul – gyakorlatilag bármi, amihez szerinted jól passzol a ropogás.

Gyakorlatilag bármi mehet rá, amihez szerinted jól passzol a ropogás

Gyakorlatilag egy hatalmas kruton

A kruton a saláták legjobb része, és a sült kenyér gyakorlatilag egy hatalmas kruton. Meg is fordíthatod a hagyományos eljárást, és ahelyett, hogy a kenyeret szórnád a salátába, egyszerűen a salátát is ráhalmozhatod a pirítósodra.

Persze leves mellé is dukál a pirítós, egy francia hagymaleveshez tökéletes a sült kenyér, amivel aztán a maradékot is ki tudod tunkolni...

Francia hagymaleves vajas pirítóssal

A kiindulópont Julia Child hagymalevese volt, de az marha alaplével készül, nincs benne szerecsendió, ellenben van brandy, úgyhogy más ez, de mégis nagyon hasonló. A lényeg: szánjunk rá ...

Ha egyszer elkezded a serpenyőben sütni a kenyeret, rájössz, hogy kevés étel van, aminek ne állna jól ez a luxi pirítós, és még az is lehet, hogy örökre búcsút mondasz a kenyérpirítódnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...