4 hónapja totálisan tejtermék nélkül élek, így bírom

Négy hónapja tejmentesen élek - és nem, nem laktózmentesen. Nehézségek ugyan vannak, de a dolog tűrhetőbb, mint hittem. Csak több agyalást igényel. Mesélek.

Az okokba nem annyira mennék bele, lényeg a lényeg, egy éve nem múló, és sokéves múltra is visszatekintő, random, főleg arcon megjelenő kiütések és ekcéma miatt történt az, amiért - elég körültekintő bőrgyógyászom tanácsára - elkezdtem a tejmentes étrendet és életet január legelején.

Nem, nem laktóz, annál jóval több

Szóval az első fontos pont, hogy megértsük, nem a laktózzal van itt baj, hanem a TEJFEHÉRJÉVEL.Míg a dokim a szerint a laktóz inkább emésztőszervi gondokat okozhat, a tejfehérje lehet a kiütéseim mögött is - tapasztalata szerint pedig éppen emiatt az ekcéma első számú diétája a tejmentes étrend, szóval mindenképp belevágtam.

A tejszínt helyettesítheted gabonatejekkel, -tejszínekkel - akár ezekben is:

Jöjjenek a tiltólistás összetevők:

  • tej (igen, a laktózmentes is)
  • tejszín
  • tejföl
  • kefir
  • joghurt
  • vaj
  • túró
  • sajtok
  • tejpor
  • író
  • tejsavó

Viszlát, szépségek:

Sajtos roló

A családunkban mindenki nagyon szereti. Ünnepi alkalomnak számít, ha csinálok. Ilyenkor más sütemény nem is kell, amíg ez el nem fogy, de nagyon hamar kiürül a tányér.

Krémes francia rakott burgonya

Én utálom a burgonya szót, nekem az krumpli!!! DE ehhez a finomsághoz nem tudtam krumplit írni, mert annyira elegáns étel! Szinte szétolvad a szánkban ez a zsírszegény BURGONYAÉTEL! ...

Szorosan kapcsolódik:

Top 10+1 tejmentes kalciumforrás

A legnagyobb változások:

  • MINDEN EGYES TERMÉK összetevőlistáját iszonyat tüzetesen kell átböngészned, mindig, mindenhol
  • felső pont miatt ugrik az (éjszakai) utcán kajálás, a junkfood, a meki, a Burger King, gyros is csak öntet nélküljöhet (haa pita tejmentes) - ez mondjuk nem nagy baj, máris egylépés például akisebb seggfelé
  • rájössz, mennyi mindenben van szinte indokolatlanul tejszármazék - például egy csipszben, (jófajta) kenyérben vagy a legtöbbmargarinban, ami ugye elvileg növényi termék
  • gyakorlatilag mindenféle tejcsokoládé és csokis nass ugrik, mert ezekkel szinte mindig párosul a tej valamilyen formája - ez sokaknak halál közeli állapot lehet
  • sokkal nehezebb hideget enni - mit kenek/teszek a kenyérre? Sajt, vaj, túró, vajkrém, sajtkrém tiltólistán
  • több tojást, zöldséget és húst eszel, de párhuzamosan nyitsz a vegánság, de minimum a vegán termékekfelé is...

Reggelire, uzsonnára, vacsorára:

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

A megoldások:

  • szinte mindig főznöd kell magadnak, így mehetsz csak biztosra, hogy azt eszed, amit kell
  • többet költesz tejre, főleg, ha tejeskávézol- mert a gabonatejek minimum 600 Ft-tól kezdődnek, de a gabonatejszínek stb. sem olcsók...
  • rájössz, hogy az összetevők átböngészésével egyenesen arányos a tisztább, tudatosabb táplálkozás
  • kevesebb gyorskaját, félkész kaját veszel
  • kevesebb édességet fogsz enni, mert annyira kevés bolti nasi kapható tejmentesen, hogy ha nem vagy nagy sütisütő, inkább mellőzöd a témát

Ezt is nézd meg!

A tejfehérje-allergia étrendi alapjai

  • én személy szerint több húst eszem és zöldséget, előbbi nem feltétlen jó, utóbbi nagyon (például a hideg kajálást margarin/vaj/sajtkrém helyett mondjuk cukkini-, padlizsán-gombakrémmel, házi májkrémmel, humusszal oldom meg)
  • a zsírosabb tejtermékek és az édességek mellőzése miatt pedig simán fogyni is fogsz
  • az emésztőszervi gondok háttérbe szorulnak (nálam legalábbis), mivel a tej megemésztése igen sokunknál ütközik nehézségekbe - magyarán kevesebbet rohangálsz awc-re vagy puffadsz, bár ez a laktóz megvonásával is megoldódhat
  • ja, és a kiütések is múlóban, bár e téren még folyamatban vannak atovábbi vizsgálatok...

Ezeket is próbáld ki:

Kókusztejes tejberizs

Az egyik barátunk kis tavához mentünk bográcsozni, pecázni. Gondoltam, én is készülök egy kis egyszerű finomsággal számukra. Béla barátom kifejezetten nagy rajongója a tejberizsnek, ...

Thai vörös curry csirkével

A vörös curry egy népszerű thai étel. A pasztát eredetileg mozsárban összetörve készítik friss alapanyagokból, ami sokkal finomabb a bolti pasztánál. Akinek van kedve, otthon is ...

Ezeket olvastad már?

kép via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...