4 egyszerű ötlet, hogy mire használd a dióhéjat

Van még az ősszel szedett dióból a kamrád mélyén? Törd fel, és tedd egy finom sütibe, a héját pedig hasznosítsd újra - praktika Suplicz Ritától, a Gardenista szerzőjétől.

Te mire használod a dióhéjat? A legtöbben a szemétbe dobják, pedig nyugodtan mehet a komposztra is, vagy újrahasznosíthatod a kályhában, kandallóban gyújtósként. A két diófánk miatt nálunk elég sok van belőle mindig, így jut ide is, oda is, míg néhány szép szemet persze én is mindig lefújok azzal az aranysprével és megy a karácsonyfára vagy az asztali díszre. A kályhába általában papírzacskóba vagy újságpapírba csomagolva teszek egy szép adagot a farakás aljára. Szépen gyullad és ég addig, ameddig a farakás is elkezdi a magáét, tiszta haszon.

De kár lenne azzal hitegetni magunkat, hogy feltaláltuk a spanyolviaszt, amikor nem csak mi használjuk ezt a csonthéjat értelmes célokra. A dekoratőrökön kívül felfedezték már maguknak az autószerelők, a fűtőanyag készítők, de még a kozmetikai ipar is.

1. Homokszórás helyett

A homok kemény szemcséi mindent levisznek nagy nyomással, legyen az festék, olaj, koksz vagy más ijesztő szennyeződés, ám sokszor az alapanyagot is károsítja az eljárás. Ilyenkor jöhet szóba az őrölt dióhéj, például az érzékeny motoralkatrészek tisztításakor. A közvetlen benzinbefecskendezésű motorok szívócsatorna- és szeleptisztításánál például igazi megváltás lehet, ahogy azt a Novothauto.hu-n olvastam egy szerkesztőségi ajánlás kapcsán, ám ezt tapasztalatból meg tudta erősíteni egyetlen férjuram is. Döbbenet.

2. Bőrápoló

A porrá őrölt dióhéj a zöld(!) kozmetikai ipar egyik adu ásza, ha az elhalt hámsejtek eltávolításáról van szó. Így lehet adalék a bőrradírokban, szappanokban, kozmetikai kezeléseknél, masszázsoknál használt szerekben. És míg a legtöbb bőrradírozásra használt kozmetikai termék az óceánokat súlyosan szennyező műanyag mikroszemcsékkel van tele e célból, itt van ez a természet adta ajándék, ami használat után szimplán lebomlik.

Kedvet is kaptam házikészítésű szappanba keverni. Ha ti is, akkor időben szólok, hogy a sima házi darálók nem viszik a dióhéjat, ehhez komolyabb gép kell. Elviheted a magadét egy őrlőbe, vagy veszel néhány ezer forintért kész darált héjat.

Diós sütik:

Dédi diós pitéje

A dédimamám réges régi receptje. Ma találtam meg a süteményes könyvben. Gondoltam, megsütöm, mert ezt még sosem készítettem el. Az eredmény csodálatos lett. Az egész családnak ...

Diós-piskótás krémes

Évekkel ezelőtt egy Nők Lapjában találtam egy hasonló receptet, aztán eltűnt a lap, de megpróbáltam rekonstruálni. A családom szerint sikerült. A tésztája könnyű, kicsit másabb ...

Túrós zserbó

Ezt a receptet szintén egy barátnőmtől kaptam, és egyszerre a család kedvence lett. Pár óra alatt elfogy az egész tepsivel.

3. Dióhéjbrikett

A dióhéjbrikett a kályhába dobott dióhéj továbbfejlesztett verziója. Teljesen ésszerű fűtési célra használni az egyébként szemétbe kerülő, jól gyulladó héjat, ahogy sok helyen erre a kókuszdió vagy a rízs külső héját tömörítik. A mezőgazdasági hulladékokból készülő, úgynevezett agrobrikettek közé tartozik ez is, amelynek -a többihez hasonlóan- elmarad ugyan a keményfa- vagy szénbrikettekhez képest a fűtőértéke és a hamuzási mennyisége is magasabb, ugyanakkor kiváló újrahasznosítási lehetőség. Micsoda haszon lenne sok településnek, ha lenne egy közös, dióhéjhoz is jó brikettáló gépe!

4. Macskaalom

Végre egy teljesen természetbarát megoldás a macskás otthonok számára. A dió héjából speciális eljárással készült alom kiváló szagsemlegesítő hatással bír úgy, hogy közben környezettudatos, hiszen tökéletesen lebomlik és semmilyen vegyszert nem tartalmaz. Csak terjedjen el jobban a dolog, máris fellélegezhetnének a városi macskások.

Még több izgalmas cikk a Gardenista oldalán!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...