A 4 kilós rántott hús nyomában - A Pléh Csárda, azaz a Bádog Gundel története

Egy igazi külvárosi piaci kifőzdében jártunk, ahol Bábel Pista bácsi megmutatta, milyen is az igazi vendéglátás hatalmas rántott hússal, a maga bádoggal borított pompájában.

A kulináris világfejlődésben lemaradt helyek patinája semmivel le nem írható. Olajos, fáradt konyhagőz, pörköltpecsétes fehér póló, a szódagép zúgása, edények ütődése a 100 literes mosogatóban, fröccsenő olaj és a pénztárgép fiókjának csattanása egyszerre írja le a legigazibb kifőzdéket.

Bábel Pista bácsi 32 éve nyitotta meg a Pléh Csárda ajtaját, amiből az évek alatt Bádog Gundel és státusszimbólum lett. Ellátogattunk mi is a 4 kilós rántott hús világába – íme a hely, ahol reggelire is ehet az ember székelykáposztát.

Mit bádognak hívunk

"Kiskezit csókolom!" - fogad szívélyesen a bajszos, szemüveges Bábel István, a Pléh Csárda tulajdonosa. Egyből leülünk egy bordó műanyag asztalhoz, és Pista bá' mesélni kezd. Dőlnek belőle a sztorik, hát 32 év alatt azért történik egy s más. A hely ragadványneve például egy csapat galambszürke embernek köszönhető:

,,Egy ingatlanos barátom egy multinak munkahelyi vacsorát szervezett egy nagy üzlet lebonyolítása után, és a vezetőséget a Gundel étterembe invitálta. Hogy, hogy nem, de nem voltak megelégedve a koszttal, és a barátom javasolta: "Irány a Bádog Gundel!"Idejött egy csapat galambszürke, kisujjam vékonyságú ember, és kirendeltek hatféle fogást, hát az egy talicskányi étel. Mondtam nekik, ezt nem lehet bírni, adok én fáintos pálinkát! Képzelheti, egy kereskedelmi igazgató egy külvárosi büfében... Egyszer csak levetette a zakót, felhajtotta az ingujjat, és azt mondta: "Add ide!" Három óra múlva sofőrszolgálatot kellett nekik hívni..."

Bábel István és a Pléh Csárda rántotthús-gárdája nem szeretne Michelin-csillagot, csak jó ételt akarnak adni annak, aki éhes. Nem nézik itt, honnan jöttél, egy asztalnál eszik a fehérgalléros és a munkásnadrágos. Olvasztótégely ez, egy rendszerváltás előttről megmaradt pléh időkapszula. Nem mellékesen a Szalontüdőcímű híres magyar kisfilm is ezen a szent helyszínen forgott.Itt megnézheted!

,,Nem mindenkiből lesz Nobel-díjas agykutató, ugye dolgozni is kell. Na most ezek az emberek a munkájukat tisztességesen végzik, megéheznek, idejönnek, és mi nem veszünk el 32 éve borravalót, ezáltal mindenki egyforma" - meséli Pista bá', miközben végigmutat az ebédelő közönségen.

Bábel István a Pléh Csárda tulajdonosa

Ételek terén leginkább magyaros vonalon mozog a kínálat, de ezt időközönként újraálmodja a csapat a szezonalitás jegyében. Nyáron frissen sültek és egytálételek, télen forró levesek, pörköltek mennek inkább. Ottjártunkkor érkezett a krumpliszállítmány, és Pista bácsi odahívott minket egy láda frissen a földből kiemelt krumplihoz, majd elmesélte, hogy náluk ilyen a "mirelit", egyszóval, nincs itt semmi fakszni, házias ízek, nagymamánál látott adagok és földhöz ragadt árak, kedves kiszolgálás. Minden adva van egy jól működő üzlethez. De mégis mi a jó üzlet titka? Erre Bábel Úr mosolyogva ennyit felelt:

,,Úgy gondolom, úgy lehetne megfogalmazni, hogy ellátás és gondoskodás. Mi ellátunk mindenkit, de valakiről gondoskodunk is."

Íme egy hamisítatlan tarhonyás hús, Bádog Gundel módra

A Bábel családban több kántor is van, emiatt vagy tiszta szívjóságból, nem tudni, de a Pléh Csárda rendszeresen szervez jótékonysági főzést, 300-600 embert etetnek meg ingyen, és erről semmit nem publikálnak. Nem egyszer fordul elő az sem a boltban, hogy István olyasvalakinek, aki rászorul, nem ezresből ad vissza, hanem kétezresből.

,,Nem egyszer fordult elő, hogy távozás után a bácsi elment tíz méterre, és láttam, hogy megtörölte a szemét, mert sírva fakadt...rájuk is figyelni kell!"

,,A tányér huszonhét centi, a hús meg negyvenöt. A legnagyobb, amit eddig csináltunk, négy és fél kilós volt, a legnagyobb cordon bleu meg három és fél kilós volt, a Fekete Lacinak."

Az Oroszország méretű rántott hús mellett az 1,5-2 kg-os cordon bleu is szemrevaló teremtés volt, pluszba frissen sült krumplit és egy kis ecetes paradicsomsalátát is kaptunk, amiből három merőkanálnyival mérnek egy klasszikus menzás leveses tálba. Ez a fejadag. Ha ott jársz, a szarvaskolbászt és a babgulyást se hagyd ki! Utóbbi mellé három csepp szelet kenyér (fél kg) is tornyosul. Ja, és feltétlenül úgy egyél, hogy még egy máglyarakás is beférjen.

,,Minél jobban hasonlítunk a családias kajákra, a vendég annál otthonosabban érzi magát, ezt azért több, mint három évtizedes tapasztalat igazolja."

Bábel István ránézésre sem tagadhatná le hivatását. Mert hívhatjuk munkának, hívhatjuk kötelességnek vagy feladatnak, de Pista bá' nem tudna, és semmi pénzért nem is szeretne mással foglalkozni, mint a kis pléhdobozzal.

Boldog attól, ha bádog birodalmának pultjában állhat, és két kézzel adhatja a hatalmas adagokat, mert, ahogy ő fogalmaz,a fél adag fél embernek való!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...