4 érv, amiért érdemes homoktövist fogyasztanod

Különösen ebben a hideg időben érdemes betárazni belőle, hiszen kifejezetten jótékony hatása van az immunrendszerre.

A hazánkban is honos kis narancssárga bogyós termés nem véletlenül egyre népszerűbb a gyógyászatban, hiszen megszámlálhatatlan pozitív tulajdonsággal bír.

Az immunrendszer legjobb barátja

A homoktövis magas C-vitamin-tartalma miatt ideális a megfázások kezelésére, de védi plusz erősíti is az immunrendszerünket. Ha legyengültnek érzed magad, vagy elkaptál valamilyen fertőző betegséget, a homoktövis javíthatja az egészségi állapotot, sőt, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van. A homoktövisből készült olaj továbbá támogatja a szívet és érrendszerünket.

Rengeteg vitamin

Ebben a növényben rengeteg vitamin található, többek között A-, B1-, B2-, E- és F-vitaminokat is rejt magában. Emellett 18-féle aminosavat, jelentős mennyiségű aszkorbinsavat, flavonoidat és proteint tartalmaz. A termésből préseléssel nyert zsíros olajából – mely főleg olajsavakat, karotinoidokat, fitoszterolokat tartalmaz – a gyógyszeripar fájdalomcsillapítót, égési és fagyási sebek elleni szereket is készít. Magas antioxidáns-tartalma miatt a mai társadalom elengedhetetlen egészségmegőrző élelmiszerévé vált ez a védett növény.

Getty

Segít a szépséged megőrzésében

E-vitaminjának és esszenciális zsírsavainak köszönhetően segít a kirepedezett és kiszáradt bőrödön, ami télen elég gyakran elfordulhat. Emellett hatékonyan veszi fel a harcot a narancsbőrrel szemben is, hiszen erősíti a kötőszöveteket, továbbá gátolja a hajhullást és a ráncok megjelenését.

A fogyásodat is segíti

Mivel fokozza az anyagcserét, segít az ideális súly elérésében, emellett kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, valamint védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

Homoktövis dzsem és szirup

Hogyan fogyaszd?

Magát a bogyót, csak úgy, mint a csipkebogyót, akár magában is fogyaszthatjuk. Akkor a legfinomabb, ha kicsit megcsípi a fagy, a dér, mert akkor édesebbé válik. Persze smoothie-ba is teheted más zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt. Már rengeteg olyan italt, kivonatot, szörpöt lehet kapni a boltokban, ami homoktövisből készül. Lehet belőle akár lekvár vagy szirup is, sőt, teaként is fogyaszthatod.

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...