A hazánkban is honos kis narancssárga bogyós termés nem véletlenül egyre népszerűbb a gyógyászatban, hiszen megszámlálhatatlan pozitív tulajdonsággal bír.
Az immunrendszer legjobb barátja
A homoktövis magas C-vitamin-tartalma miatt ideális a megfázások kezelésére, de védi plusz erősíti is az immunrendszerünket. Ha legyengültnek érzed magad, vagy elkaptál valamilyen fertőző betegséget, a homoktövis javíthatja az egészségi állapotot, sőt, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van. A homoktövisből készült olaj továbbá támogatja a szívet és érrendszerünket.
Rengeteg vitamin
Ebben a növényben rengeteg vitamin található, többek között A-, B1-, B2-, E- és F-vitaminokat is rejt magában. Emellett 18-féle aminosavat, jelentős mennyiségű aszkorbinsavat, flavonoidat és proteint tartalmaz. A termésből préseléssel nyert zsíros olajából – mely főleg olajsavakat, karotinoidokat, fitoszterolokat tartalmaz – a gyógyszeripar fájdalomcsillapítót, égési és fagyási sebek elleni szereket is készít. Magas antioxidáns-tartalma miatt a mai társadalom elengedhetetlen egészségmegőrző élelmiszerévé vált ez a védett növény.
Segít a szépséged megőrzésében
E-vitaminjának és esszenciális zsírsavainak köszönhetően segít a kirepedezett és kiszáradt bőrödön, ami télen elég gyakran elfordulhat. Emellett hatékonyan veszi fel a harcot a narancsbőrrel szemben is, hiszen erősíti a kötőszöveteket, továbbá gátolja a hajhullást és a ráncok megjelenését.
A fogyásodat is segíti
Mivel fokozza az anyagcserét, segít az ideális súly elérésében, emellett kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, valamint védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét is.
Hogyan fogyaszd?
Magát a bogyót, csak úgy, mint a csipkebogyót, akár magában is fogyaszthatjuk. Akkor a legfinomabb, ha kicsit megcsípi a fagy, a dér, mert akkor édesebbé válik. Persze smoothie-ba is teheted más zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt. Már rengeteg olyan italt, kivonatot, szörpöt lehet kapni a boltokban, ami homoktövisből készül. Lehet belőle akár lekvár vagy szirup is, sőt, teaként is fogyaszthatod.
Ezeket olvastad már?
Érdemes-e narancsbőr elleni krémeket használni, és ha igen, mire kell...
Nagyrészt genetikai jelenség, így alig tudunk tenni valamit ez ellen az utálatos bőrelváltozás ellen, ha viszont mégis drága krémet veszünk, figyeljünk oda, mi van benne.
NosaltyEzekben az élelmiszerekben több a C-vitamin, mint gondolnád
A C-vitaminról ezentúl nem csak a citrom és a paprika jut majd eszünkbe!
KesselA túlzott krumplifogyasztás nemcsak hizlal, más betegséget is okozhat
Ha sokszor választod köretként a krumplit, akkor érdemes figyelmesen elolvasnod az alábbi cikket.
Liptai LillaA vízben oldódó vitaminok világa
Korábbi cikkünkben összefoglaltuk a zsírban oldódó vitaminokkal kapcsolatos tudnivalókat, most ismerjük meg a vitaminok másik, nagyobb csoportját!
Gyányi Ditta dietetikus